Λευτέρης Δακαλάκης: Ο άνθρωπος πίσω από τη ζωντανή μετάδοση στον Άγιο Ανδρέα - Ποια ήταν η συγκλονιστικότερη στιγμή- ΦΩΤΟ

Όταν ο Διάκονος κάλεσε τους πιστούς στο «Μετά φόβου...» και δεν υπήρχε κανείς να προσέλθει...

 

 

Τον σκηνοθέτη Λευτέρη Δακαλάκη, τον γνωρίσαμε το 2004, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες, μέσα από την συχνότητα του ραδιοφώνου του Antenna Patras με το οποίο συνεργάστηκε για αρκετά χρόνια. Μέχρι το 2012 εργαζόταν στα Γραφεία της Μητροπόλεως Πατρών, χρονιά που αποφάσισε να μεταναστεύσει στην Ελβετία για να πραγματοποιήσει το όνειρό του, να «κάνει κινηματογράφο». Έπειτα από μια απουσία λίγων χρόνων, επέστρεψε στην Πάτρα, αυτή τη φορά για τα γυρίσματα της ταινίας του, «Βασούλα μόνη», με την συμμετοχή αξιόλογων ηθοποιών αλλά και αρκετές Πατρινές συμμετοχές.

Τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στο Λουγκάνο και συνεργάζεται με την Ελβετική Δημόσια Τηλεόραση RSI. Βρίσκεται αρκετά συχνά στην Ελλάδα μιας και συνεργάζεται με ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα. Πριν λίγα χρόνια σκηνοθέτησε την μετάδοση της Θ. Λειτουργίας από την Μεγαλόχαρη της Τήνου, για λογαριασμό του ΣΚΑΙ ενώ τηλεοπτικές του δουλειές παίζουν στην ΕΡΤ (άλλωστε είναι ο μόνιμος σκηνοθέτης των Εορτών Εξόδου του Μεσολογγίου, για την ΕΡΤ), ταινίες και ντοκυμαντέρ του.

Οι σχέσεις του με τον εκκλησιαστικό χώρο ξεκινούν από τα γεννοφάσκια του, ως γιος του πρ. Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Μεσολογγίου, Γιάννη Δακαλάκη. Σ’αυτόν, άλλωστε, ωφείλει και την αγάπη του για την Βυζαντινή μουσική.

Προ ημερών, τον συναντήσαμε, εδώ στην Πάτρα, στο ΒΑΝ της τηλεόρασης να σκηνοθετεί την μετάδοση της Θ. Λειτουργίας του Αγίου Ανδρέου.

Παρά το ότι ζεις στο εξωτερικό, η σχέση σου με την Πάτρα δεν σταμάτησε ποτέ.

Οι σχέσεις μου με την Πάτρα δεν διεκόπησαν ποτέ. Πως θα μπορούσε, άλλωστε, να συμβεί κάτι τέτοιο αφού εδώ έκανα τα σημαντικώτερα επαγγελματικά μου βήματα. Έχω τις καλλίτερες αναμνήσεις. Ωφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους που με εμπιστεύθηκαν και με επέλεξαν, ως συνεργάτη τους, στους επιχειρηματίες της περιοχής, αλλά και τους φίλους του κινηματογράφου οι οποίοι, το 2015, με στήριξαν ώστε να καταφέρω να πραγματοποιήσω τα γυρίσματα της «Βασούλας».

Ιδιαιτέρως, όμως, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ίδιο τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο, ο οποίος από την πρώτη στιγμή με περιέβαλε με την πατρική του αγάπη και την εμπιστοσύνη του, επιλέγοντάς με ως έναν εκ των συνεργατών του.

Πώς προέκυψε η ιδέα της τηλεοπτικής μετάδοσης της Εορτής του Αγίου Ανδρέου;

Ο Μητροπολίτης Πατρών, όπως όλοι γνωρίζετε, εφήρμοσε από την πρώτη στιγμή τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα σεβόμενος τις απαιτήσεις της ΚΥΑ κυρίως όμως σεβόμενος την υγεία των συνανθρώπων μας.

Η σκέψη του και η αγωνία του ήταν συνεχώς στους ανθρώπους οι οποίοι είχαν ανάγκη να εκκλησιαστούν, λόγω όμως της πανδημίας, αυτό θα ήταν αδύνατον.

Η πρωτοβουλία του, λοιπόν, να μεταδοθεί ζωντανά η πανηγυρική Θ. Λειτουργία του Αγίου Ανδρέου σε ολόκληρο τον κόσμο, έπρεπε να υλοποιηθεί με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα και ταυτόχρονα να υπάρχει το αρτιότερο τηλεοπτικό αποτέλεσμα.

Η αναγνωρισιμότητα και ο σεβασμός που τρέφει ο Χριστιανικός κόσμος προς τον Απόστολο Ανδρέα αλλά και το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα, το ενδιαφέρον των Αρχών είχε στραφεί στην Πάτρα με τον φόβο προσέλευσης προσκυνητών, καθιστούσε το εγχείρημα πιο δύσκολο, συνάμα και πιο υπεύθυνο.

Σκοπός ήταν να καλυφθεί, τηλεοπτικά, ολόκληρη την Επικράτεια και ο απόδημος Ελληνισμός, όπου γης.

Ανέλαβα, λοιπόν, ο ίδιος την οργάνωση ολόκληρης της Παραγωγής δημιουργώντας ένα δίκτυο 15 και πλεον μεγάλων περιφερειακών καναλιών ώστε να καλυφθεί ολόκληρη η Ελλάδα, από το ακριτικό Καστελλόριζο μέχρι την Θράκη. Συνεργαστήκαμε, επίσης, με εκατοντάδες ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως του εξωτερικού, αλλά και όπου αλλού φθάνει και το διαδικτυακό σήμα του τηλεοπτικού Σταθμού της Μητροπόλεως Πατρών, «Λύχνος».

Καταφέραμε, λοιπόν, να έχει  πρόσβαση στην Θεία Λειτουργία και ο πλέον απαιτητικός χρήστης της τεχνολογίας είτε μέσω τηλεοράσεως, είτε μέσω Η/Υ, είτε μέσω του κινητού του.

Την τεχνική υποδομή ανέλαβε η Εταιρεία «Belogiannis Audio Visuals», του ομίλου BEST GROUP - μέλος του μητρώου συνεργατών της ΕΡΤ - με τηλεοπτικό ΒΑΝ (μονάδα εξωτερικών μεταδόσεων) τελευταίας τεχνολογίας και χάρις στην εμπειρία των ανθρώπων που εργάστηκαν, καταφέραμε να μεταδώσουμε εικόνα, υψηλής ανάλυσης, από την Πάτρα στα πέρατα της γης.

Να προσθέσω πως, όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια της Ελλάδος, όπως και η Δημόσια Τηλεόραση, συνδέθηκε μαζί μας και μετέδωσε εικόνα από την Θεία Λειτουργία του Αγίου Ανδρέου.

Τί ιδιαιτερότητες έχει η τηλεοπτική κάλυψη μιας Ακολουθίας της Εκκλησίας;

Η τηλεοπτική κάλυψη μιας Ακολουθίας της Εκκλησίας δεν είναι απλή υπόθεση. Πέραν των σκηνοθετικών γνώσεων, ο Σκηνοθέτης ωφείλει να γνωρίζει την «Τυπική Διάταξη» της Εκκλησίας για της κάθε ημέρα την οποίαν καλύπτει τηλεοπτικά, να είναι σε θέση να γνωρίζει τον ρόλο των συμμετεχόντων (Ιερέων, Ιεροψαλτών, Αναγνωστών κ.α.) με τα πρεσβεία Χειροτονίας καθώς και την Υμνολογία της κάθε Ακολουθίας.

Διαφορετικά, «θα ψάχνεται στον αέρα», όπως λέμε στην γλώσσα μας.

Βασική παράμετρος για τον Σκηνοθέτη είναι η συμμετοχή των πιστών στην Ακολουθία η έκφραση και η αποτύπωση του σεβασμού και των συναισθημάτων τους (με το σχήμα του Σταυρού, με την υπόκλιση κ.α.). Άλλωστε, είναι γνωστό πως  «Εκκλησία» είμαστε όλοι εμείς, ο πιστός Λαός, οι οποίοι συμμετέχουμε στην Λατρεία, με τον δικό μας τρόπο. Η τηλεοπτική κάλυψη μιας «κεκλεισμένων των θυρών» Ακολουθίας της Εκκλησίας στερείται αυτής της σημαντικής παραμέτρου.

Όμως, Τηλεοπτική μετάδοση, σημαίνει «κάνουμε τηλεόραση». Έτσι, λοιπόν, ο σκηνοθέτης καλείται να «εφεύρει» τρόπους ώστε να δώσει στον τηλεθεατή αυτήν την ζωντάνια, τον ρυθμό αλλά και το συναίσθημα το οποίο θα είχε η τηλεοπτική μετάδοση εάν υπήρχε η, δια ζώσης, συμμετοχή του Λαού. Διαφορετικά, θα καταλήξει μια ανιαρή, βαρετή εναλλαγή εικόνων από σταθερές κάμερες.

Τί σε άγγιξε περισσότερο από αυτήν την μετάδοση;

Η πιο συγκλονιστική στιγμή για ΄μένα ήταν η στιγμή της Θείας Κοινωνίας. Την ώρα που ο Διάκονος κάλεσε τους πιστούς, «μετά φόβου Θεού», να προσέλθουν στο Άγιο Ποτήριο και δεν υπήρχε κανείς να προσέλθει. Εκεί, αναρωτήθηκα μήπως, για μια ακόμη φορά, «εγκαταλείψαμε» τον Χριστό;

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ