Πέθανε ο διάσημος συγγραφέας Τζον Λε Καρέ

 

 

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο διάσημος συγγραφέας κατασκοπευτικών μυθιστορημάτων, Τζον Λε Καρέ, βυθίζοντας στη θλίψη όλους τους θαυμαστές της λογοτεχνίας.

Ο Λε Καρέ έφυγε από τη ζωή το βράδυ του Σαββάτου, έπειτα από σύντομη «μάχη» με την πνευμονία. Η οικογένειά του ανακοίνωσε τη θλιβερή είδηση του θανάτου του σήμερα.

Ο ατζέντης του, Τζόνι Γκέλερ, περιέγραψε τον Λε Καρέ ως έναν «αδιαμφισβήτητο γίγαντα της βρετανικής λογοτεχνίας που καθόρισε την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και χωρίς φόβο έλεγε την αλήθεια του απέναντι στην εξουσία». «Έχασα έναν μέντορα, μια έμπνευση και κυρίως έναν φίλο», πρόσθεσε. 

Στα πιο διάσημα έργα του περιλαμβάνονται τα: «Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο», «Κι ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι», «Η Ιστορία Δεν Επαναλαμβάνεται», «Η Μικρή Τυμπανίστρια», «Ένας Τέλειος Κατάσκοπος», «Η Ρωσική Εστία»  και το «The Night Manager».

Στα πιο πρόσφατα περιλαμβάνονται τα «Ο Ράφτης του Παναμά», «Ο Επίμονος Κηπουρός», «Απόλυτοι Φίλοι» και «Το Τραγούδι της Ιεραποστολής».

Πολλά από τα βιβλία του έχουν μεταφερθεί στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη.   

Το βιογραφικό του

Ο Τζον Λε Καρέ, ή κατά το πραγματικό του όνομα Ντέιβιντ Τζον Μουρ Κόρνουελ (David John Moore Cornwell) γεννήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1931 στο χωριό Πουλ, στην περιοχή του Ντόρσετ, στην Αγγλία. Το όνομά του σημαίνει «Γιάννης ο Τετράγωνος» στα γαλλικά.

Η μητέρα του τον εγκατέλειψε όταν ήταν πέντε ετών και ο Τζον τη συνάντησε πολύ αργότερα. Πατέρας του ήταν ο Ρίτσαρντ Κόρνουελ (1906-1975), συνταξιούχος ασφαλιστής που είχε δημιουργήσει πολλά χρέη, ενώ για διάφορες παραβατικές υποθέσεις κατέληξε και μία φορά στη φυλακή. Μικρότερη αδελφή του είναι η σημερινή ηθοποιός Σαρλότ Κόρνουελ και ετεροθαλής αδελφός του, από το δεύτερο γάμο του πατέρα του, ο Ρούπερτ Κόρνουελ που διευθύνει μια εφημερίδα.

Ο Τζον Λε Καρέ ολοκληρώνοντας τις εγκύκλιες σπουδές στο Πέγκμπορν, στην κομητεία Μπερκσάιρ, συνέχισε στην πρότυπη σχολή Σέρμπορν, την οποία όμως εγκατέλειψε μην αντέχοντας τον αυστηρό εσωτερικό κανονισμό της.

Ήταν και ο ίδιος κατάσκοπος

Το 1949 σπουδάζει ξένες γλώσσες στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης και τον επόμενο χρόνο εντάχθηκε στις αγγλικές στρατιωτικές μονάδες ασφαλείας και πληροφοριών που είχαν παράρτημα στην Αυστρία. Εκεί, μαθαίνοντας τη γερμανική γλώσσα, ανέλαβε τον τομέα ανακρίσεων των φυγάδων του Σιδηρού Παραπετάσματος. 

Μετά τις φιλότιμες υπηρεσίες του στην Αυστρία, το 1952 επιστρέφει στην Αγγλία και εισάγεται στο Κολέγιο Λίνκολν της Οξφόρδης, όπου ανέλαβε συνεργάτης της Εμ-Άι-φάιβ (ΜΙ-5) προκειμένου να παρακολουθεί και να παρέχει πληροφορίες για αριστερές ομάδες φοιτητών, που ενδεχομένως να είχαν συναντήσεις με Ρώσους παράγοντες. Το 1956 έλαβε το πτυχίο του και άρχισε να διδάσκει γαλλικά και γερμανικά.

Παράλληλα, είχε αναδειχθεί πλέον και αξιωματούχος της ΜΙ-5, αναλαμβάνοντας αποστολές παρακολούθησης στην ενδοχώρα. Το 1960 μετατέθηκε στην πρεσβεία της Βόννης, αναλαμβάνοντας καθήκοντα β΄ γραμματέως και στη συνέχεια στο Αμβούργο, όπου και αναλαμβάνει Πρόξενος.

Περί το τέλος όμως του 1963, μετά τη σημειωθείσα αυτομόληση του Άγγλου πράκτορα Κιμ Φίλμπυ στη Ρωσία, όπου και απεκάλυψε τα ονόματα όλων των Άγγλων πρακτόρων, η ΜΙ-6 αποδέσμευσε τον Τζον Λε Καρέ και αυτός αποχώρησε για να ασχοληθεί πλέον απερίσπαστος στη συγγραφή μυθιστορημάτων κατασκοπείας.

Το συγγραφικό του έργο

Την ίδια αυτή εποχή ξεκινά και το συγγραφικό του έργο, με το πρώτο μυθιστόρημά του, το «Πρόσκληση για τους νεκρούς» (1961), να αποτελεί ένα μέρος της μέχρι τότε εμπειρίας του στο χώρο της κατασκοπείας, εμπλέκοντας φανταστική δράση Γερμανών πρακτόρων στην Αγγλία, όπου στο τέλος αποκαλύφθηκαν από τις Αρχές και συνελήφθησαν. Οι αποστολές όμως που αναλαμβάνει στο μεταξύ είναι ακόμα σοβαρότερες.

Το ίδιο συμβαίνει και στο συγγραφικό του έργο με τη συγγραφή του δεύτερου «Μια δολοφονία ποιότητας» (1962) και με το τρίτο και επιτυχέστερο «Ο κατάσκοπος που ήρθε από το κρύο» (1963), λόγω της μυστικής του όμως θέσης υπογράφει με το ψευδώνυμο Τζον Λε Καρέ.

Το βιβλίο που του χάρισε διεθνή αναγνώριση είναι το τρίτο του μυθιστόρημα, Ο Κατάσκοπος που Γύρισε από το Κρύο (1963), το οποίο αποτελεί έκτοτε σημείο αναφοράς όχι μόνο ενός λογοτεχνικού είδους αλλά και μιας ιστορικής περιόδου του 20ου αιώνα.

Στα μυθιστορήματα αυτά, πρωταγωνιστής ή δευτερεύων πρόσωπο είναι ο Τζορτζ Σμάιλι, ένας από τους χαρακτήρες του που επανεμφανίστηκε και σε άλλα βιβλία. Πρόκειται για έναν «κανονικό κοντόχοντρο και ήσυχο άνθρωπο» με δεινές κατασκοπευτικές ικανότητες, ο οποίος ξεπερνά σε πονηριά και εξυπνάδα ακόμα και τους πιο έμπειρους κατασκόπους της Ανατολικής Γερμανίας.

Το 2005 η Λέσχη Βρετανών Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας το επέλεξε ως το καλύτερο μυθιστόρημα των τελευταίων πενήντα ετών και απένειμε στον Τζον Λε Καρέ το βραβείο Dagger of Daggers.

Τα επόμενα έργα του εδραίωσαν τη φήμη του και απέσπασαν πολλές τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων τα βραβεία Έντγκαρ και Σόμερσετ Μομ.

Το τελευταίο του βιβλίο ήταν για το Brexit

Το τελευταίο βιβλίο του Λε Καρέ ήταν μια ιστορία κατασκοπείας με φόντο το… Brexit.

Σε αυτό, ο συγγραφέας σκιαγραφεί το πορτραίτο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ως κάποιου εντελώς αδαή, ενώ χαρακτηρίζει το Brexit «καθαρή τρέλα».

Το μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται το 2018 και έχει τίτλο «Agent Running in the Field» αφηγείται την ιστορία του Νατ, ενός 47χρονου πράκτορα της MI5, της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο οποίος ανησυχεί για το μέλλον της χώρας του και αποκαλύπτει στην κόρη του τις επιλογές που έκανε στην καριέρα του.

Εκείνη την εποχή, ο Τζόνσον ήταν ακόμη υπουργός Εξωτερικών, μια θέση την οποία τελικά εγκατέλειψε τον Ιούλιο του 2018 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στρατηγική της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι όσον αφορά το Brexit, της οποίας τον θώκο πήρε τελικά ένα χρόνο αργότερα.

Διαβάστε επίσης