Ψυχρή εισβολή με παγετό και χιονιά - Πάτρα: Κάθετη πτώση της θερμοκρασίας με Σαββατοκύριακο ...στην κατάψυξη - Στα Καλάβρυτα θα φθάσει -10!

 

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται από την Πέμπτη η χειμερινή κακοκαιρία «Λέανδρος» η οποία χαρακτηρίζεται από ιδαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.

Η  συγκεκριμένη κακοκαιρία που θα μας επηρεάσει και τις επόμενες ημέρες, συνοδεύεται και από πολύ ψυχρές αέριες μάζες οι οποίες θα εγκατασταθούν για τις επόμενες 5 με 7 ημέρες πάνω από τη χώρα μας.

Πάτρα

Στην Πάτρα για σήμερα παρασκευή προβλέπονται θερμοκρασίες μέχρι 13 βαθμούς και αραιή συννεφιά. Ωστόσο από το Σάββατο η θερμοκρασία θα πέσει κατακόρυφα σε βαθμό πυο τις επόεμενες ημέρες να φθάσει και στους -3 βαθμούς . Ιδιαίτερα έντονο θα είναι το κρύο από το πρωινό της Κυριακής μέχρι και την Τρίτη

Είναι χαρακτηριστικό πως στα Καλάβρυτα η θερμοκρασίες θα είναι πολικές και θα φθάσουν και τους -10 βαθμούς!


Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία των τελευταίων ημερών, για το διάστημα από Παρασκευή 15/01 έως και 21 με 22/01 θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επικρατήσει δριμύ ψύχος με ισχυρό παγετό στις περιοχές της δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας αλλά και στη Θράκη, με το θερμόμετρο να κατρακυλάει τις νυχτερινές ώρες και νωρίς το πρωί πολύ πιθανόν μεταξύ των -8 έως και -13 βαθμών Κελσίου ενώ τις θερμές ώρες της ημέρας δεν φαίνεται ο υδράργυρος σε κάποιες περιοχές να ξεπερνά τους -4 με -2 βαθμούς Κελσίου (κυρίως στη δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο).

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι περιοχές όπου η ελάχιστη θερμοκρασία αναμένεται να πέσει κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ιδιαίτερα στα βόρεια ηπειρωτικά θα καταγραφούν θερμοκρασίες ακόμη και κάτω από -6 βαθμούς.

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τσουχτερό κρύο αναμένονται από το Σάββατο και στα κεντρικά αλλά και στα νότια ηπειρωτικά τμήματα με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης μερικού παγετού στα πεδινά της Στερεάς Ελλάδας ενώ ολικός παγετός θα εκδηλωθεί στα ημιορεινά - ορεινά τμήματα τόσο της Στερεάς Ελλάδας όσο και της βόρειας - κεντρικής Πελοποννήσου.


Χιονοπτώσεις το Σάββατο

Επιστροφή στις κανονικές θερμοκρασίες αναμένεται από την Τετάρτη προς Πέμπτη (20-21/01) με αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας και περιορισμό του παγετού στις ορεινότερες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Αναλυτικά οι καιρικές συνθήκες την Παρασκευή 

Αναλυτικά την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με χιονόνερο στα νότια πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα, χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια και σποραδικές καταιγίδες στο Αιγαίο. Σταδιακά τα φαινόμενα πρόσκαιρα θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί. Ωστόσο από τις βραδινές ώρες στα δυτικά, κεντρικά και νότια αναμένεται επιδείνωση του καιρού με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα πεδινά, χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά και από τη νύχτα και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής Ελλάδας και σε περιοχές έως τα 350 μέτρα της υπόλοιπης δυτικής, ανατολικής και νότιας χώρας.

Στη βόρεια Ελλάδα, ο καιρός θα είναι το παραπάνω χρονικό διάστημα βελτιωμένος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, 8 μποφόρ, αλλά βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε ανατολικούς. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση και θα επικρατήσει παγετός στα κεντρικά και βόρεια, τις πρωινές και νυχτερινές ώρες.

Ασθενείς χιονοπτώσεις σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική την Παρασκευή αναμένονται νεφώσεις, με ασθενείς παροδικές βροχές στα πεδινά και παροδικές, ασθενείς  χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα και τον Κιθαιρώνα, σε μεγάλο υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 11 βαθμούς, με πτώση το απόγευμα.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται παροδικές νεφώσεις και ηλιοφάνεια. Από αργά το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται πύκνωση των νεφώσεων και μέσα στη νύχτα προς Σάββατο ασθενείς χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά - ημιορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν Βορειοδυτικοί 4 μποφόρ, στρεφόμενοι το βράδυ σε Βόρειους. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 4 βαθμούς, με πτώση τη νύχτα.

Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας 

Το μεσημέρι της Πέμπτης η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε ανακοίνωση εν όψει της κακοκαιρίας «Λέανδρος». Αναλυτικά:

Οι δράσεις της Πολιτικής Προστασίας εν όψει της κακοκαιρίας

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.

Συστάσεις και συμβουλές για τους πολίτες κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμόδιων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.
Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες σε περίπτωση παγετού
Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Αν μετακινούνται πεζή:
Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα, αντί για ένα βαρύ ρούχο, και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Διαβάστε επίσης