Πάτρα: Ένας δύσκολος αλλά απαραίτητος εορτασμός για τον πολιούχο της

Με μια σαφή πρόταση λίγων λέξεων, το μήνυμα στάλθηκε στους πατρινούς δια στόματος του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου, ο εορτασμός του πολιούχου και προστάτη της πόλης πρέπει να είναι διαφορετικός.

Χωρίς προσκύνημα, χωρίς λιτανεία, χωρίς πάγκους και μικροπωλητές.

Και κυρίως, χωρίς ευχές δια ζώσης, χωρίς τραπεζώματα και χωρίς ανταλλαγή επισκέψεων.

Η Πάτρα καλείται να τιμήσει φέτος τον Άγιο Ανδρέα, με τις πόρτες του μεγαλοπρεπούς ναού κλειστές. Από το σπίτι και μακριά από οτιδήποτε θα δημιουργούσε πρόσφορο έδαφος στη μετάδοση του ιού.

 

Η αναφορά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην Πάτρα δεν ήταν τυχαία.

Ήδη τις τελευταίες ημέρες διακινούνταν σενάρια για "αντάρτικο" πιστών που προσπαθούσαν να βρουν χαραμάδα στα αυστηρά μέτρα ώστε να βρεθούν στην εκκλησία ή έστω με κάποιον τρόπο να γιορτάσουν τον πολιούχο της πόλης.

Αν ήταν απλά σενάρια και φήμες ή αν όντως υπάρχουν σκέψεις για να συμβεί κάτι τέτοιο, είναι κάτι που δε χρειάζεται να μάθουμε την ερχόμενη Δευτέρα.

 

Το πείραμα... απέτυχε

Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης έρχεται να δείξει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι ο όποιος εορτασμός γινόταν (ακόμη και υπό αυστηρά μέτρα) μπορεί να τίναζε στον αέρα τη μέχρι τώρα προσπάθεια όλων.

Η Αχαΐα αναφέρθηκε ως μια από τις περιοχές με αυξημένα κρούσματα συγκριτικά με τον πληθυσμό της και η κατάστασή της παρακολουθείται στενά.

Μπορεί τα ημερήσια κρούσματα καθημερινά να κινούνται λίγο πάνω ή κάτω από τα 30, ωστόσο τα εργαλεία που έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί δείχνουν ότι τα ενεργά κρούσματα που υπάρχουν στην κοινότητα είναι πολλά περισσότερα.

Η όποια συνθήκη δημιουργούσε συνωστισμό, ενώνοντας την αλυσίδα μετάδοσης της νόσου, θα δημιουργούσε ένα τεράστιο "πισωγύρισμα" μετά από τόσες ημέρες εφαρμογής των μέτρων.

Η παράταση των μέτρων για ακόμη μια εβδομάδα, καθιστά την περίοδο που διανύουμε ιδιαίτερα κρίσιμη, για το αν η παράταση αυτή θα είναι ή όχι και η τελευταία που θα δοθεί.

 

Παράδειγμα πίστης, η τήρηση των μέτρων

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και το μήνυμα που στέλνει ο προκαθήμενος της τοπικής εκκλησίας, Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος.

Μπροστά στις δυσκολίες που όλοι μας περνάμε με την πανδημία, ο Σεβασμιότατος κάλεσε όλους τους πιστούς σε έναν διαφορετικό φετινό εορτασμό, από τα σπίτια τους, μακριά ο ένας από τον άλλον, αλλά με πίστη ότι όλη αυτή η κατάσταση σύντομα θα τελειώσει.

Εξάλλου από την πρώτη στιγμή η εντολή του κ. Χρυσόστομου προς όλον τον τοπικό ιερό κλήρο ήταν να τηρηθούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα που έχουν επιβληθεί για να μη μετατραπούν οι ιεροί ναοί σε εστίες υπερμετάδοσης της νόσου.

Ο λαμπρός εορτασμός του προστάτη της πόλης, του Πρώτου των Αποστόλων Αγίου Ανδρέα, ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε στο DNA των πατρινών.

Αυτή τη χρονιά η απουσία μεγαλοπρέπειας και λαμπρότητας στις εκδηλώσεις, δεν είναι ικανή να κλονίσει την πίστη κανενός, μπορεί όμως να ταράξει σε μεγάλο βαθμό την ασφάλεια όλων.

Γι' αυτό, με υπομονή και σύνεση, η Πάτρα θα έχει την ευκαιρία να γιορτάσει τον πολιούχο της το 2021 με την τιμή και τη μεγαλοπρέπεια που πάντοτε έκανε.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ