Αντίθετα με ό,τι ίσως θα περίμενε κανείς, κατανέμεται ο κίνδυνος λοίμωξης Covid-19 μέσα σε ένα νοσοκομείο: σχεδόν λιγότερο από όλους κινδυνεύουν να κολλήσουν κορονοϊό οι γιατροί και νοσηλευτές στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζει το προσωπικό καθαριότητας και ακολουθούν οι γενικοί γιατροί, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια 'Αλεξ Ρίχτερ του Πανεπιστημίου και του νοσοκομείου του Μπέρμιγχαμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο πνευμονολογικό περιοδικό "Thorax", εκτιμούν ότι ρόλο-κλειδί παίζει η προστατευτική στολή που φορά το προσωπικό των ΜΕΘ, η οποία μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Ο έλεγχος μέσω τεστ σε βρετανικά νοσοκομεία αποκάλυψε ότι το 2,5% του προσωπικού χωρίς συμπτώματα βγήκε θετικό στον ιό SARS-CoV-2. Οι γιατροί, νοσηλευτές και λοιποί εργαζόμενοι με προηγούμενα συμπτώματα ήταν πολύ πιθανότερο -σε σχέση με τους ασυμπτωματικούς- να βρεθούν αργότερα ότι είχαν αντισώματα έναντι του κορονοϊού (37% έναντι 17%), ενώ γενικότερα είχαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων.
Το ποσοστό με αντισώματα ήταν κατά μέσο όρο 24% (ο ένας στους τέσσερις) και από αυτούς το προσωπικό καθαριότητας είχε το μεγαλύτερο ποσοστό αντισωμάτων (35%), ενώ το χαμηλότερο είχαν οι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ (15%), στα επείγοντα (13%) και στα γενικά χειρουργεία (13%).