Ου με πείσεις καν με πείσης

ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΒΟΛΗ *

 

Ακούγονται και γράφονται πολλά σχετικά με κατάλυση συνταγματικά κατοχυρωμένων ελευθεριών, με υποδούλωση σώματος και πνεύματος, με στοχευμένες ενέργειες για υποταγή σε έναν παγκόσμιο εχθρό, με απώτερο σκοπό, εν τέλει, την απώλεια της ατομικής μας ελευθερίας, σκέψης και κρίσης.

Προφανώς, η ισπανική γρίπη πριν 100 έτη δεν πείθει κάποιους ότι οι πανδημίες όχι μόνο καταλύουν ρεαλιστικά τα συνταγματικά μας δικαιώματα, αλλά κυρίως στερούν το σημαντικότερο αγαθό, τη ζωή. Αραγε, όσοι πρόκριναν και τότε τα μέτρα της καραντίνας και της χρήσης μάσκας είχαν τα ίδια κίνητρα σύμφωνα με αυτούς που αυτοαναγορεύονται επαΐοντες, ειδικοί αλλά τελευταία και συνταγματολόγοι;
Υποστηρίζουν, κάποιοι, ότι οι ηλικιωμένοι δεν πεθαίνουν από covid-19 αλλά από τα υποκείμενα νοσήματα. Δηλαδή, δεν ευθύνεται ο κορονοϊός που αποσταθεροποιείται η κατάσταση της υγείας ενός ασθενούς, με αποτέλεσμα τελικά τον θάνατο; Ο ασθενής που λόγω covid-19 παρουσιάζει θανατηφόρο καρδιακή αρρυθμία ένεκα προσβολής του μυοκαρδίου, δεν καταλήγει από κορονοϊό; Η ιατρική είναι επιστήμη, ασκείται μόνον από ιατρούς και όσοι μη ιατροί θεωρούν τους εαυτούς τους ειδήμονες, καθίστανται επικίνδυνοι.
Οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι όσα κρεβάτια εντατικής και να διαθέτει μια καλά οργανωμένη χώρα, σε καταστάσεις πανδημίας και ανεξέλεγκτης διασποράς της νόσου δεν επαρκούν.

Το δυστύχημα είναι ότι οι ηλικιωμένοι, που συνήθως συνοδεύονται από υποκείμενες παθήσεις, αν νοσήσουν θα χρειαστούν μονάδα εντατικής θεραπείας και θα έχουν μικρές πιθανότητες επιβίωσης. Προφανώς, όσο και να είναι κοντά στο προσδόκιμο επιβίωσης ή και αν ακόμη το έχουν ξεπεράσει, έχουν κάθε δικαίωμα για πρόσβαση σε θεραπεία. Το ίδιο δικαίωμα έχουν και οι μικρότερες ηλικιακά ομάδες που ενδέχεται να νοσήσουν και να χρειαστούν ανάλογη υποστήριξη. Οταν ο νεότερος ηλικιακά ασθενής χρειαστεί μονάδα και δεν θα μπορεί να ανευρεθεί κρεβάτι εντατικής, τι θα προτείνουν τότε οι αυτοαποκαλούμενοι ειδικοί;

Σε μια δημοκρατική χώρα, ο νομοθέτης έχει σκοπό την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος το οποίο συνδέεται με την έννομη τάξη. Εχουν κάθε δικαίωμα οι αρνητές και συνωμοσιολόγοι να έχουν άποψη αλλά οφείλουν να αντιληφθούν ότι αποτελούν μειοψηφία. Αλλωστε, αν πιστεύουν στη δημοκρατία, οφείλουν να υπακούν και στους κανόνες της.
* Ο Κωνσταντίνος Σβόλης είναι ιατρός, καρδιολόγος και δημοτικός σύμβουλος Πατρών.

Διαβάστε επίσης