Τα αυγά αποτελούν μία από τις πιο εύκολες λύσεις όταν θέλουμε ένα γρήγορο και υγιεινό σνακ, ενώ είναι και η πρώτη μας σκέψη όταν θέλουμε να προσθέσουμε περισσότερη γεύση και πρωτεΐνη σε μια σαλάτα. Ο κίνδυνος της αυξημένης χοληστερίνης όμως καραδοκεί και δεν μπορούμε παρά να αναρωτήθούμε «Πόσα αβγά μπορούμε να τρώμε τελικά κάθε μέρα;».
Μπορεί η χοληστερόλη σαν λέξη να έχει αρνητική χροιά, καθώς μάς φέρνει στο νου εμφράγματα, ωστόσο είναι αρκετά σημαντική για το σώμα μας, καθώς χρησιμοποιείται για την παραγωγή ορμονών, για τη παροχή ενέργειας και για την λειτουργία του νευρικού συστήματος. Τα αυξημένα επίπεδα της στο αίμα είναι το πρόβλημα, καθώς μπορούν να προκαλέσουν πολλές ασθένειες. Σύμφωνα με τους γιατρούς όμως μόνο το 1/3 της χοληστερίνης που κυκλοφορεί στο αίμα προέρχεται από τις τροφές. Με άλλα λόγια αυτό που αυξάνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα είναι η κατανάλωση κορεσμένου λίπους και όχι η πρόσληψη της από τις τροφές.
Και επανερχόμαστε στο αρχικό μας ερώτημα σχετικά με το πόσα αβγά μπορούμε τελικά να τρώμε την ημέρα. Τελικά πόσα αβγά μπορούμε να τρώμε την εβδομάδα; Η διαιτολόγος και συγγραφέας του The Small Change Diet, Κέρι Γκανς συστήνει την κατανάλωση 1-2 αβγών την ημέρα, αρκεί η διατροφή μας στο σύνολό της να είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Εκείνοι που έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, καλό να περιορίζουν την κατανάλωση αβγών σε 3-4 την εβδομάδα. Όσο αφορά στα παιδιά, καλό είναι να καταναλώνουν 4 με 5 αβγά την εβδομάδα. Ο κρόκος σε ένα βρέφος προστίθεται μετά τον 8ο μήνα, ενώ το ασπράδι μετά το πρώτο έτος, γιατί έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση αλλεργιών. Καλό είναι βέβαια πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας για την ακριβή ποσότητα αβγών που μπορείτε να καταναλώνετε κάθε μέρα.