Προϋπολογισμός 2021 - Έ. Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση δεν έχει ενσυναίσθηση της κατάστασης

 

Έντονη ήταν η κριτική της γενικής εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Αχτσιόγλου, στην κυβερνητική διαχείριση, τόσο της πανδημίας, όσο και της οικονομίας. Μετά την τοποθέτηση του εισηγητή της ΝΔ, εξανεμίστηκαν οι ελπίδες μας ότι θα βλέπαμε από κυβερνητικής πλευράς "τουλάχιστον μια ενσυναίσθηση της κατάστασης, μια κατανόηση τι συμβαίνει στην κοινωνία στα επίπεδα της πανδημίας και της κοινωνίας" είπε η κα Αχτσιόγλου: "Η αναγνώριση της πραγματικότητας και των προβλημάτων της κοινωνίας δεν είναι μανιοκατάθλιψη, είναι ρεαλισμός" είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ζει στη "φούσκα της προπαγάνδας" της.

Βγάζετε ομιλίες επιτυχίας ότι έχουμε κάκιστη αναλογία θανάτων ανά 100.000 πληθυσμού, με αύξηση διασωληνωμένων, με μείωση ελέγχων για τον κορονοϊό, και με 2.500 απώλειες το τελευταίο διάστημα είπε η κα Αχτσιόγλου.

Ακούμε τις καταγγελίες των υγειονομικών κι εσείς δεν έχετε σχέδιο, δεν ενισχύετε το ΕΣΥ. Η πανδημία σαρώνει και κρύβεστε πίσω από αλχημείες και διπλά συστήματα καταγραφής. Αναγνωρίζετε καμιά πολιτική ευθύνη; - ρώτησε την κυβέρνηση η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνέχισε: Είχατε χρόνο από την άνοιξη και δεν ενισχύσατε το προσωπικό του ΕΣΥ και τις ΜΕΘ, δεν κάνατε επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων, δεν κάνατε μαζικά και δωρεάν τεστ και δεν δίνετε, παρά μόνο 400 εκ. ευρώ από τον Προϋπολογισμό στην Υγεία.

Για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην κριτική της αντιπολίτευσης, η κα Αχτσιόγλου χρησιμοποίησε μάλιστα ένα αυστριακό ρητό, που λέει ότι "η κατάσταση είναι κρίσιμη αλλά καθόλου σοβαρή".  
 
Η κα Αχτσιόγλου επανέλαβε ότι η οικονομία έδειξε να μην ανακάμπτει το τρίτο τρίμηνο που δεν υπήρξαν απαγορευτικά μέτρα, ότι η μείωση των εισοδημάτων στην Ελλάδα είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, και ότι η κυβέρνηση, όπως υπογράμμισε, απέναντι στα χρέη των πολιτών, έφερε τον νέο πτωχευτικό κώδικα που θα δημεύει τις περιουσίες τους.

Για την προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας το 2021, είπε ότι παρά τις προβλέψεις της κυβέρνησης για 4,8%, ο ΟΟΣΑ λέει ότι είναι μόλις 0,9%. Που είναι η ανάπτυξη τύπου "V" του κου Μητσοτάκη; - ρώτησε η κα Αχτσιόγλου.

Τέλος, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για το αποθεματικό των 3 δισ. που φτιάχνει η κυβέρνηση, είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καλό ιστορικό, και ότι μπορεί να τα κάνει οτιδήποτε: "δώρα σε ΚΕΚ, δώρα σε κανάλια..". Το μόνο αισιόδοξο μήνυμα είναι η μετατόπιση που παρατηρείται στην κοινωνία, καθώς ο κόσμος συνειδητοποιεί την ανάγκη αλλαγής μοντέλου, και ότι το αόρατο χέρι της αγοράς δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, ιδίως σε περίοδο κρίσης. 

ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης