Κορονοϊός : Πάνω από 500 θάνατοι σε ένα μήνα και περισσότεροι από 250 σε μία εβδομάδα

 

Το ψυχολογικό όριο των 1.000 θανάτων έσπασε η νόσος Covid-19 στη χώρα μας, μετά τους 38 θανάτους που καταγράφηκαν από τον ΕΟΔΥ κατά το τελευταίο 24ωρο, επιβεβαιώνοντας τους επιστήμονες που κάνουν τις τελευταίες ημέρες για δραματική αύξηση των νεκρών.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το δεύτερο κύμα της πανδημίας συνεχίζει ακάθεκτο και σε λιγότερο από ένα μήνα (28 ημέρες για την ακρίβεια) έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 500 ανθρώπους, όσους σε οκτώ μήνες, από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και τις 17 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στις 17 Οκτωβρίου -επτά μήνες και τέσσερις ημέρες δηλαδή μετά την πρώτη καταγραφή θύματος από κοροναϊό στη χώρα- ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 500. Μόλις 28 ημέρες μετά, οι νεκροί έφτασαν τους 1.035. 

Πάνω από 250 νεκροί σε μια εβδομάδα

Η αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων και θανάτων θα συνεχιστεί πιθανότατα και τις επόμενες ημέρες, εξήγησε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πανδημία η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σύμφωνα με την ίδια, η Ελλάδα έχει 350 εισαγωγές την ημέρα, ενώ η διάρκεια νοσηλείας είναι μακρά και ειδικά στις ΜΕΘ είναι περίπου 11 μέρες. «Οι ασθενείς αθροίζονται στα νοσοκομεία και θα συνεχίζουν να πιέζουν το ΕΣΥ» σχολίασε η κ. Παπαευαγγέλου.

Όπως είπε, αυτή την εβδομάδα κατέληξαν περισσότεροι από 250 ασθενείς στη χώρα, με ημερήσιο μέσο όρο τους 39. Ωστόσο η αύξηση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και των θανάτων είναι ανάλογη με την αύξηση των κρουσμάτων και δεν παρατηρείται αυξημένη θνητότητα.

Η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι στα 40 έτη, καθώς ο μεγάλος όγκος ασθενών μεταξύ 15 έως 55 ετών. Σημαντικός αριθμός ενηλίκων 40 έως 60 ετών νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σήμερα, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των νοσηλευόμενων άνω των 65 ετών. «Το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται» επεσήμανε η κ. Παπαευαγγέλου. 

Δερμιτζάκης: Θα αυξάνονται οι νεκροί και οι διασωληνώσεις για 2-3 εβδομάδες

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής Γενετικής της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, εκτίμησε ότι «θα αυξάνονται οι νεκροί και οι διασωληνώσεις για τις επόμενες 2-3 εβδομάδες τουλάχιστον».

«Διότι το αποτέλεσμα στους νεκρούς φαίνεται 3-4 εβδομάδες αργότερα από τη μέρα που ξεκινούν τα μέτρα. Τα κρούσματα (σ.σ. μείωση) είναι μετά από δύο εβδομάδες γιατί αυτός είναι ο κύκλος. Οπότε, για παράδειγμα, αν απομονώσουμε τη Θεσσαλονίκη ως μονάδα που έχει οκτώ ημέρες το lockdown, για τουλάχιστον ακόμα 10-15 ημέρες θα υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας. Στην υπόλοιπη Ελλάδα η πίεση θα είναι στο σύστημα υγείας για τουλάχιστον 3 εβδομάδες ακόμα. Επομένως εγώ δεν είμαι καθόλου ήσυχος για την κατάσταση» τόνισε ο ίδιος, μιλώντας στο Sputnik.

Πίεση στα νοσοκομεία

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των διασηλωνωμένων στις ΜΕΘ αυξάνεται και σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκε νέα άνοδος σημειώθηκε στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, αγγίζοντας πλέον τους 366 από 336 την προηγούμενη ημέρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος μίλησε στο MEGA, «1.162 κρεβάτια ΜΕΘ υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα. Αντιδράσαμε γρήγορα και αυξήθηκαν οι κλίνες. Και 15.000 αν μπορούσαμε να δημιουργήσουμε, αν συνεχίσει να διασπείρεται ο ιός με γεωμετρική άνοδο, στην κοινότητα δεν θα ήταν αρκετές».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, χαρακτηρίζει την κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εκτός ελέγχου, επισημαίνοντας ότι «χθες το νοσοκομείο Παπανικολάου, ξεκίνησε την εφημερία του με 37 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ στα 37 κρεβάτια που διέθετε», ενώ γεμάτες είναι και οι 3 κλίνες, που προέκυψαν από την μετατροπή χειρουργικών αιθουσών σε ΜΕΘ.

«Γεμάτη είναι η ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ με 32 ασθενείς, ενώ η αίθουσα ανάνηψης μετατρέπεται σε ΜΕΘ 5 κλινών» αναφέρει και προσθέτει ότι «στο Ιπποκράτειο θα λειτουργήσουν 6 ακόμη κλίνες από μετατροπή χειρουργικών αιθουσών και 7 κλίνες είναι έτοιμες να λειτουργήσουν στο Γεννηματάς».

Ο κ. Γιαννάκος σημειώνει ότι οι ΜΕΘ αυτές λειτουργούν χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό και τονίζει χαρακτηριστικά ότι «εξαντλήθηκαν οι αντοχές του συστήματος και τώρα χρησιμοποιούνται οι εφεδρείες».

Ο ίδιος χαρακτηρίζει πολύ επικίνδυνες έως αδύνατες τις αεροδιακομιδές διασωληνωμένων περιστατικών με κοροναϊό, προσθέτοντας ότι «πολλοί ασθενείς καταλήγουν πια εκτός ΜΕΘ».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ μάλιστα, και στην Αττική γεμίζουν οι ΜΕΘ και για να λειτουργήσουν μετακινείται προσωπικό από κέντρα υγείας και άλλα νοσοκομεία.

Διαβάστε επίσης