Ελβετικός Τύπος για τις Αμερικανικές Εκλογές 2020: Το τέλος της Αμερικής που γνωρίζαμε

 

Στα σχόλια του ευρωπαϊκού Τύπου σήμερα και οι αμερικανικές εκλογές, λιγότερο από έναν μήνα πριν τις Αμερικανικές Εκλογές 2020 με τα ελβετικά Μέσα να κάνουν λόγο για το τέλος της Αμερικής που γνωρίζαμε.

Η ελβετική Sonntagszeitung εστιάζει στην πολιτική του Τραμπ έναντι της Ευρώπης:

«Ο Τραμπ προκαλεί αμηχανία στους Ευρωπαίους […] κυρίως διότι αμφισβήτησε όλα εκείνα που κάνουν περήφανη την ευρωπαϊκή ελίτ. Αυτό αφορά τα τελευταία 30 χρόνια της ασκούμενης πολιτικής. Για τον Τραμπ τα χρόνια αυτά ισοδυναμούν με πτώση και καταστροφή, και το λέει μάλιστα ανοιχτά. Ως πρώτος αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την ΕΕ περιττή και μη λειτουργική ενώ συνεχάρη τους Βρετανούς που γύρισαν την πλάτη τους στην Ένωση. Πρόκειται για ιεροσυλία. […] Είτε μιλάμε για τον Μπιλ Κλίντον, είτε για τον Τζορτζ Μπους, είτε για τον Μπαράκ Ομπάμα, κανείς από τους πρώην προέδρους δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την Ευρώπη διότι από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου η Ευρώπη έχει απολέσει σημαντικό μέρος της γεωπολιτικής της σημασίας. Εντούτοις καθότι καλόβουλοι και αξιοπρεπείς, δεν το εξέφρασαν ποτέ στους ευρωπαίους συνομιλητές τους, κυρίως σε εκείνους σε Παρίσι, Βερολίνο και Λονδίνο. Άκουγαν πάντα υπομονετικά, αλλά με αδιαφορία όταν οι τελευταίοι ήθελαν να έχουν λόγο, αλλά δεν τους έπαιρναν στα σοβαρά. O άξεστος Τραμπ έγινε και σε αυτό πιο σαφής: σπανίως ένας Αμερικανός ταπείνωσε τόσο πολύ τους Ευρωπαίους, όντας τόσο ειλικρινής μαζί τους».

Η επίσης ελβετική Neue Zürcher Zeitung σημειώνει:
«Εδώ και εβδομάδες έχει έναν και μόνο στόχο: επισείοντας τον κίνδυνο νοθείας επιχειρεί να απαξιώσει τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Λέει ότι σε περίπτωση ήττας δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Ωστόσο εάν ο Τραμπ δεν αποδεχθεί την ήττα του, τότε δεν πρόκειται να το κάνει και μέρος των ψηφοφόρων του. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αναμένονται διαμαρτυρίες και ενδεχομένως και χειρότερα. Τον Τραμπ δεν τον νοιάζει αυτό. Καλεί ανοιχτά σε νοθεία, απαξιώνει την επιστολική ψήφο ενώ το κόμμα του επιχειρεί να περιορίσει τα εκλογικά δικαιώματα των μειονοτήτων που στηρίζουν ως επί το πλείστον τους Δημοκρατικούς. Πρόσφατα ο Τραμπ είπε ότι εάν απλοποιούνταν οι εκλογικές διαδικασίες, δεν θα κέρδιζε ποτέ ξανά ένας Ρεπουμπλικάνος. Και αυτό θέλει να το αποτρέψει.
[…] Ο Τραμπ δεν φαίνεται να φοβάται τις βίαιες συγκρούσεις στο εσωτερικό. Τέσσερα χρόνια Τραμπ δεν επέφεραν το τέλος του κόσμου, αλλά ίσως το τέλος της Αμερικής (που γνωρίζαμε)».
Πηγή: DW
 

Διαβάστε επίσης