Βρούτσης: Πώς και πότε θα καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων

Τι είπε για το επίδομα των 800 ευρώ

Για το επίδομα των 534 ευρώ, το Δώρο Χριστουγέννων αλλά και για τις συντάξεις μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης στο OPEN.

Σε ερώτηση γιατί το επίδομα των 800 ευρώ γίνεται 534 ευρώ τον Δεκέμβριο απάντησε ότι "τα 800 ευρώ που δόθηκαν τον Νοέμβριο ήταν η εξαίρεση. Ο κανόνας από τη αρχή της πανδημίας είναι τα 534 ευρώ σε μηνιαία βάση“. Ο κ. Βρούτσης πρόσθεσε ότι "θα έλεγα ότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο .Εγώ θα έλεγα να δώσουμε όχι 800 ευρώ αλλά 1000 ευρώ ή 1.200 ευρώ ή 1.500 ευρώ. Αλλά πάντα όλα αυτά είναι σε αντιστοιχία με τις δυνατότητες της οικονομίας μας. Η χώρα μας από τον Μάρτιο και μετά έχει μπει σε ένα περιβάλλον πολύ δύσκολο με ύφεση στην οικονομία που αντανακλά τις αρνητικές επιπτώσεις και στην αγορά εργασίας. Και προσπαθούμε να χρησιμοποιήσω την λαϊκή έκφραση με νύχια και με δόντια να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας στηρίζοντας ταυτόχρονα και τις επιχειρήσεις. Είναι μια μεγάλη προσπάθεια η οποία τουλάχιστον όσον αφορά το αποτέλεσμα φαίνεται ότι η πολιτική και οι δράσεις που αναπτύξαμε έχουν θετικό αποτέλεσμα".

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων λέγοντας ότι αυτό θα γίνει με την εξής διαδικασία: Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες μέχρι και τις 21 Δεκεμβρίου να καταβάλουν το κομμάτι που τους αναλογεί. "Από δική μας πλευρά, στη δυνατότητα που έχουμε να γνωρίζουμε ποιες είναι οι αναστολές των εργαζομένων στους 8 μήνες που έχει αναφορά το επίδομα των Χριστουγέννων, το Δώρο Χριστουγέννων θα το πληρώσουμε διαμέσου της Εργάνη. Η ημερομηνία που θα επιδιώξουμε να καταβληθούν τα χρήματα από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας είναι επίσης στις 21 Δεκεμβρίου και ταυτόχρονα να γίνει η καταβολή".

Για τις συντάξεις

Σε ερώτηση εάν υπάρχει σκέψη να μειωθούν οι συντάξεις, με αφορμή τα όσα λέγονται στην έκθεση Πισσαρίδη απάντησε κατηγορηματικά ότι “Δεν υπάρχει μείωση συντάξεων “στο σχεδιασμό της κυβέρνησης “αλλά αντίθετα υπάρχει αύξηση συντάξεων .Και η αύξηση συντάξεων θα συντελεστεί με την αρχή του καινούργιου χρόνου, σύμφωνα με τη αλλαγή του μοντέλου που κάναμε στο ασφαλιστικό μας σύστημα το οποίο το κάναμε ελκυστικό για αυτούς που έχουν 30 χρόνια και πάνω ασφάλισης.Το μετατρέψαμε από ένα σύστημα φορολογικό σε πραγματικά ασφαλιστικό. Και θα δουν όσοι είναι από 30 χρόνια και πάνω στις αρχές του 2021 αύξηση στη σύνταξη τους". Πρόσθεσε ότι αυτό αφορά τους νέους ανθρώπους που παρατείνουν το εργασιακό τους βίο και " θα πάρουν αυξημένη τη σύνταξη τους ψηφιακά και σε λίγα δευτερόλεπτα", συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης