Στον «αέρα» η προστασία της πρώτης κατοικίας - Τι προβλέπει ο νέος πτωχευτικός κώδικας

 

 

Επιστρέφει ο κίνδυνος πλειστηριασμών για χιλιάδες νοικοκυριά από την πρώτη Σεπτεμβρίου, καθώς δεν θα υπάρχει το πλέγμα προστασίας της κύριας κατοικίας. Οι ειδικοί δίνουν συμβουλές, ενώ ιδιοκτήτες ακινήτων εκφράζουν τον φόβο τους.

Οι πλειστηριασμοί «ξεπαγώνουν» από την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ την ίδια ώρα έως το τέλος της εβδομάδας έρχεται σε διαβούλευση ο νέος πτωχευτικός κώδικας που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2021.

Ρύθμιση ή πτώχευση

Το νέο σχέδιο θα προβλέπει και την πτώχευση των φυσικών προσώπων, ενώ θα υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για όσους πτωχεύουν μετά από 3 έτη.

Ο οφειλέτης θα μπορεί να ρυθμίζει όλα του τα χρέη, εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία σε μια ρύθμιση.

Εάν ο οφειλέτης δε μπορεί να εξυπηρετήσει τη ρύθμιση θα μπορεί να πτωχεύει, αφού εκποιεί πρώτα όλη του την περιουσία.

Τέλος στην προστασία της α’ κατοικίας

Με τον νέο πτωχευτικό κώδικα δεν θα υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας με τη μορφή του νόμου Κατσέλη, αλλά η κατοικία του φυσικού προσώπου που θα κηρύσσει πτώχευση θα μεταβιβάζεται σε έναν ιδιωτικό φορέα και στη συνέχεια ο φορέας αυτός θα ενοικιάζει το ακίνητο στον πτωχευμένο πρώην ιδιοκτήτη για χρονικό διάστημα 12 ετών.

Όσον αφορά τα ευάλωτα νοικοκυριά, η αξία του ενοικίου θα ανέρχεται στο 3% της αξίας της κύριας κατοικίας, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα επιδότησης από το κράτος.

Δε θα μπορεί να γίνει έξωση στον πτωχευμένο ιδιοκτήτη, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρώνονται κανονικά τα ενοίκια, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στον δανειολήπτη να ανακτήσει την ιδιοκτησία του μετά από 20 χρόνια.

Διαβάστε επίσης