Επιστρεπτέα προκαταβολή: Μέχρι σήμερα οι αιτήσεις για τον γ’ κύκλο των φθηνών κρατικών δανείων

 

 

Ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής κλείνει σήμερα και έρχεται τις επόμενες εβδομάδες ο τέταρτος κύκλος με «δώρο» ένα μέρος των φθηνών κρατικών δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται βαριά από την κρίση της πανδημίας και δέχθηκαν ισχυρό χτύπημα από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός».

Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 δεν θα επιστρέψουν στο δημόσιο ολόκληρο το ποσό του φθηνού κρατικού δανείου που θα λάβουν αλλά μόνο ένα τμήμα. Το υπόλοιπο ποσό του δανείου  το δημόσιο θα τους το χαρίσει.  Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη η 4η επιστρεπτέα προκαταβολή θα είναι στοχευμένη «σε κλάδους οι οποίοι πιέζονται ιδιαίτερα και υπάρχουν υποχρεωτικά μέτρα, να κάνουμε ένα κομμάτι της επιστρεπτέας προκαταβολής, μη επιστρεπτέο».«Θα παρακολουθήσουμε τις πραγματικές απώλειες τζίρου για να δούμε πόσο έντονη θα είναι αυτή η παρέμβαση. Προσπαθούμε να ακολουθούμε με βάση ότι συμβαίνει σε συγκεκριμένους κλάδους, ώστε οι ενισχύσεις να δίνονται με ακρίβεια», πρόσθεσε, χωρίς να αναφερθεί στους κλάδους που θα επωφεληθούν από το δώρο αλλά και στο ποσοστό  της επιστρεπτέας προκαταβολής θα χαριστεί.

Σήμερα πάντως λήγει η προθεσμία για την  υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιστρεπτέα προκαταβολή 3, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «myBusinessSupport» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).  Στον κύκλο αυτό  το πεδίο των δικαιούχων είναι διευρυμένο και λαμβάνεται υπόψη ο τζίρος των επιχειρήσεων της περιόδου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020. Το συνολικό ύψος της διαθέσιμης χρηματοδοτικής ενίσχυσης έχει αυξηθεί, ώστε να ανέλθει περίπου στα 1,5 δισ. ευρώ.

Έτσι, η συνολική απευθείας στήριξη του κράτους προς τις επιχειρήσεις και ιδίως τις μικρές και μικρομεσαίες μέσω των τριών κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα φθάσει τα 3,5 δισ. ευρώ.

Στον τρίτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής μπορούν να ενταχθούν ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, εφόσον διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή, ενώ, για πρώτη φορά, δίνεται επίσης δυνατότητα συμμετοχής σε:

μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ),
ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς φορολογική ταμειακή μηχανή που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο ή σε τομείς με έντονη εποχικότητα, οι οποίοι δέχθηκαν σημαντικό πλήγμα εξαιτίας της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο,
ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς φορολογική ταμειακή μηχανή, οι οποίες έχουν την έδρα τους σε περιοχές της Εύβοιας που τον περασμένο μήνα επλήγησαν από τη φυσική καταστροφή, ανεξαρτήτως κλάδου.

Διαβάστε επίσης