Γιατί τα 40+ είναι τα νέα 30

HappyAging

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που η Jennifer Aniston, μιλώντας σε αμερικανικό περιοδικό, δήλωσε: “Όταν έκλεισα τα 50, δεν ξέρω τι συνέβη, αλλά δεν αισθάνθηκα διαφορετικά. Για κανένα λόγο δεν έχω κατεβάσει διακόπτες. Σωματικά νιώθω υπέροχα, οπότε είναι κάπως περίεργη η φράση “Δείχνεις καταπληκτική για την ηλικία σου”.

Νομίζω πως έφτασε η στιγμή να θέσουμε κάποια νέα όρια σχετικά με αυτή την αντίληψη“. Επίσης, σημείωσε ότι αυτό που θα ήθελε να μην είχε παραμελήσει στα νιάτα της είναι η χρήση του αντηλιακού, ενώ το μόνο που την ενοχλεί τώρα είναι τα γκρίζα μαλλιά! “Δεν θα πω ψέματα, δεν θέλω καθόλου τα γκρίζα μαλλιά”, παραδέχεται.

Στην ίδια ακριβώς λογική κινούνται και οι απόψεις της Jennifer Lopez, η οποία έχοντας επίσης κλείσει τα 50, δήλωσε σε συνέντευξη στο βρετανικό free press περιοδικό “Evening Standard”: “Η αλήθεια είναι ότι δεν πίστευα πως θα έχω σταματήσει να είμαι δημιουργική στα 50 μου, αλλά δεν ήξερα κιόλας ότι αυτή θα ήταν η καλύτερη φάση της ζωής μου. Ως γυναίκες, είμαστε φτιαγμένες να σκεφτόμαστε πως όλα θα τελειώσουν σε αυτή την ηλικία. Αλλά δεν είναι έτσι. Βλέπω τον εαυτό μου να μεγαλώνει και να γίνομαι καλύτερη κάθε χρόνο – και αυτό με ενθουσιάζει”.

Το κίνημα του Happy Aging

Φυσικά δεν είναι μόνο οι σταρ του Hollywood που έχουν την πολυτέλεια να αισθάνονται πιο όμορφες και σίγουρες την 6η δεκαετία της ζωής τους. Όλο και περισσότερες γυναίκες θέλουν να μεγαλώνουν όμορφα. Θέλουν η επιδερμίδα τους να αντικατοπτρίζει τη ζωντάνια τους, την εσωτερική τους ευεξία, την έμφυτη λάμψη τους. Θέλουν να είναι φυσικά όμορφες, το πρόσωπό τους να ακτινοβολεί υγεία και ζωντάνια και να νιώθουν αναζωογονημένες.

Ποια είναι όμως η γνώμη των δερματολόγων για τη φροντίδα της επιδερμίδας μετά τα 45; Η Βασιλική Μουσάτου, M.D., PhD, δερματολόγος-αφροδισιολόγος και επιστημονική συνεργάτιδα της L’Oréal Paris, υποστηρίζει ότι η αντιγήρανση είναι τρόπος ζωής και ξεκινά από πολύ νωρίς. Το πρώτο βήμα είναι η σωστή αντηλιακή προστασία όλο το χρόνο, ως μέσο πρόληψης κατά της φωτογήρανσης. “Βέβαια, όσο μεγαλώνει μια γυναίκα, αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του δέρματός της και το φροντίζει με σωστή ενυδάτωση, καθαρισμό και ειδικά προϊόντα με εξειδικευμένη δράση.

Μετά τα 45, οι απαιτήσεις για αντιγήρανση είναι μεγαλύτερες, καθώς, όπως όλες οι βιολογικές λειτουργίες, μειώνεται και η ταχύτητα ανάπλασης των κυττάρων του δέρματος. Η προστασία της επιδερμίδας χειμώνα-καλοκαίρι με αντηλιακό και αντιοξειδωτικά αποτελεί κανόνα, αφού οι δυσχρωμίες εμφανίζονται εύκολα σε αυτή την ηλικία. Παράλληλα η βραδινή περιποίηση πρέπει να γίνεται με ισχυρές αντιγηραντικές κρέμες, για να υπάρχει έτσι μια ολοκληρωμένη φροντίδα στο σπίτι. Όσον αφορά το ρόλο του δερματολόγου, εκείνος μπορεί να προτείνει πιο δραστικές θεραπείες στο ιατρείο, ανάλογα με τις επιθυμίες και τις ανάγκες της κάθε γυναίκας”.

Η dr Karolina Kopec, δερματολόγος και επιστημονική συνεργάτιδα της Vichy, υποστηρίζει ότι η ενυδάτωση είναι κρίσιμη για την ευεξία της επιδερμίδας σε όλες τις ηλικίες. “Ωστόσο, μετά τα 45 και πλησιάζοντας στην εμμηνόπαυση, ένα από τα συχνότερα προβλήματα είναι η ξηρότητα που εμφανίζεται ανεξαρτήτως εποχής του χρόνου”.

Η σημασία του τρόπου ζωής

“Γνωρίζουμε όλοι τα οφέλη του υγιεινού τρόπου ζωής για το δέρμα μας”, μας λέει η Βασιλική Μουσάτου. “Η σωστή διατροφή, ο περιορισμός του αλκοόλ, η διακοπή του καπνίσματος, ο καλός ύπνος και η διαχείριση του στρες είναι πολύ σημαντικά για μια υγιή επιδερμίδα. Θεωρώ όμως για πάρα πολλούς λόγους ακόμα πιο σημαντική τη συστηματική άσκηση. Οι άνθρωποι που ασκούνται συστηματικά για χρόνια φαίνονται έως και 10 χρόνια νεότεροι από συνομηλίκους τους. Εκτός από τον έλεγχο του σωματικού βάρους και τη διατήρηση της ψυχικής και πνευματικής υγείας, η γυμναστική λειτουργεί αντιοξειδωτικά για το δέρμα, αφού τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης (σημαντικό για γυναίκες στην εμμηνόπαυση) και συμβάλλει στην αρμονική ορμονική λειτουργία”.

Το σούπερ συστατικό

Υπάρχει άραγε κάποιο συστατικό που θεωρείται θαυματουργό για τις ανάγκες μιας επιδερμίδας μετά τα 45; Μια επιστήμονας δεν μπορεί να πει ψέματα, γι’ αυτό και η Βασιλική Μουσάτου είναι ξεκάθαρη: “Θαυματουργό συστατικό δεν υπάρχει! Ωστόσο, ένα συστατικό που πιστεύω ότι έχει πολύ ισχυρή δράση στην αναστροφή της φωτογήρανσης και της χρονολογικής γήρανσης είναι η ρετινόλη που αποτελεί παράγωγο της βιταμίνης Α. Η δράση της είναι πολλαπλή: διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου από τους ινοβλάστες, επιταχύνει την ανάπλαση των κυττάρων της επιδερμίδας, εξομαλύνει τις δυσχρωμίες, ενώ έχει και αντιοξειδωτική δράση, μπλοκάροντας την καταστροφή του κολλαγόνου.

Συνήθως βρίσκουμε τη ρετινόλη στις βραδινές κρέμες, ενώ υπάρχει και με τη μορφή ορού ή και μονοδόσεων. Η συχνή χρήση της χαρίζει ένα πιο όμορφο ανανεωμένο και φωτεινό δέρμα, ενώ όταν συνδυάζεται και με άλλα συστατικά, όπως το υαλουρονικό οξύ, η δράση της ενισχύεται περαιτέρω”.

Πηγή: Madamefigaro.gr

Διαβάστε επίσης