Μετά την αρχική του εισήγηση στη συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, κατά την οποία μίλησε για μέλλον της Ατλαντικής Συμμαχίας και το Αφγανιστάν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, προφανώς ενοχλημένος από την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ που προηγήθηκε, καταφέρθηκε εναντίον των ΗΠΑ και της Γαλλίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκό Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε αιτιάσεις εναντίον της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ειρήνη», λέγοντας ότι το πρόσφατο περιστατικό δεν έγινε τυχαία λίγο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Στη συνέχεια καταφέρθηκε εναντίον των ΗΠΑ, εκφράζοντας τη «λύπη» του για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι «εναντίον της Τουρκίας», υποστηρίζουν τις «μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλάδας και Κύπρου» και στηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις», ενώ είπε ότι η Γερμανία αποτελεί τον μόνο τίμιο διαμεσολαβητή.
Μιλώντας για τη Γαλλία, ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η «γαλλική θέση στη Λιβύη αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη συνοχή της Συμμαχίας».
Κατέληξε την παρέμβαση του, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, λέγοντας με σαφή εκνευρισμό ότι η ομάδα Μινσκ στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ είναι προκατειλημμένη υπέρ της Αρμενίας.
Πομπέο για Τουρκία: Εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία του ΝΑΤΟ
Σε μια ασυνήθιστη για τα ΝΑΤΟϊκά δεδομένα παρέμβαση προχώρησε ο Μάικ Πομπέο, στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας. Ο Αμερικανός πολιτικός τόνισε ότι η Τουρκία εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία του ΝΑΤΟ, υπονομεύοντας έτσι τη συνοχή του.
Συγκεκριμένα, διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπογράμμισε τις προκλητικές -όπως τις ανέφερε- ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Ο κ. Πομπέο προχώρησε λέγοντας ότι η απόκτηση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400, αποτελεί «δώρο για τη Ρωσία» από ένα ΝΑΤΟϊκό σύμμαχο, όπως σημειώνουν. Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, κατέληξε λέγοντας ότι θα πρέπει να επανεκκινήσει ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης, ο οποίος δεν λειτουργεί με υπαιτιότητα της Τουρκίας.