Υπόθεση Ναβάλνι: «Αποπειράθηκαν να τον δολοφονήσουν για να τον κάνουν να σιωπήσει» λέει η Μέρκελ

 

 

Λίγες ώρες μετά την τοποθέτηση του Στέφεν Ζάιμπερτ για τον εντοπισμό ιχνών ουσίας τύπου Νοβιτσόκ σε δείγματα από τον Ναβάλνι, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τοποθετήθηκε για τον επικεφαλής της ρωσικής αντιπολίτευσης, λέγοντας πως ήταν θύμα μιας «απόπειρας δολοφονίας με δηλητηρίαση», στόχος της οποίας ήταν να τον σιωπήσει.

«Αυτή είναι μια δυσάρεστη πληροφορία για την απόπειρα δολοφονίας που έγινε μέσω δηλητηρίασης εναντίον μιας ηγετικής μορφής της ρωσικής αντιπολίτευσης» δήλωσε η Μέρκελ και προσέθεσε «ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι υπήρξε θύμα μιας επίθεσης με χημικό νευροτοξικό παράγοντα από την ομάδα Novichok» και «αυτό το δηλητήριο ταυτοποιήθηκε αδιαμφισβήτητα στις εξετάσεις».

Τα τεστ που έγιναν από ένα γερμανικό στρατιωτικό εργαστήριο έδειξαν ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με ουσία τύπου Νοβιτσκόκ, το οποίο χρησιμοποιούνταν από τη σοβιετική εποχή.

Ακολούθως, η Μέρκελ δήλωσε ότι υπάρχουν «πολύ σοβαρά ερωτήματα που μόνο η ρωσική κυβέρνηση μπορεί να απαντήσει και πρέπει να απαντήσει».

Σημειώνεται πως η Μέρκελ πραγματοποίησε σύσκεψη με τους υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Άμυνας, Οικονομικών και αξιωματούχους της καγκελαρίας, για να αναλύσουν την εξέλιξη της υπόθεσης Ναβάλνι και να προγραμματίσουν τα επόμενα βήματα της Γερμανίας. 

Κρεμλίνο: «Θέλουμε πλήρη ανταλλαγή στοιχείων με το Βερολίνο»

Απάντηση στους γερμανικούς ισχυρισμούς έδωσε το Κρεμλίνο το απόγευμα της Τετάρτης, ξεκαθαρίζοντας πως οι Ρώσοι γιατροί δεν βρήκαν ίχνη δηλητηριώδους ουσίας στον Ναβάλνι πριν από τη μεταφορά του στο Βερολίνο. Ακόμη, ζήτησαν πλήρη ανταλλαγή στοιχείων ανάμεσα σε Μόσχα και Βερολίνο, σχετικά με την υπόθεση του Ρώσου πολιτικού.

Την ίδια στιγμή, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η απόφαση του Βερολίνου να απευθυνθεί σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ για την υπόθεση του Ναβάλνι, είναι απαραίτητη, προκειμένου να δικαιολογήσει τα «προαποφασισμένα μέτρα αντίδρασης» κατά της Ρωσίας.

Τι ανακοίνωσε νωρίτερα ο Ζάιμπερτ

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της καγκελάριου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι οι δοκιμές από ειδικό γερμανικό στρατιωτικό εργαστήριο απέδειξαν την παρουσία «νευροτοξικού παράγοντα τύπου Νοβιτσόκ».

«Κατόπιν αιτήματος του Charite University Clinic Berlin, ένα εργαστήριο της Bundeswehr διενήργησε τοξικολογικές εξετάσεις στα δείγματα του Αλεξέι Ναβάλνι. Τα αποτελέσματα παρείχαν αναμφισβήτητα στοιχεία ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε από νευροτοξικό παράγοντα τύπου Νοβιτσόκ», ανέφερε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο Ζάιμπερτ υποστήριξε πως η γερμανική κυβέρνηση θα ενημερώσει τους συμμάχους της σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ για τα ευρήματά της, ενώ θα αποφασίσουν από κοινού για τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στη Ρωσία. 

Ο 44χρονος επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, ασθένησε μέσα στο αεροσκάφος που θα τον μετέφερε από τη Σιβηρία στην Μόσχα, ωστόσο εισήχθη τελικά σε νοσοκομείο της πόλης Ομσκ σε κωματώδη κατάσταση τον περασμένο μήνα.

Στη συνέχεια, ειδικά διαμορφωμένο αεροπλάνο τον μετέφερε σε νοσοκομείο στο Βερολίνο για να συνεχίσει τη θεραπεία του.

«Δεν έχουμκε λάβει ενημέρωση από τη Γερμανία» απαντά η Μόσχα

Στο μεταξύ, η Μόσχα απαντώντας, αρχικά, στους γερμανικούς ισχυρισμούς, ανέφερε πως περιμένει την απάντηση του Βερολίνου στο αίτημα του Ρώσου εισαγγελέα.

«Περιμένουμε απάντηση στο αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας σχετικά με την κατάσταση γύρω από τον Ναβάλνι», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, σε σχόλιό του για τη δήλωση της γερμανικής κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ υπογράμμισε με δηλώσεις στο πρακτορείο Sputnik, πως το Βερολίνο δεν ενημέρωσε τη Μόσχα για τα συμπεράσματά της σχετικά με τη «δηλητηρίαση του Ναβάλνι με το Νοβιτσόκ» και ότι η Ρωσία δεν έχει λάβει τέτοιες πληροφορίες.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας σκοπεύει, σύμφωνα με τον Ζάιμπερτ, να ενημερώσει τον Σεργκέι Νετσάεφ, τον Ρώσο πρεσβευτή στο Βερολίνο, για τα αποτελέσματα εργαστηριακών αποτελεσμάτων του Ναβάλνι.

Διαβάστε επίσης