Γκάλοπ Marc: Προβάδισμα 20,3 μονάδων για τη Ν.Δ

63,6% οι θετικές γνώμες για Κ. Μητσοτάκη

Αλώβητη, με σταθερό το προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ γύρω στις 20 ποσοστιαίες μονάδες και με θετική αξιολόγηση από την πλειοψηφία των πολιτών για τις πολιτικές της στα κυριότερα μέτωπα (κορωνοϊός, Ελληνοτουρκικά, οικονομία), εξακολουθεί να είναι η κυβέρνηση, μήνες μετά την εκδήλωση της πανδημίας και εν όψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα, όπως φαίνεται.

Περισσότεροι από 6 στους 10 πολίτες (62,5%) εμπιστεύονται τους χειρισμούς της κυβέρνησης συνολικά, κάτι που αποτυπώνεται τόσο στην πρόθεση ψήφου (σταθερά στο 40% η Ν.Δ.) όσο και στην απήχηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη (με θετική γνώμη σχεδόν δύο στους τρεις πολίτες - 63,6%).

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Marc και την οποία δημοσιεύει σήμερα το «ΘΕΜΑ», η Ν.Δ. διατηρεί την πολιτική της υπεροχή και εξαιτίας της ανυπαρξίας ουσιαστικά αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει διαρκώς έδαφος, απογοητεύοντας τους πολίτες.

Ενδεικτικό της απήχησης που έχουν οι κυβερνητικές επιλογές είναι το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις επικροτούνται και από ένα μεγάλο μέρος της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ - η θετική αντιμετώπιση της κυβέρνησης από τους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς παραμένει υψηλή έτσι κι αλλιώς. Ουσιαστικά για πρώτη φορά τόσο πειστικά αμφισβητείται ο πυρήνας του 25%-30%, που φαινόταν να διατηρεί στα ποιοτικά χαρακτηριστικά η αξιωματική αντιπολίτευση· ποσοτικά, στην πρόθεση ψήφου δηλαδή, είχε υποχωρήσει κάτω από αυτό το όριο ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο. Δεν μπορούν μάλλον να εξαχθούν ακόμη σοβαρά συμπεράσματα, αλλά ίσως έχει το ενδιαφέρον του το γεγονός ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε ακόμη μία μονάδα στην πρόθεση ψήφου, το ΚΙΝ.ΑΛ. είχε αντίστοιχο κέρδος σε αυτή τη δημοσκόπηση, αν και εξακολουθεί να παραμένει χαμηλότερα και από το δικό του εκλογικό ποσοστό του περσινού Ιουλίου.

Πρόθεση ψήφου

Η δημοσκόπηση της Marc επιβεβαιώνει την ανθεκτικότητα της πολιτικής επιρροής της Ν.Δ. στα επίπεδα του 40%. Γύρω από αυτό το ποσοστό κινείται σταθερά από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, με μικρές αυξομειώσεις (38,3% τον Φεβρουάριο του 2020 το χαμηλότερο, 43,6% τον περασμένο Απρίλιο το υψηλότερο ποσοστό). Με το 40,1% που καταγράφει τώρα διατηρεί μία από τις μεγαλύτερες διαφορές από τον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο 14μηνο. Και αυτό γιατί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέφτει για πρώτη φορά κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20%, στο 19,85%, με τη μεταξύ τους διαφορά στις 20,3 μονάδες! Από τον Δεκέμβριο του 2019, όταν ήταν στο 25,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει διαρκώς μείωση των δυνάμεών του.

Το ΚΙΝ.ΑΛ. είναι όλο και πιο καθαρά τρίτο κόμμα στις έρευνες της Marc, καθώς αυξάνει τη διαφορά του από το ΚΚΕ. Πλέον είναι στο 6,4%, από το 5,7% τον Ιούλιο. Το ΚΚΕ είναι στο 5,1% από 5%, η Ελληνική Λύση του κ. Κυριάκου Βελόπουλου πιέζεται στο 3% (από 3,4%), μάλλον αδύναμη να κάνει ζημιά από τα δεξιά στη Ν.Δ., ενώ το ΜέΡΑ25 του κ. Γιάνη Βαρουφάκη περιορίζεται στο 1,5%, από το 1,9%, που κατέγραφε τον Ιούλιο.

Διαβάστε επίσης