Σεμινάριο του Υπουργείου Πολιτισμού για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή

 

 

Στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργάνωσε εχθές διαδικτυακό σεμινάριο, με θέμα «Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Κλιματική Αλλαγή: Από τη θεωρία στην πράξη». Όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ, στο σεμινάριο συζητήθηκε το ζήτημα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχουν αναλάβει διεθνείς πρωτοβουλίες. Την ελληνική πρωτοβουλία παρουσίασε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, τον Σεπτέμβριο του 2019 στο Pre-Summit event του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, στο Forum Αρχαίων Πολιτισμών στο Πεκίνο και στη διάσκεψη της Cop25, στη Μαδρίτη. Για την διοργάνωση του σεμιναρίου, με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συνεργάστηκε το Κέντρο Αριστείας με αντικείμενο «Κλιματική Αλλαγή-Προσαρμογή και μετριασμός» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Ο στόχος αυτού του διαδικτυακού σεμιναρίου είναι να παρέχει εκπαίδευση που συνδυάζει και γεφυρώνει διαφορετικές επιστήμες, ανταλλαγή γνώσεων και ανάπτυξη ικανοτήτων, με σκοπό την προετοιμασία σχεδίων προσαρμογής και ανθεκτικότητας για τις τρέχουσες και προβλεπόμενες μελλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά. Αυτή η δράση, που ακολουθεί εκείνες που έχει αναλάβει το Συμβούλιο της Ευρώπης, ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει σε συντονισμένες πολιτικές και συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών. Πρέπει να υιοθετήσουμε μια κοινή προληπτική προσέγγιση προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους για την πολιτιστική κληρονομιά, που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή», σημείωσε μεταξύ άλλων στην εισαγωγική ομιλία της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Για να το επιτύχουμε αυτό», συνέχισε η υπουργός, «πρέπει να λάβουμε υπόψη τα προειδοποιητικά μηνύματα, μεταξύ άλλων, της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή και της UNESCO, καθώς και να προωθήσουμε μεταρρυθμιστικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με ζητήματα διακυβέρνησης, σχεδιασμού πολιτικής και διαχείρισης περιοχών πολιτιστικής σημασίας».

«Επιπλέον», τόνισε η κ. Μενδώνη, «πρέπει να επανεξετάσουμε τις πρακτικές συντήρησης που εφαρμόζουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις που σχετίζονται με το κλίμα στην υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Ταυτόχρονα, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι, ενώ οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αποτελούν παγκόσμια πρόκληση, η διάγνωση και οι λύσεις εφαρμόζονται πιο αποτελεσματικά σε τοπικό επίπεδο. Οι πολιτικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να διαμορφωθούν από κάτω προς τα πάνω, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες και το συνολικό εννοιολογικό πλαίσιο. Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι αξίες της πολιτιστικής κληρονομιάς πρέπει να αξιολογούνται σε σχέση με το ερμηνευτικό τους πλαίσιο. Η συνεχής διατήρησή τους απαιτεί αμοιβαία κατανόηση και αποτελεσματικές απαντήσεις που θα οδηγήσουν σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον», πρόσθεσε μεταξύ άλλων η υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ