ΗΠΑ: Τιμήθηκε αστυνομικός που προστάτεψε βουλευτές και γερουσιαστές από τον όχλο που εισέβαλε στο Καπιτώλιο

 

Έπειτα από ώρες έντονων συζητήσεων στη δίκη του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι γερουσιαστές είχαν μια σπάνια στιγμή συναίνεσης όταν η Γερουσία ψήφισε χθες να βραβεύσει, με την υψηλότερη τιμή που το Κογκρέσο μπορεί να απονείμει, έναν από τους αστυνομικούς που απάντησαν στην πολιορκία του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου.

Ομόφωνα η Γερουσία ψήφισε να απονείμει το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου (Congressional Gold Medal) στον αστυνομικό Γιούτζιν Γκούντμαν, μέλος της αστυνομικής δύναμης του Καπιτωλίου.

Ο Γκούντμαν οδήγησε ταραχοποιούς μακριά από βουλευτές και γερουσιαστές, καθώς ένας όχλος οπαδών του Τραμπ εισέβαλε το Καπιτώλιο την ώρα που το Κογκρέσο συνεδρίαζε για να κυρώσει την εκλογική νίκη του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Σε ένα βίντεο που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης του τέως προέδρου στην Γερουσία, ο Γκούντμαν εμφανίζεται να κατευθύνει τον γερουσιαστή Μιτ Ρόμνεϊ μακριά από τον βίαιο όχλο.

«Εδώ σε αυτή τη δίκη, παρακολουθήσαμε νέα βίντεο, που δείχνουν ηρεμία υπό πίεση, το θάρρος του εν ώρα καθήκοντος, την προνοητικότητά του μέσα στο χάος και την προθυμία του να γίνει ο ίδιος στόχος της οργής του όχλου, ώστε άλλοι να μπορούν να φτάσουν σε ασφαλείς χώρους», είπε στην ολομέλεια της Γερουσίας ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στο σώμα, ο Τσακ Σούμερ.

Ο Σούμερ έδειξε προς την θέση που καθόταν ο Γκούντμαν, στο πίσω μέρος της αίθουσας. Οι γερουσιαστές τότε σηκώθηκαν και τον χειροκρότησαν όρθιοι. Ο Γκούντμαν έβαλε για λίγο το χέρι του στην καρδιά. Ο Δημοκρατικός ηγέτης της πλειοψηφίας ανέφερε ότι όλοι οι αξιωματικοί δυνάμεων της επιβολής του νόμου που απάντησαν στην επίθεση στο Καπιτώλιο θα πρέπει να τιμηθούν επίσης, με τους γερουσιαστές και τον Γκούντμαν να απαντούν με χειροκροτήματα.

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ επαίνεσε και ο ίδιος με τη σειρά του τον Γκούντμαν, λέγοντας: «Αν δεν ήταν η γρήγορη σκέψη και η γενναιότητα του αστυνομικού Γιούτζιν Γκούντμαν, οι άνθρωποι σε αυτήν την αίθουσα ίσως να μην είχαν δραπετεύσει σώοι εκείνη την ημέρα».

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πέλοζι κατάθεσε την Πέμπτη ένα νομοσχέδιο για την βράβευση με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου σε αξιωματικούς της αστυνομικής δύναμης του Καπιτωλίου και του μητροπολιτικού αστυνομικού τμήματος της Ουάσινγκτον, του οποίου οι αξιωματικοί κλήθηκαν επίσης στο σημείο για να περιφρουρήσουν το κτιριακό συγκρότημα του Καπιτωλίου.

Ο Τραμπ, ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμπεται δύο φορές σε δίκη στη Γερουσία και ο πρώτος πρόεδρος που δικάζεται μετά την αποχώρησή του από την εξουσία, κατηγορείται για υποκίνηση εξέγερσης για μια εμπρηστική ομιλία που έκανε σε υποστηρικτές του λίγο πριν την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Διαβάστε επίσης