Αρσάκειο Πάτρας: Δασκάλα αρνήθηκε τις κάμερες και απολύθηκε!

 

 

Τον προβληματισμό της εκπαιδευτικής κοινότητας για τη χρήση κάμερας στα σχολεία πλήρωσε με την απόλυσή της δασκάλα από το Αρσάκειο Πάτρας, σε μια πρωτοφανή επίδειξη διευθυντικού και εργοδοτικού αυταρχισμού. Την υπόθεση ανέδειξαν ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Λειτουργών Εκπαίδευσης Αχαΐας και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, απαιτώντας την επαναπρόσληψη της εκπαιδευτικού, ενώ το περιστατικό καταδίκασε με σκληρή γλώσσα η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας.

«Φαίνεται ότι στο βασίλειο του κ. Μπαμπινιώτη οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους, αλλά θα πρέπει αμίλητοι να συμμορφώνονται με κάθε εντολή της διοίκησης, ακόμη κι αν αυτή παραβιάζει κρίσιμα δεδομένα παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών», σχολιάζει η ΟΙΕΛΕ, κάνοντας λόγο για «καθεστώς ζούγκλας στα ιδιωτικά σχολεία, διά χειρός Κεραμέως».

Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, όλα ξεκίνησαν τον Μάιο, όταν εν μέσω καραντίνας ανακοινώθηκε ως ειλημμένη απόφαση η τοποθέτηση κάμερας στις τάξεις, με την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, προκαλώντας απορίες και ανησυχίες στους δασκάλους, τις οποίες εξέφρασαν με επιστολή τους στη Διεύθυνση. Την κοινή επιστολή συνυπέγραψαν 15 άτομα, τα 2/3 του συλλόγου διδασκόντων, όμως απάντηση δεν πήραν ποτέ.

Αντί γι’ αυτό, όπως καταγγέλλει η Β.Β., εισέπραξαν ένα αρνητικό και απαξιωτικό κλίμα από την πλευρά της Διεύθυνσης που επέμεινε στην καθολική χρήση κάμερας, ακόμα και για τους μαθητές που συμμετέχουν στην εκ περιτροπής διδασκαλία, καθ’ υπέρβαση ακόμα και της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς η εκπαιδευτικός ενημερώνεται ότι καταγγέλλεται η σύμβασή της, που έληγε και δεν ανανεώθηκε όπως αναμενόταν. Η ίδια θεωρεί ότι η απόλυση έχει εκδικητικό χαρακτήρα, καθώς δεν υπήρξε μείωση προσωπικού ούτε είχε προηγηθεί καταγγελία εις βάρος της. Μάλιστα υποστηρίζει ότι η απόλυση έγινε για λόγους παραδειγματισμού προς τους υπόλοιπους διδάσκοντες, ώστε να λάβουν το μήνυμα ότι η έκφραση άποψης τιμωρείται.

«Από ό,τι φαίνεται, το υπουργείο Παιδείας νομοθετεί κατά παραγγελία από τους σχολάρχες και τους εμπόρους της εκπαίδευσης. Μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η καταγγελία της σύμβασης της συναδέλφισσάς μας της κοινοποιήθηκε λίγες μέρες πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ιδιωτική εκπαίδευση, που ανατρέπει βασικά εργασιακά κεκτημένα», λέει   ο Γιάννης Ζησιμόπουλος, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Αχαΐας.

«Κακοπληρωμένο, τρομοκρατημένο και ελαστικά εργαζόμενο εκπαιδευτικό προσωπικό σημαίνει και υποβάθμιση της εκπαίδευσης – και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι γονείς», συμπληρώνει, τονίζοντας ότι ποτέ δεν δόθηκε απάντηση από τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία για τους λόγους απόλυσης της συναδέλφου τους, που μέχρι τότε είχε λάβει μόνο επαίνους για την εργασία της.

«Προσωπικά δεν είχα καταθέσει στον σύλλογο διδασκόντων μονάχα τις επιφυλάξεις μου για τις κάμερες, αλλά μαζί και μια πρόταση για εναλλακτικό τρόπο λειτουργίας του σχολείου τον Ιούνιο, που θα κάλυπτε όλους τους μαθητές μας. Αλλά όλα αυτά βλέπω ότι θα έχει νόημα να συζητηθούν όταν την Παιδεία δεν θα τη ζυγίζουμε με το χέρι στην τσέπη, αλλά με το χέρι πάνω στην καρδιά», λέει  η Β.Β., παίρνοντας δύναμη από το κύμα έμπρακτης αλληλεγγύης, θεωρώντας ότι η περίπτωσή της δεν είναι μεμονωμένη στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

ΠΗΓΗ: Εφ. Συν.

(Το tempo24 θα αναμένει την απάντηση από την Διεύθυνση του Αρσακείου Πατρών) 

Διαβάστε επίσης