Επιμελητήριο Αχαΐας: Ο Πλάτων Μαρλαφέκας στο Thessaloniki Helexpo Forum

Συμμετείχε στο πάνελ «Ιδιωτικές και Δημόσιες Επενδύσεις»

Στις εργασίες του Thessaloniki Helexpo Forum και συγκεκριμένα στο πάνελ «Ιδιωτικές και Δημόσιες Επενδύσεις», το οποίο πραγματοποιείται από την ΔΕΘ-Helexpo στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης», μετείχε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και Αντιπρόεδρος της εταιρείας ΛΟΥΞ,  κ. Πλάτωνας Μαρλαφέκας.

Στο πάνελ μετείχαν: ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης κ. Νικόλαος Παπαθανάσης, ο Βουλευτής και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Χαρίτσης, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γεώργιος Καββαθάς, ο CEO της εταιρείας Olympia Electronics  κ. Δημήτρης Λακασάς, ο Partner της εταιρείας Mazars κ. Γιώργος Τσουκαλάς και ο Ανώτατος Διευθυντής της WIND κ. Γεώργιος Τσαπρούνης.

Ο κ. Μαρλαφέκας αναφέρθηκε στα συμπεράσματα που έχει αντλήσει ως μέλος μιας γενιάς επιχειρηματιών που έχει επιλέξει συνειδητά να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Τόνισε ότι έχουμε φτάσει αισίως στο πέμπτο Πλαίσιο Στήριξης και εξακολουθούμε να συζητάμε για την ανάγκη βελτίωσης των υποδομών της χώρας. «Δεν είναι αυτονόητο να έχει φυσικό αέριο η Αχαΐα που εκπροσωπώ στο πάνελ και δραστηριοποιείται η επιχείρησή μας; Δεν είναι αυτονόητο ότι πρέπει να έχουμε σιδηροδρομική σύνδεση; Η Ε.Ε. έχει πει ότι μπαίνει τέλος στις υποδομές και το επόμενο Πλαίσιο Στήριξης θα είναι προσανατολισμένο στην επιχειρηματικότητα. Πως θα οδηγηθούμε στο μέλλον όταν δεν έχουμε αποκτήσει, επί χρόνια, τις αναγκαίες υποδομές;».

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας επισήμανε ότι δεν έχει γίνει αντιληπτό στην επιχειρηματική κοινότητα το «σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης» για το οποίο γίνεται λόγος την τελευταία, τουλάχιστον, δεκαετία. Εκτίμησε ότι το λάθος που έγινε από τις κυβερνήσεις των τελευταίων 30 ετών ήταν πως ανέθεσαν την υλοποίηση του σχεδίου σε ακαδημαϊκούς που εφάρμοσαν μοντέλα άλλων οικονομιών, τα οποία δεν είχαν σχέση με την ελληνική πραγματικότητα. «Αν κάποιος από εμάς επιχειρούσε σε μια άλλη χώρα της Ευρώπης, με λιγότερο κόστος και κόπο, η επιχείρησή του θα ήταν δέκα φορές μεγαλύτερη» παρατήρησε και υποστήριξε ότι για το σχεδιασμό της παραγωγικής ανασυγκρότησης θα ήταν πολύ χρήσιμη η συμμετοχή του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου στην εκπόνησή του.

Ο κ. Μαρλαφέκας ήταν κατηγορηματικός ως προς τη χρησιμότητα του Ταμείου Ανάκαμψης για την οικονομία της χώρας, με την προϋπόθεση ότι θα γνωρίζουμε πως θα αξιοποιήσουμε τα κονδύλια με τον καλύτερο τρόπο, και τόνισε ότι η Κυβέρνηση διαχειρίστηκε εξαιρετικά την κρίση της πανδημίας στο διάστημα που ξέσπασε αυτή.

Διαβάστε επίσης