Μία φάλαινα φυσητήρα αντίκρισαν έκπληκτοι το απόγευμα της Παρασκευής 28 Αυγούστου οι επιβάτες ενός φουσκωτού ανοικτά του Μέζαπου, μόλις λίγα μίλια από τον Γερολιμένα Μάνης.
Βρέθηκε μπροστά τους ένα από τα πιο εντυπωσιακά ζώα του πλανήτη, μια φάλαινα περίπου 18-20 μέτρων, με ένα πελώριο σώμα μεγάλου βάρους κι άρχισε για αρκετή ώρα να κάνει παιχνίδια μπροστά τους.
Ελιγμούς, βουτιές και έναν χαρακτηριστικό θόρυβο που έκανε να φυσήξει το νερό. Οι ειδικοί λένε πως ήταν αρσενική αφού ήταν μόνη και είχε μεγάλο μέγεθος.
Η φάλαινα φυσητήρας (επιστ. Physeter macrocephalus) αποτελεί ένα ιδιαίτερο είδος θαλάσσιου θηλαστικού που απαντάται σε όλη τη γη. Ειδικά στη Μεσόγειο, τα περισσότερα άτομα του είδους, κάποιες εκατοντάδες, ζουν στα πολύ βαθειά νερά της νότιας Κρήτης. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν φάλαινες, παρόλο που ακόμη κι ο Αριστοτέλης είχε καταγράψει την ύπαρξη τους. Είναι αξιοσημείωτο ότι η νότια Κρήτη είναι το μοναδικό μέρος στον κόσμο όπου μπορεί κάποιος να τους θαυμάσει καθ´ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ θεωρείται και σημείο όπου αναπαράγονται.
Στην Κρήτη συμβαίνει κάτι μοναδικό στον κόσμο. Οι φυσητήρες αναπαράγονται συνεχώς, καθώς οι κοινωνικές τους ομάδες – οι θηλυκές και τα μικρά- και οι μοναχικοί αρσενικοί, είναι ταυτόχρονα παρόντες σε όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτό δε συμβαίνει σε κανένα άλλο γνωστό σημείο του πλανήτη. Ίσως στη Μεσόγειο οι φυσητήρες να βρήκαν πολύ καλές συνθήκες, κι έτσι μέσα στους αιώνες σταμάτησαν τη μετανάστευσή τους προκειμένου ν´ αναπαραχθούν. Μάλιστα ο κύριος λόγος της συγκέντρωσης τους στην περιοχή φαίνεται είναι τα τεράστια βάθη της περιοχής, καθώς λίγα μίλια από την ακτή το βάθος φτάνει τα 2000μ, ενώ ανάμεσα στην Κρήτη και στην Πελοπόνησο φτάνει τα 5120μ. Το μέρος αυτό, που ονομάζεται Ελληνική Τάφρος, αφθονεί σε μεγάλα καλαμάρια, τα οποία τρώνε οι φυσητήρες.
Οι φυσητήρες μοιάζουν με φάλαινες, αλλά έχουν δόντια (αντί μπαλένες), κι έτσι θεωρούνται συγγενικό είδος με τα δελφίνια.
Πηγή: Μessinia LIve