Η Αγγλία βγαίνει σήμερα από ένα lockdown διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων και επιστρέφει σε ένα σύστημα τριών βαθμίδων περιορισμών ανά περιοχή προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να ελπίζει να άρει τους περιορισμούς την άνοιξη χάρη στην έναρξη των εμβολιασμών κατά της covid-19 και μιας εκστρατείας διεξαγωγής μαζικών διαγνωστικών τεστ.
Αυτή ήταν η δεύτερη καραντίνα που επιβαλλόταν στην Αγγλία με στόχο την ανάσχεση του δεύτερου κύματος κορωνοϊού στη χώρα της Ευρώπης που έχει καταγράψει τους περισσότερους νεκρούς (περισσότεροι από 59.000 για 1,6 εκατομμύριο κρούσματα).
Μέχρι τον Φεβρουάριο τίθεται σε ισχύ ένα σύστημα προειδοποίησης τριών επιπέδων, σύμφωνα με το οποίο επιβάλλονται τοπικοί περιορισμοί ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης με την επιδημία.
«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να δεχθούμε (…) ότι δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο» σε φάση ανάπτυξης, κάτι που θα επιτρέψει την επιστροφή στην κανονικότητα, εξήγησε ο Τζόνσον χθες Τρίτη μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων.
«Μέχρι τότε δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χαλαρώσουμε, κυρίως στη διάρκεια των κρύων μηνών του χειμώνα», πρόσθεσε δικαιολογώντας την απόφαση της κυβέρνησής του να επιβάλει αυτό το σύστημα τριών βαθμίδων.
Πλέον σε όλη την Αγγλία μπορούν να ανοίξουν και πάλι όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα, προς μεγάλη ανακούφιση των καταστηματαρχών ενόψει Χριστουγέννων. Επίσης ανοίγουν ξανά τα γυμναστήρια, ενώ μπορούν να γίνονται θρησκευτικές λειτουργίες και γάμοι.
Οι κάτοικοι της Αγγλίας μπορούν να συναντώνται έως και έξι άτομα το μέγιστο, ενώ στις περιοχές που βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού μόνο σε εξωτερικούς χώρους.
Εξέγερση
Σχεδόν όλη η Αγγλία, μια περιοχή με περίπου 55 εκατομμύρια κατοίκους, τέθηκε στο επίπεδο συναγερμού 2 ή 3, με εξαίρεση το νησί Ουάιτ, την Κορνουάλη και τα νησιά Σίλι που βρίσκονται το χαμηλότερο επίπεδο συναγερμού.
Οι περιορισμοί -που αφορούν κυρίως τη λειτουργία των παμπ και των εστιατορίων αλλά και τις συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους- είναι πιο αυστηροί σε σχέση με πριν το lockdown, κάτι που προκάλεσε την οργή πολλών βουλευτών, ακόμη και από το Συντηρητικό Κόμμα του Τζόνσον. Φοβούνται τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχουν οι περιορισμοί στην οικονομία, η οποία έχει ήδη αποδυναμωθεί από την αρχή της πανδημίας covid-19.
Για να στηρίξει τα καταστήματα την περίοδο των Χριστουγέννων η κυβέρνηση αποφάσισε να τους επιτρέψει να επιλέγουν μόνα τους το ωράριο λειτουργίας τους, με κάποιες αλυσίδες να αποφασίζουν να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο.
Στη διάρκεια της χθεσινής ψηφοφορίας για το κυβερνητικό σχέδιο οι βουλευτές των Εργατικών αποφάσισαν να απέχουν. Ο επικεφαλής τους Κιρ Στάρμερ εκτίμησε ότι η οικονομική στήριξη που προσφέρει η κυβέρνηση στις πλέον πληγείσες περιοχές είναι ανεπαρκής και εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων απουσία ενός επαρκούς συστήματος ιχνηλάτησης.
Η κυβέρνηση αναγνώρισε τις “σημαντικές” οικονομικές επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων, αλλά υπογράμμισε ότι οι επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του κορωνοϊού θα είναι «πολύ χειρότερες» για τη δημόσια υγεία.
Όμως τα επιχειρήματα αυτά δεν έπεισαν κάποιους Συντηρητικούς βουλευτές, 55 από τους οποίους καταψήφισαν το κυβερνητικό σχέδιο και άλλοι 16 απείχαν, φέρνοντας τον Τζόνσον αντιμέτωπο με τη μεγαλύτερη εξέγερση στο εσωτερικό του κόμματός του μετά την εκλογή του στην προεδρία των Τόρις.
Ανακωχή για τα Χριστούγεννα
Τα μέτρα, που υιοθετήθηκαν τελικά με 291 ψήφους υπέρ έναντι 78 κατά, θα επανεξετάζονται κάθε δύο εβδομάδες, με την πρώτη εκτίμηση να γίνεται στις 16 Δεκεμβρίου. “Αυτό θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε την πρόοδο που κάναμε τον προηγούμενο μήνα και να κρατάμε τον ιό υπό έλεγχο”, τόνισε χθες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Παρά τις προόδους που έχουν σημειωθεί στον περιορισμό της εξάπλωσης της covid-19, με τον αριθμό των νέων ημερήσιων μολύνσεων να μειώνεται περίπου κατά ένα τρίτο στη διάρκεια του lockdown, σύμφωνα με έρευνα του Imperial College, δεν είναι πιθανή η χαλάρωση των μέτρων πριν τα Χριστούγεννα.
Οι Βρετανοί θα έχουν μια ανάπαυλα τα Χριστούγεννα, όταν θα επιτραπούν επί πέντε ημέρες -από τις 23 ως τις 27 Δεκεμβρίου- οι συγκεντρώσεις, όχι όμως περισσότερων από τριών νοικοκυριών.
Σε άλλες περιοχές της Βρετανίας η στρατηγική διαφέρει. Στη Σκοτία ισχύει επίσης ένα σύστημα τοπικών περιορισμών. Στην Ουαλία, μετά από μια καραντίνα 17 ημερών που ολοκληρώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι από την Παρασκευή οι παμπ θα κλείνουν στις 18:00 και θα τους απαγορεύεται να πωλούν αλκοόλ, με την ελπίδα ότι η επιδημία θα διατηρηθεί υπό έλεγχο πριν τα Χριστούγεννα.
Πηγή: ΑΠΕ