Γαλλία: 16% αύξηση στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας το 2019

Έντονη ανησυχία προκαλούν τα ποσοστά αύξησης των περιστατικών της ενδοοικογενειακής βίας στη Γαλλία.

Συγκεκριμένα, η αστυνομία και η χωροφυλακή κατέγραψαν αύξηση 16% των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στη Γαλλία το 2019.

Όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, τα θύματα ανέρχονται στα 142.310.

Περίπου το 88% των θυμάτων είναι γυναίκες, σε σταθερή αναλογία σε σχέση με το ποσοστό του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, στα οποία δεν υπολογίζονται οι ανθρωποκτονίες.

146 γυναικοκτονίες

Το 2019, 146 γυναίκες θανατώθηκαν από τον σύντροφό τους, ή τον πρώην σύντροφό τους, ήτοι 25 περισσότερες από την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που υπάρχουν τα οποία είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τον Αύγουστο.

Η καταγραφή της αύξησης της ενδοοικογενειακής βίας μπορεί να αντανακλά, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, «έναν δυνάμει θετικό αντίκτυπο» της μεγάλης δημόσιας συζήτησης για την ενδοοικογενειακή βία που άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2019, «η οποία κατάφερε να παροτρύνει τα θύματα να καταθέσουν επιπλέον μηνύσεις και να ευνόησε ένα καλύτερο σύστημα υποδοχής από τις υπηρεσίες ασφαλείας».

Μεταξύ των βίαιων αυτών περιστατικών, το 3% αφορά μηνύσεις για βιασμό ή σεξουαλική επίθεση, οι οποίες σε ποσοστό 98% κατατέθηκαν από γυναίκες.

Σύμφωνα με έρευνες που έκανε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (Insse) για την ολοκλήρωση των μη επεξεργασμένων δεδομένων από μηνύσεις που έχουν καταγραφεί, 295.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 213.000 γυναίκες, δήλωσαν κατά μέσον όρο ότι έπεσαν θύμα σωματικής και/ή σεξουαλικής βίας από τον σύντροφο ή τον πρώην σύντροφό τους μεταξύ του 2011 και του 2018.

Παγκόσμιο φαινόμενο

Εκτιμάται πως μόλις το 1/3 των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας παγκοσμίως, καταγράφεται.

Στην Ελλάδα, τα περιστατικά παρουσιάζουν ανοδική πορεία. Συγκεκριμένα, το 2014 πανελλαδικά είχαν καταγραφεί 3.512 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα, τα οποία το 2015 σκαρφάλωσαν σε 3.572, το 2016 σε 3.838, το 2017 σε 3.930 και το 2018 έκαναν άλμα, φτάνοντας σε 4.722.

Την περίοδο 2014-2018 ποσοστό 66,32% των θυμάτων ήταν γυναίκες.

«Εχεις φωνή, είμαστε δίπλα σου» λέει η αστυνομία σε άνδρες και γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, υπενθυμίζοντας ότι η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης –ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική, συναισθηματική– διώκεται από τον νόμο.

Αν είστε θύμα, καλέστε το 100. Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε, στείλτε γραπτό μήνυμα (sms) στο 100, με ακριβή διεύθυνση, ονοματεπώνυμο, είδος επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου», «δέχομαι βία από το/τη σύζυγό μου»). Εάν δεν μπορείτε εσείς να επικοινωνήσετε με το 100, ζητήστε από κάποιον άλλον να ειδοποιήσει τις Αρχές για εσάς (π.χ. από κάποιον οικείο ή το γιατρό σας)Αναζητήστε ιατρική περίθαλψη και πείτε στο γιατρό όλη την αλήθεια. Υποβάλετε μήνυση στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα. Για κατευθύνσεις και οδηγίες, τηλεφωνήστε ή στείλτε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια. Καλέστε τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες. Επικοινωνία και μέσω e-mail στο [email protected]

Διαβάστε επίσης