Σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή στη συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για το κρίσιμο ζήτημα της πανδημίας αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισής της, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να απορρίπτουν την έκκληση του πρωθυπουργού για κοινή εθνική γραμμή και να ακονίζουν τα μαχαίρια.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μέτωπο λογικής απέναντι στον κορονοϊό – Παράνοια η άρνηση μάσκας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να σταθούν απέναντι στις μικρές μειοψηφίες ανορθολογισμού» με τις «ψεκασμένες θεωρίες» που καλούν τους πολίτες να αντισταθούν στην χρήση μάσκας.
Τόνισε πως στον τομέα της οικονομίας παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις η Ελλάδα καταγράφει χαμηλότερη ύφεση από τον μέσο όρο της ευρωζώνης ενώ παρέπεμψε στην ομιλία που θα κάνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Θεσσαλονίκη για τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας και των εργαζόμενων που θα στοχεύουν κυρίως στις παραγωγικές επιχειρήσεις και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι όταν κάνεις περισσότερα τεστ εντοπίζεις περισσότερα κρούσματα.
«Εμείς και τον Απρίλιο και τον Μάιο ουδέποτε είπαμε ότι τα πραγματικά κρούσματα ήταν αυτά που είχαμε εντοπίσει. Δεν το είπαμε ποτέ διότι γνωρίζαμε ότι τα πραγματικά κρούσματα ήταν πολλαπλάσια. Και η απόδειξη ήταν ο αριθμός των ανθρώπων που έχαναν τη ζωή τους και η πίεση που δέχθηκαν οι ΜΕΘ. Σήμερα δεν έχουμε αντίστοιχη πίεση στις ΜΕΘ καίτοι τα νοσοκομεία μας λειτουργούν κανονικά, δεν έχουμε αναστείλει χειρουργεία και δεν έχουμε μπει και δεν νομίζει ότι θα γίνει να μπούμε στο έκτακτο καθεστώς να επιστρατεύουμε κρεβάτια εντατικής και να τα αποδεσμεύουμε από άλλες χρήσεις του ΕΣΥ. Τα τεστ σήμερα έχουν αυξηθεί σημαντικά» είπε.
Παράλληλα αναφερόμενος στη χρήση της μάσκας σε νεαρές ηλικίες είπε ότι αυτή είναι η εισήγηση και ειδικών και πρόσθεσε «Καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να υποχρεώσεις ένα παιδί 6, 7, 8 ετών να φορά συνέχεια τη μάσκα. Και είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι η μάσκα σε αυτές τις ηλικίες έχει περισσότερο παιδαγωγικό χαρακτήρα. Δεν πρόκειται να τιμωρήσουμε κάποιο παιδί αν δεν φοράει τη μάσκα του», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολύ συγκινητικές ιστορίες με παιδιά 3, 4, 5 ετών τα οποία πάσχουν από βαριές ασθένειες και τα οποία είναι υποχρεωμένα να φορούν μάσκα 2-3 χρόνια.
«Η μάσκα είναι μια μικρή παραχώρηση την οποία όλοι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Εάν δεν θέλουμε να πάμε σε κάτι που θα προσομοιάζει με ένα δεύτερο lockdown είναι το μόνο μέτρο το οποίο αυτή τη στιγμή έχουμε στη διάθεσή μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Τσίπρας: Φέρατε την ύφεση πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού
Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας επέρριψε την συνολική ευθύνη για το δεύτερο κύμα της πανδημίας και για την ύφεση στην κυβέρνηση ενώ αμφισβήτησε ότι μια σειρά κρίσιμων αποφάσεων όπως το άνοιγμα των σχολείων χωρίς μείωση του αριθμού μαθητών έχει την σύμφωνη γνώμη της επιστημονικής επιτροπής.
Ο κ. Αλέξης Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι η κατάσταση της οικονομίας γίνεται επίσης αντιληπτή ακόμη και εάν περπατήσει κάνεις στην αγορά και συνομιλήσει με επιχειρηματίες. «Έχετε διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα. Βγαίνουν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και λένε ότι για την ανεργία φταίνε οι νέοι που δεν ξέρουν να συντάσσουν βιογραφικά και δεν γκουγκλάρουν στο Ίντερνετ για να βρουν δουλειά.
Η κυβέρνηση νομιμοποιεί την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία, θεσπίζοντας απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε καραντίνα, μειώνει το δώρο Χριστουγέννων, καθυστερεί την αύξηση του κατώτατου μισθού τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2021 η οποία έχει ήδη ακυρωθεί για φέτος, κι ας την είχε υποσχεθεί προεκλογικά, παρατείνει το καθεστώς αναστολής συμβάσεων δηλαδή την επιδότηση της ανεργίας, παρατείνει το αποτυχημένο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» μειώσεων μισθών επί της ουσίας και μετατροπής της πλήρους σε μερικής και εκ περιτροπής εργασία, επεκτείνει τη δυνατότητα υπερωριακής απασχόλησης με μονομερή απόφαση των επιχειρήσεων, επιτρέπεται τις ελεύθερες απολύσεις για εποχικούς εργαζόμενους».
Φώφη Γεννηματά: Κ. Μητσοτάκη είχατε πει ότι δεν αντέχουμε νέο lockdown αλλά σήμερα έχουμε 10 τοπικά
Κριτική για έλλειψη στρατηγικής και για παλινωδίες άσκησε στην κυβέρνηση και η Φώφη Γεννηματά.
«Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού» δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Όπως τόνισε, «κύριε πρωθυπουργέ, δεν ακούσατε καλά. Εγώ δεν σας είπα ότι μειώσατε τα τεστ, εγώ σας είπα πως όταν ανοίξατε τη χώρα και κυρίως τα χερσαία σύνορα, δεν κάνατε αρχικά κανέναν έλεγχο όταν άρχισε να γίνεται η διασπορά του ιού. Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία σε τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού, είμαστε 32η σε 47 χώρες της Ευρώπης και 20ή στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σας ρωτάω κ. Μητσοτάκη, είστε ικανοποιημένος απ’ αυτό; Δεν πρέπει να το βελτιώσουμε; Δεν πρέπει να βρούμε λύσεις; Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Η χώρα δεν αντέχει άλλο lockdown, είχατε πει, αλλά σήμερα έχουμε πάνω από 10 τοπικά. Και εγώ σας ρωτώ, είσαι ευχαριστημένος από αυτή την εξέλιξη;».
Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να χτυπήσει τους εργαζόμενους και το οκτάωρο
Ως ευκαιρία προκειμένου να χτυπηθεί η εργατική τάξη εκ μέρους της κυβέρνησης και των εργοδοτών βλέπει την πανδημία ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων τόνισε μεταξύ άλλων πως «σε όλους είναι γνωστό ότι η ανησυχία και ο φόβος του ελληνικού λαού μπροστά στο ενδεχόμενο η πανδημία να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθημερινά μεγαλώνουν.
Και αυτή η ανησυχία δεν ενισχύεται μόνο από τα αυξημένα νούμερα των κρουσμάτων, αλλά ενισχύεται κυρίως από το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έκανε ουσιαστικά τίποτα για να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας.
Βελόπουλος: Δεν είπα ότι είναι κατά της χρήσης μάσκας γενικώς, αλλά ότι δύσκολα φοριέται σε παιδιά κάτω των 12 ετών
Τη διευκρίνιση ότι δεν είναι εναντίον της χρήσης μάσκας γενικώς, αλλά γνώμη του είναι πως «δύσκολα μπορεί να φορεθεί από παιδιά κάτω των 12 ετών» έκανε στη δευτερολογία του ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος μιλώντας στο Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Παράλληλα τόνισε ότι κατά τη διάρκεια του lockdown έγινε ξεκάθαρο ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα – δηλαδή της αγροτικής παραγωγής. «Εγώ επιμένω στον πρωτογενή τομέα.
Βαρουφάκης: Αφήσατε την δημόσια υγεία εξουθενωμένη
«Το ΜέΡΑ25 ζήτησε εξαρχής να υπάρξουν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ και 7.000 διορισμοί νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Μας αγνοήσατε. Επιλέξατε να μην προετοιμαστείτε. Όχι απλά λόγω ανικανότητας ή ολιγωρίας, αλλά επειδή η προετοιμασία απαιτούσε πράγματα που συγκρούονται με τα συμφέροντα της παρασιτικής ολιγαρχίας: Δημόσιο δίκτυο μαζικών τεστ εναντίον ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ εναντίον των ιδιωτικών κλινικών», δήλωσε ο γραμματέας του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάννης Βαρουφάκης, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας.
Όπως είπε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, «αφήσατε την δημόσια υγεία εξουθενωμένη, και τον λαό μας απροστάτευτο, για να μην θίξετε συμφέροντα όλων εκείνων των τρωκτικών του ιδιωτικού τομέα που, με το που ήρθε η φουρτούνα της πανδημίας, εγκατέλειψαν το πλοίο της δημόσιας υγείας. Έρχεστε εδώ να προσποιηθείτε ότι έχετε τον έλεγχο της κατάστασης. Δεν τον έχετε. Και το χειρότερο; Προτιμάτε να μην τον αποκτήσετε αν για να τον αποκτήσετε πρέπει να θίξετε τα συμφέροντα των ημέτερων. Την διάρκεια του καλοκαιριού όπου πήγαμε είδαμε το αποτέλεσμα της εκούσιας ολιγωρίας σας».