Σιδηροδρομικοί Ν. Αχαΐας: "Προσπαθούν με οποιοδήποτε τρόπο να κλείσουν και τον προαστιακό της Πάτρας"

Ανακοίνωση - Καταγγελία

Σε ανακοίνωση του Παραρτήματος Σιδηροδρομικών Ν. Αχαΐας, αναφέρονται τα εξής: 

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η διοίκηση του ΟΣΕ, συνεχίζοντας τη πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, απαξιώνοντας το σιδηρόδρομο στην επαρχία, προσπαθούν με οποιοδήποτε τρόπο να κλείσουν και τον προαστιακό της Πάτρας.

Για πρώτη φορά στα χρονικά καταργούν κάθε έννοια ιεραρχίας αναθέτοντας σε ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΕ να παίζει τον ρόλο του χωροφύλακα. Ο οποίος είναι και άσχετος με τον σιδηρόδρομο και για αυτό το μόνο που τον απασχολεί είναι τα χόρτα κατά μήκος της γραμμής και όχι η συντήρησή της και η ασφάλεια του τρένου. Κάτι που κάνει και ο ΟΣΕ εδώ και χρόνια αφήνοντάς την στην τύχη της. 

Εδώ και πάνω από μία δεκαετία με υπερπροσπάθεια του εναπομείναντος και ηλικιωμένου πλέον προσωπικού της Πάτρας γίνονται τα δρομολόγια του προαστιακού με ασφάλεια και χωρίς ποτέ να υπάρξει διακοπή δρομολογίου από βλάβη της γραμμής. Όταν υπάρχουν 32 δρομολόγια, τα οποία δεν τα γνωρίζει ο κύριος αυτός, με διπλά και τριπλά railbus και δεκάδες όρθιους επιβάτες που τα καθιστούν ακατάλληλα γιατί το κατά άξονα βάρος υπερβαίνει κατά πολύ το όριο της μετρικής γραμμής Πελοποννήσου. Επίσης η γραμμή είναι από την εποχή του Χαρίλαου Τρικούπη κάτι που δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα στη συντήρησή της. 

Οι άσχετοι με το σιδηρόδρομο που θέλουν να δείξουν ότι παράγουν έργο για να δικαιολογήσουν ότι είναι άξιος ο μισθός τους, κάνουν ότι μπορούν για να δυσκολεύουν τη συντήρηση της γραμμής δίνοντας εντολές μόνο για το καλλωπισμό της, δηλαδή την κοπή των χόρτων. Σημειωτέον ότι ο ΟΣΕ κάθε χρόνο δίνει εργολαβία την κοπή των χόρτων. Αλλά είναι τέτοια η ποιότητα της δουλειάς των εργολάβων που αναγκάζεται το προσωπικό το μισό σχεδόν χρόνο  να ασχολείται με την ίδια δουλειά προκειμένου να διέρχεται το τρένο. Την ευθύνη των εργολαβιών και του έργου που παράγουν  την έχει η διοίκηση.

Προσπαθούν όταν βλέπουν τα δύσκολα γιατί δικαίως οι κάτοικοι και οι σύλλογοι διαμαρτύρονται για τα χόρτα εκατέρωθεν της γραμμής, να μετακυλήσουν τις ευθύνες τους στο προσωπικό της γραμμής ότι δεν επιβλέπει τον εργολάβο για το πώς δουλεύει ενώ δεν γνωρίζουν ούτε τι αφορά η εργολαβία κάθε φορά. Δική τους  πολιτική επιλογή είναι η μείωση του προσωπικού και η επιλογή των εργολαβιών. Δική τους λοιπόν και η ευθύνη για το πώς δουλεύουν οι εργολάβοι. 

Οι συνάδελφοι του προσωπικού γραμμής κρίνονται για το έργο που κάνουν καθημερινά και αυτό είναι η συντήρηση και η επισκευή ενός προ πολλού γερασμένου σιδηροδρομικού δικτύου. Και το αποτέλεσμα 11 χρόνια τώρα που λειτουργεί ο προαστιακός τους δικαιώνει. Ίσως αυτό είναι που ενοχλεί γι΄ αυτό και με ρουφιανιές και συκοφαντίες στοχοποιούν το προσωπικό της Πάτρας προκειμένου να κλείσουν τον προαστιακό εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία.

Μέχρι να συνταξιοδοτηθεί και ο τελευταίος τεχνίτης γραμμής δεν θα τους το επιτρέψουμε. Το δίκτυο θα μείνει ενεργό ότι και αν χρειαστεί να κάνουμε. Εμείς και η αγάπη του επιβατικού κοινού της Πάτρας, παρόλο που το 2009 σταμάτησε να σφυράει το τρένο στην Πάτρα, δημιουργήσαμε τον προαστιακό που έγινε πρότυπο για όλη την Ελλάδα. 

Οι όψιμοι τιμητές του σιδηροδρόμου ας ασχοληθούν με τα καθήκοντα τους και να αφήσουν τους επαγγελματίες σιδηροδρομικούς να συνεχίσουν τη δουλειά τους.  Το λέμε για άλλη μια φορά χωρίς προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με εργολάβους δε μπορεί να συντηρηθεί η μετρική γραμμή. Και όλες οι εξαγγελίες για την επαναλειτουργία της στον Πύργο και αλλού, είναι αέρας κοπανιστός. Καλούμε τη διοίκηση να αναλάβει τις ευθύνες της, και να συμμαζέψει τους άσχετους που θέλουν να διοικήσουν καταργώντας την ιεραρχία, γιατί θα φέρει την αποκλειστική ευθύνη για ότι συμβεί.

 

Διαβάστε επίσης