Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην «γραμμή» της ισχυρής ανάκαμψης στο δεύτερο τρίμηνο του 2021

 

 

Στην «γραμμή» της ισχυρής ανάκαμψης της οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 κινείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τα εμπόδια της πανδημίας τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτη.

Ο πρωθυπουργός χωρίς να αποφεύγει την επισήμανση για τη μεγάλη ύφεση το 2020 εξηγεί ότι κάθε φορά που κλείνει η οικονομία το τίμημα είναι μεγάλο- κάτι που ισχύει για όλες της χώρας και φυσικά για την Ελλάδα. Επιλογή του είναι η σταθερή προσήλωση στην οικοδόμηση «τείχους ανοσίας» με την κορυφαία διαδικασία του εμβολιασμού και η στήριξη των εισοδημάτων και της εργασίας με όλα τα δυνατά «όπλα». «Η εικόνα του πρώτου τριμήνου δεν θα είναι όσο καλή αναμέναμε πριν από δύο μήνες. Αλλά και πάλι, δεν διαφέρουμε (από άλλες χώρες) ως προς αυτό, δεν αποτελούμε εξαίρεση. Αν μη τι άλλο αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε κατά κάποιο τρόπο σε ένα τρίτο lockdown», δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης στους συνομιλητές του και όπως επανέλαβε στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg για την επανεκκίνηση της οικονομίας:

«Καλώς εχόντων των πραγμάτων, σε δύο εβδομάδες θα έχει σημειωθεί σημαντική μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων. Τότε θα είμαστε σε θέση να επεξεργαστούμε το σενάριο ανοίγματος της οικονομίας η οποία σε σημαντικό βαθμό εξαρτάται από το λιανικό εμπόριο. Προφανώς, κάθε φορά που κλείνει το λιανεμπόριο, το ΑΕΠ της χώρας υφίσταται σημαντικό πλήγμα».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το κρίσιμο διάστημα της μάχης με την πανδημία δεν έχει σημειωθεί αύξηση στα ποσοστά ανεργίας ως αυτή τη στιγμή, κάτι που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Στόχος μας -υπογραμμίζει- είναι πάντα να διατηρούμε την παραγωγική βάση της οικονομίας άθικτη, ώστε να μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα όσο πιο γρήγορα γίνεται. «Καταφέραμε να κρατήσουμε το λιανεμπόριο ανοιχτό για τρεις εβδομάδες τον Ιανουάριο, με πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία. Ελπίζω λοιπόν πως μετά τον Φεβρουάριο, που θα είναι δύσκολος, ο Μάρτιος θα είναι καλώς εχόντων των πραγμάτων ένας καλύτερος μήνας», συμπληρώνει ο κ. Μητσοτάκης. Και επιμένει ότι: «Έχουμε καταστήσει την Ελλάδα έναν πιο ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις από το εξωτερικό. Πολλοί επενδυτές στρέφονται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και θέλουμε να είμαστε εξαιρετικά συνεπείς όσον αφορά τα σήματα που στέλνουμε στις αγορές». Πως θα επιβεβαιώσει το σήμα προς τις αγορές; Ένας δρόμος, όπως ανακοίνωσε, είναι να αποπληρώσουμε 3,3 δισεκατομμύρια πρόωρα, από ένα σύνολο 5,1 δισεκ. που έχουμε δανειστεί από το ΔΝΤ. «Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να είμαστε συνεπείς με τις αγορές. Μας έχουν επιβραβεύσει με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Προφανώς αυτό συνδέεται και με τη σημαντική ρευστότητα που είναι διαθέσιμη αλλά πιστεύω ότι αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης στην ικανότητα αυτής της κυβέρνησης να υλοποιεί πραγματικές μεταρρυθμίσεις εν μέσω πανδημίας», κατέληξε μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι του πρακτορείου.

Όσον αφορά στις επιπτώσεις της κακοκαιρίας, η εντολή του πρωθυπουργού προς τους αρμόδιους υπουργούς είναι να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην σταματήσει μεταξύ άλλων ο εμβολιασμός λόγω των προβλημάτων μετακίνησης των ηλικιωμένων προς τα εμβολιαστικά κέντρα. Υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο αναπλήρωσης, ωστόσο βρίσκεται πάντα σε ισχύ ο αρχικός και κεντρικός σχεδιασμός: «Αυτή την στιγμή, προτεραιότητά μας είναι ο εμβολιασμός των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών. Στη συνέχεια θα περάσουμε στους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα. Ελπίζουμε πως το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού».

Η αντιπολίτευση την ίδια στιγμή συνεχίζει τις σφοδρές επιθέσεις στην κυβέρνηση την οποία κατηγορεί για επιτελική ανικανότητα. Αυτό έκαναν και χθες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που με αφορμή την κακοκαιρία υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι:

«Μετά από δέκα μέρες «συσκέψεων» αυτό που κατάφερε με τα πρώτα χιόνια ήταν να αφήσει ολόκληρα νησιά χωρίς ρεύμα μέσα στον παγετό και εν τέλει να κόψει την Ελλάδα στα δύο με τη μόνη λύση που γνωρίζει διά πάσα νόσο: Απαγόρευση κυκλοφορίας».

Σκληρή γλώσσα εναντίον της κυβέρνησης χρησιμοποιούν και τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, όπως ο Γιώργος Καμίνης υπενθυμίζοντας ότι: Αποτελεί ευρωπαϊκή πρωτοτυπία, με τα πρώτα χιόνια ο αρμόδιος Υπουργός να αποφασίζει, χωρίς όπως φαίνεται καμία εισήγηση από τα αρμόδια όργανα, να κλείσει την κεντρική οδική αρτηρία της χώρας (Αθηνών - Λαμίας), ομολογώντας εμπράκτως την έλλειψη προετοιμασίας του Υπουργείου, παρόλο που η έλευση της κακοκαιρίας ήταν γνωστή στην Πολιτεία εδώ και μέρες».

Διαβάστε επίσης