Στην τηλεδιάσκεψη του Τομέα Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής, για την Παγκόσμια Ημέρα του Εκπαιδευτικού, μίλησε το απόγευμα, η πρόεδρος του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, όπου, με αφορμή τις καταλήψεις, τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής θέλει ανοιχτά και ασφαλή σχολεία.
«Εμείς θέλουμε ανοιχτά και ασφαλή σχολεία. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε την κυβέρνηση μέσα και έξω από τη Βουλή για να ανταποκριθεί έστω και τώρα στις ευθύνες της.Έχουμε προτάσεις:
- Μείωση του αριθμού των μαθητών στους 15
- Διορισμό εκπαιδευτικών
- Επιμόρφωση για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση
- Ιεράρχηση και μείωση της διδακτέας ύλης
- Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής στα σχολεία», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά ασκώντας παράλληλα αυτηρή κριτική στη κυβέρνηση για τους χειρισμούς της απέναντι στις καταλήψεις.
«Αντί να συνεργαστούν με τους εκπαιδευτικούς, αντί για διάλογο με πειθώ με τους μαθητές, καταφεύγουν στον αυταρχισμό και στην κατασυκοφάντηση των παιδιών. Με υπουργούς πρωταγωνιστές στα τηλεπαράθυρα. Η ΝΔ με την στάση της ρίχνει λάδι στη φωτιά», είπε και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας αντί να ενώνουν, χωρίζουν. Υποβαθμίζουν τους διευθυντές σε ελεγκτές των καταλήψεων. Να σημειώνουν ονόματα, να αποκλείουν παιδιά από την τηλεκπαίδευση, να βάζουν απουσίες. Πρωτοφανή πράγματα, έχουν χάσει κάθε μέτρο».
Σύμφωνα με τη πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας έχουν μεγάλες ευθύνες για όσα συμβαίνουν στα σχολεία καθώς μετά την πρώτη φάση της πανδημίας δεν διαμόρφωσαν έναν οδικό χάρτη για το άνοιγμα των σχολείων με ασφάλεια για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. «'Αλλα έλεγαν, άλλα έκαναν, καμία συνεργασία με τους δήμους για να βρουν επιπλέον αίθουσες. Καμία πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού. Ούτε καν πρόσθετες προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας για να διασφαλίσουν την υγιεινή. Καμία ενεργεία ουσίας, παρά μόνο επικοινωνίας», επεσήμανε
Μιλώντας για τη γενικότερη κατάσταση στη Παιδεία, η κ. Γεννηματά δήλωσε τη συμπαράσταση του ΚΙΝΑΛ στους εκπαιδευτικούς για « να προτείνουμε λύσεις, να συμβάλλουμε στην αναβάθμιση της θέσης σας και ιδιαίτερα της δημόσιας εκπαίδευσης. Σε μια εποχή που η πολιτική της ΝΔ την οδηγεί στην οπισθοδρόμηση και στην υποβάθμιση και υπογράμμισε τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη Παιδεία για την αναβάθμιση της, τις μεγάλες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και τις τομές για τον εκσυγχρονισμό της.
«Εμείς είμαστε έτοιμοι για έναν ουσιαστικό Εθνικό διάλογο για την ανατροπή της κατάστασης, για τη θεμελίωση και διαμόρφωση της Παιδείας του 21ου αιώνα. Διάλογο ειλικρινή, ανοιχτό, με παράθεση θέσεων και απόψεων και όχι προσχηματικό για επικύρωση τετελεσμένων. Όπως κάνει το Υπουργείο Παιδείας», τόνισε και χαιρέτησε την «επιτέλους απόδοχή από το Υπουργείο Παιδείας της πρότασής μας για μετονομασία του Γενικού Λυκείου Νάξου σε «Μανόλης Γλέζος». Είναι φόρος τιμής στην προσφορά του. Ο Μανόλης Γλέζος είναι ένα σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης, ένα σύμβολο του ασυμβίβαστου αγώνα για Δημοκρατία και Κοινωνική Δικαιοσύνη. Μας εμπνέει στον αγώνα για μια ασυμβίβαστη παιδεία».