Το ατόπημα της κυρίας Μαμμή επιβάλλει την παραίτησή της

Του Αντώνη Κουνάβη

 

Συγκαταλέγομαι στην πλειονότητα των συμπολιτών μας που δυσαρεστήθηκαν στο άκουσμα μιας κακής είδησης, με την κυριολεκτική έννοια του όρου.

Αυτή αφορά τη διοικήτρια του ΠΠΝΠ, κυρία Παναγούλα Μαμή, η οποία κάλεσε σε απολογία, υπό τη μορφή διενέργειας ΕΔΕ, τον εγνωσμένου επιστημονικού κύρους καθηγητή Λοιμωξιολογίας, διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και αναπληρωτή της, τις περιόδους που απουσιάζει με άδεια, κ. Χαράλαμπο Γώγο, καθώς και τον επίσης εγνωσμένου κύρους αναπληρωτή καθηγητή και υπεύθυνο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών κ. Δημήτρη Βελισσάρη.

Στις 30 Ιουλίου οι εγκαλούμενοι επιστήμονες  επισκέφθηκαν τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, στο πλαίσιο της προσπάθειας της ιατρικής κοινότητας για την ενεργοποίηση των τοπικών φορέων ως προς την επιτήρηση της εφαρμογής των προληπτικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Δυστυχώς, όμως, η κυρία Μαμμή εξέλαβε την εν λόγω πρωτοβουλία τους ως παράκαμψή της διότι δεν τελούσε, λέει, σε γνώση της! Εξ ου και η διενέργεια της ΕΔΕ.

Προσωπικά, η αχαρακτήριστη αυτή ενέργεια της κυρίας Μαμμή με ξεπερνά, για πολλούς λόγους. Πρωτίστως, γιατί η συγκεκριμένη κυρία δεν θα έπρεπε να βρίσκεται σήμερα στη θέση της διοικήτριας του ΠΠΝΠ.

Η ίδια, σε ένδειξη στοιχειώδους προσωπικής και πολιτικής αξιοπρέπειας, θα έπρεπε να είχε προ πολλού παραιτηθεί, εφόσον κατέχει μια (κατά κοινή παραδοχή) πολιτική θέση, στην οποία τοποθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Αντ’ αυτού, εκμεταλλευόμενη την έλλειψη πολιτικής βούλησης ως προς τη (μη) αντικατάσταση της, παραμένει χωρίς κανέναν απολύτως ενδοιασμό διοικήτρια του ΠΠΝΠ. Και  σαν να μην έφτανε αυτό, έρχεται σήμερα με περίσσιο θράσος να κουνήσει το δάχτυλο σε δύο κορυφαίους επιστήμονες, την ίδια ώρα μάλιστα που ο κ. Γώγος σηκώνει μεγάλο βάρος στη διαχείριση μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης.

Με εμφανές το αίσθημα ευθύνης που απορρέει από τον κομβικό του ρόλο στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ο κ. Γώγος δίνει τις απαραίτητες κατευθύνσεις στην πολιτική ηγεσία του τόπου, ενημερώνοντας  παράλληλα προσεκτικά και με ιδιαίτερα μετρημένα λόγια την Κοινή Γνώμη.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γώγος, με τον ίδιο σοβαρό και ευθυτενή τρόπο, ενημέρωσε (μετά από τη διείσδυση του Covid - 19 και στη χώρα μας) το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο, ως γνωστόν, υποχρεώθηκε στη συνέχεια να πάρει την πολύ δύσκολη απόφαση της ματαίωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Αλήθεια, πού ήταν τότε η κυρία Μαμμή;

Τούτων δοθέντων, εάν η ίδια είναι τυπολάτρης και αισθάνεται θιγμένη γιατί ο κ. Γώγος και ο κ. Βελισσάρης δεν την ενημέρωσαν ως προς την τέλεση του καθήκοντος τους, σε θεσμικό επίπεδο, δεν έχει παρά να πράξει το αυτονόητο, που δεν είναι άλλο από την υποβολή της παραίτησης της.

Υ.Γ. Μήπως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, ώστε το υπουργείο Υγείας και οι συναρμόδιες Αρχές να πράξουν τα δέοντα; 

 

Διαβάστε επίσης