Επιστρεπτέα προκαταβολή: Στο τραπέζι στοχευμένο «κούρεμα» 50% των δανείων των τριών πρώτων κύκλων

 

 

Το οικονομικό επιτελείο ρίχνει στο τραπέζι σενάριο για στοχευμένη και όχι οριζόντια διαγραφή του 50% των φθηνών κρατικών δανείων που έλαβαν περίπου 140.000 επιχειρήσεις μέσω των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για δημοσιονομικούς λόγους έχει αποκλειστεί ένα οριζόντιο «κούρεμα» του 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής των τριών πρώτων γύρων και εξετάζεται να εφαρμοστεί  μόνο σε εκείνες τις επιχειρήσεις που κατέγραψαν  σημαντική  απώλεια εσόδων τους τελευταίους μήνες του 2020  και θα συνεχίσουν να έχουν μεγάλες ζημίες  και τους πρώτους μήνες του 2021.

Οι οριστικές αποφάσεις για το θέμα αυτό αναμένεται να ληφθούν στις αρχές Μαρτίου, αφού προηγηθούν οι συζητήσεις με τους θεσμούς στο πλαίσιο της 9ης αξιολόγησης η οποία έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο.

Ετσι, με βάση το σχέδιο αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι το κράτος θα επιδοτήσει μόνο ένα μέρος από το σύνολο των 145.000  επιχειρήσεων που έλαβαν φθηνά κρατικά δάνεια, στους τρεις πρώτους γύρους, λαμβάνοντας υπόψη σειρά από κριτήρια που θα οριστικοποιηθούν την άνοιξη. Οι επιχειρήσεις που θα πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα οριστούν δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν στο κράτος το 50% των χρημάτων που έλαβαν.

Να σημειωθεί ότι για τα κρατικά δάνεια που χορηγούνται μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων, ενώ, μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το οφειλόμενο ποσό αποπληρώνεται σε 40 ισόποσες τοκοχρεολυτικές μηνιαίες δόσεις.

Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα ανοίξει ο πέμπτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020. Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως τέλος Ιουνίου του 2021. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις, εφόσον πληρούν τα κριτήρια πτώσης τζίρου. Στο ύψος της ενίσχυσης που καθορίζεται από τον μαθηματικό τύπο που θα εφαρμοστεί, θα συνυπολογίζεται ολόκληρη η περίοδος Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου και θα προσαρμόζεται ανάλογα και με το ποσό που έλαβαν οι επιχειρήσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4. Ο προϋπολογισμός υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ.  Στις αρχές Μαρτίου θα ακολουθήσει ένας 6ος κύκλος,  που θα  καλύπτει τη μεταβολή του τζίρου των επιχειρήσεων από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ