Φυλάκιση σε 19χρονη που έγραψε για τον Γάλλο καθηγητή ότι «του άξιζε να πεθάνει»

 

 

Μια 19χρονη φοιτήτρια Βιολογίας, η οποία έγραψε στο Facebook για τον καθηγητή Σαμουέλ Πατί ότι «του άξιζε» να πεθάνει, αλλά στη συνέχεια ανακάλεσε, καταδικάστηκε  σε φυλάκιση 4 μηνών με αναστολή με την κατηγορία της «απολογίας της τρομοκρατίας».

Η νεαρή θα πρέπει επίσης να παρακολουθήσει ένα μάθημα αγωγής του πολίτη μέσα στους επόμενους έξι μήνες, όπως αποφάσισε το δικαστήριο της Μπεζανσόν.

Σχολιάζοντας ένα άρθρο τοπικής εφημερίδας, στο οποίο ανακοινωνόταν μια συγκέντρωση στη μνήμη του καθηγητή, η 19χρονη έγραψε: «Δεν του άξιζε να τον αποκεφαλίσουν, αλλά να πεθάνει, ναι».

Το σχόλιο αυτό το εντόπισε και το κατήγγειλε ένας άλλος χρήστης, με αποτέλεσμα χθες να συλληφθεί η φοιτήτρια στο πανεπιστήμιό της και να τεθεί υπό κράτηση.

«Λυπάμαι που έγραψα αυτό το σχόλιο, ζητώ συγγνώμη. Είμαι κατά αυτού που έγραψα» είπε η ίδια στο δικαστήριο, υπογραμμίζοντας ότι διέγραψε την ανάρτησή της το ίδιο βράδυ, αφού κατάλαβε ότι το έγραψε «χωρίς να το σκεφτεί». «Έκανα ένα τεράστιο λάθος, αυτά τα μηνύματα δεν με αντιπροσωπεύουν», επέμεινε, διαβεβαιώνοντας ότι δεν γνώριζε τις ακριβείς συνθήκες της δολοφονίας του καθηγητή Πατί.

«Δεν είμαι κατά αυτού που έκανε (ο καθηγητής), που έδειξε ένα σκίτσο (του προφήτη Μωάμεθ). Είναι καθηγητής και διδάσκει το μάθημά του όπως θέλει», πρόσθεσε η νεαρή, η οποία προέρχεται από οικογένεια μουσουλμάνων από την Αλγερία.

Η συνήγορός της έκανε λόγο για μια «νεαρή κοπέλα ενταγμένη» στη γαλλική κοινωνία, η οποία όμως δεν παρακολουθεί τις ειδήσεις και «δεν ήξερε πολλά» για τον Σαμουέλ Πατί. Είδε το βίντεο που είχε αναρτήσει ο γονέας ενός μαθητή, ο οποίος κατήγγειλε τη χρήση των σκίτσων του Μωάμεθ από τον καθηγητή στο μάθημά του και αυτό που κατάλαβε ήταν ότι «κοροϊδεύουν τους μουσουλμάνους», ισχυρίστηκε η δικηγόρος.

«Αμέσως, έκανε αυτά τα σχόλια, χωρίς να επιδιώξει να μάθει περισσότερα, αντέδρασε εν θερμώ», πρόσθεσε.

 

Διαβάστε επίσης