Πάτρα: To Καρναβαλικό dna δεν "κολλάει" κορονοϊό! - Κατασκευές εμπνευσμένες από την καραντίνα και πρωτότυπες εκθέσεις - "Τρυπώσαμε" στο χώρο του Φεστιβάλ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

Εσείς τί κάνατε στην καραντίνα; Ένας τίτλος, που μπορεί να αποδοθεί στις καρναβαλικές κατασκευές που δημιουργήθηκαν από τα μέλη του Καρναβαλικού Εργαστηρίου Πάτρας, για να τοποθετηθούν στον χώρο των Παλαιών Σφαγείων στο πλαίσιο του Καλοκαιρινού Φεστιβάλ Καρναβαλιού Sparc, το οποίο ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου και χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία – Interreg Greece – Italy 2014 – 2020». 

Ξεναγός του tempo24, η Μουσειολόγος Γεωργία Μανωλοπούλου, μέλος της Διεπιστημονική Ομάδα  Λειτουργίας των Παλαιών Σφαγείων που συστάθηκε πρόσφατα και κλήθηκε να συμβάλει στην πολιτιστική ταυτότητα του Καλοκαιρινού Φεστιβάλ Καρναβαλιού. Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα, σχεδίασε και επιμελήθηκε δημιουργικά πρωτότυπες εκθέσεις, δράσεις και συμμετοχικά εργαστήρια με κέντρο αναφοράς τον ανακαινισμένο χώρο που θα υποδεχτεί το Καρναβάλι και τον Καραγκιόζη.

Στο χώρο των Παλαιών Σφαγείων επισκεφθήκαμε την εικαστική παρέμβαση του Καρναβαλικού Εργαστηρίου με θέμα τον ... κορονοϊό και την καραντίνα! Οι κατασκευές ήταν πραγματικά εμπνευσμένες και εξαιρετικές, ενώ παρατηρούμε τη διαφορετικότητα στην τεχνική αλλά και τα υλικά, γεγονός που αποδίδεται στις τεράστιες δυνατότητες που έχουν οι καλλιτέχνες του Εργαστηρίου, πέραν του αυστηρά καρναβαλικού ύφους των κατασκευών. Εκεί, είδαμε, την ταλαιπωρημένη γυναίκα της καρανίντας που φτιάχνει μόνη της τα μαλλιά γιατί έκλεισαν τα κομμωτήρια (!), τη νοσοκόμα να πατάει τον ιό, τους μουσικούς και τους τραγουδιστές που βγήκαν στα μπαλκόνια να τραγουδήσουν, αυτούς που ... έτρεχαν να γυμναστούν ή έκαναν ποδήλατο αρκεί να βγουν από το σπίτι και άλλα πολλά!

Μία ακόμη ιδέα της Διεπιστημονικής Ομάδας Λειτουργίας των Παλαιών Σφαγείων ήταν η ομαδική εικαστική έκθεση με έργα εμπνευσμένα από το Καρναβάλι με τίτλο  "Μεταμόρφωσις-Μέθεξις " 

 

Η ανταπόκριση των Πατρινών καλλιτεχνών, οπως μας λέει η Μουσειολόγος και μέλος της Διεπιστημονικής επιτροπής, Γεωργία Μανωλοπούλου, ήταν συγκινητική και άμεση παρά το γεγονός ότι είχαν πολύ λίγο χρόνο στη διάθεσή τους. 

Τα έργα είναι εξαιρετικά, εμπνευσμένα και σύμφωνα με τους υπεύθυνους της έκθεσης, έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολλών Πατρινών που επισκέπτηκαν την έκθεση. 

 Η έκθεση έχει ως κεντρικό θέμα έμπνευσης και δημιουργίας το Καρναβάλι ως Πράξη Μεταμόρφωσης, Μύησης, Μέθεξης  από τις διονυσιακές γιορτές, τα λαϊκά δρώμενα μέχρι τη σύγχρονη καλλιτεχνική του διάσταση και υπόσταση.

Η Σύλληψη της ιδέας προήλθε από την ανάγκη βίωσης μιας πολυεπίπεδης και πολλαπλής αισθητικής εικαστικής εμπειρίας δίνοντας έμφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Καρναβαλιού καθώς και στη δημιουργία ενός συμμετοχικού καλλιτεχνικού πρότζεκτ με τη συνύπαρξη  καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στην Πάτρα.

Η ομαδική έκθεση  "Μεταμόρφωσις-Μέθεξις "  εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο δημιουργίας πολιτιστικών υπηρεσιών στο χώρο των  Παλαιών Σφαγείων,  προοριζόμενες για ένα ευρύ φάσμα επισκεπτών, που στόχο θα έχουν την ενεργή πρόσβαση, τη συμμετοχή και την απόλαυση του πολιτιστικού προϊόντος καθώς και τη διαφοροποίηση της πολιτισμικής  εμπειρίας στην πόλη μας, με την επιμέλεια και το σχεδιασμό καινοτόμων δημιουργικών και  συμμετοχικών δράσεων και εργαστηρίων.

Στην έκθεση συμμετάσχουν οι καλλιτέχνες: ΕυθύμηςΑργυράτος , Σοφία Βαγενά ,  Χρυσάνθη Βανταράκη , Αντωνία Γρίβα ,  Ιφιγένεια Δημητρο- πούλου , Άρης Ζησιμάτος ,  Βασίλης Καραβασίλης ,  Άννα Καρατζά , Δημήτρης Κάσδαγλης , Αστέριος Λάμπρου , Κώστας Μηνάς,  Ντόρα Μόρφη , Έλλη Μπαρμπαγιάννη , Demian , Διονύσιος Παντελής , Άννα Πίττα , Χριστίνα Σφακιανάκη , Δημήτρης Τριανταφυλόπουλος , Βάσω Φατούρου , Παναγιώτης Φερεντίνος.

Εξαιρετική είναι επίσης, η έκθεση στον κεντρικό χώρο των Παλαιών Σφαγείων με τίτλο  "Εκ-μαγεία".

Η εικαστική εγκατάσταση θα διαρκέσει μέχρι και αύριο, Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου και πραγματοποιείται με την συνεργασία του Καρναβαλικού Εργαστηρίου και του Τομέα Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Πατρέων.

Η σύλληψη της  Ιδέας και η Επιμέλεια της εικαστικής εγκατάστασης«Εκ-Μαγεία» ανήκει στη  Διεπιστημονική Ομάδα Λειτουργίας των Παλαιών Σφαγείων.

Ώρες Λειτουργίας Έκθεσης:

21-27.09.2020

19.00-24.00

Είσοδος Ελεύθερη

Τα εκμαγεία του Καρναβαλικού Εργαστηρίου του Δήμου Πατρέων είναι το κεντρικό θέμα της εικαστικής  εγκατάστασης.

Μια πρώτη πολυμορφική εγκατάσταση με τα πρωτογενή υλικά στοιχεία που εδώ και χρόνια μετουσιώνουν το πνεύμα του Καρναβαλιού σε μήτρα δημιουργίας, μεταμόρφωσης,  ζωής, ψυχαγωγίας μέθεξης.

Τα εκμαγεία του Καρναβαλικού Εργαστηρίου εκτίθενται ως στοιχεία  της συλλογικής και δημιουργικής μνήμης του θεσμού ξεδιπλώνοντας τη μαγεία και το συναίσθημα της πόλης μας. Ο θεατής καλείται να συμμετάσχει βιωματικά σε έναν εικαστικά ενεργοποιημένο χώρο, χωρίς οριοθέτηση αλλά με έντονη σκηνογραφική διάσταση.

Προσωπεία εμψυχωμένα μέσα από τεχνητές πηγές φωτός προσιδιάζουν το αέναο και το εφήμερο στο Καρναβαλικό πνεύμα της Πάτρας.

Ένας από τους στόχους των επιστημόνων της επιτροπής, είναι να "ανοίξουν"  ένα πρώτο διάλογο ανάμεσα στο κοινό και στη δημιουργική δυναμική του Καρναβαλιού της πόλης. Διάφανα θραύσματα καρναβαλικής μνήμης και έκστασης «ζωντανεύουν» πάλι, συμβάλοντας στην προβολή και ανάδειξη του Καρναβαλιού της Πάτρας, σηματοδοτώντας τη νέα  πορεία της  λειτουργίας  του.

 

Στον πολυχώρο των Παλαιών Σφαγείων, επίσης, λειτουργεί και Έκθεση αρχειακών Καρναβαλικών Φωτογραφιών.

Υπενθυμίζουμε ότι η Διεπιστημονική Ομάδα  Λειτουργίας των Παλαιών Σφαγείων αποτελείται από τους:

 

Βασίλης Κοσμόπουλος,σκηνοθέτης, Συντονιστής της Διεπιστημονικής Ομάδας

Ιωάννης Κοψίνης, εικαστικός

Γεωργία Μανωλοπούλου,μουσειολόγος

Παναγιώτης Παπαδάτος, Μηχανικός Η/Υ

Ξενοφών Παπαευθυμίου, συντηρητής Έργων Τέχνης

Παναγιώτης Φαφούτης,σκηνοθέτης

Γιάννης Μουγγολιάς, εκπρόσωπος του Δήμου Πατρέων

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης