Πάτρα: Διαμαρτυρία από τους κατοίκους της περιοχής Καντριάνικα - Ζητούν άμεση αποκατάσταση του οδοστρώματος

«Να προσέχετε πώς περνάτε για να μην πέσετε!»

Την άμεση αποκατάσταση του οδοστρώματος ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ατυχήματος, ζητούν οι κάτοικοι της περιοχής «Καντριάνικα» στην Πάτρα που περικλείεται από τις οδούς: 6ου Συντάγματος, Ομήρου και  Ζωοδόχου Πηγής.

Σε επιστολή τους τονίζουν πως στις επαναλαμβανόμενες τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο με το αρμόδιο τμήμα του Δήμου Πατρέων όσο και με το αρμόδιο τμήμα της ΔΕΥΑΠ, οι ευθύνες αποκατάστασης της ασφαλτόστρωσης γίνονται «μπαλάκι» από την μία υπηρεσία στην άλλη.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ             

Αξιότιμοι κύριοι,

   Με ιδιαίτερη απογοήτευση και οργή αναγκαζόμαστε να αποστείλουμε την παρούσα επιστολή με την οποία θα επιθυμούσαμε να σας εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας και την έντονη δυσαρέσκεια μας.
 

   Είμαστε κάτοικοι της περιοχής «Καντριάνικα» στην Πάτρα που περικλείεται από τις οδούς: 6ου Συντάγματος, Ομήρου και  Ζωοδόχου Πηγής. Από τον μήνα Μάρτιο του έτους 2020 ξεκίνησαν στην περιοχή μας προγραμματισμένες εργασίες ανάπλασης της περιοχής του Δήμου Πατρέων. Οι εργασίες αυτές ανακόπηκαν λόγω προβλημάτων στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, τα οποία προβλήματα έπρεπε να επιλύσει η ΔΕΥΑΠ. Και πράγματι, τον μήνα Απρίλιο ξεκίνησαν από την ΔΕΑΥΠ εργασίες αποκατάστασης του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, έχοντας σαν αποτέλεσμα την αφαίρεση του μεγαλύτερου μέρους της ασφαλτόστρωσης. Οι εργασίες αυτές ολοκληρώθηκαν και τα συνεργεία της ΔΕΥΑΠ αποχώρησαν περίπου στις αρχές Ιουλίου. Έκτοτε, οι δρόμοι στους οποίους πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες έχουν στρωθεί πρόχειρα με αμμοχάλικο, χωρίς καμία από τις αρμόδιες υπηρεσίες να έχει προβλέψει ώστε να κλείσουν οι τομές που έγιναν κατά μήκος των δρόμων, έστω με απλό τσιμέντο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή και ασφαλής διέλευση των δίτροχων και τετράτροχων οχημάτων. Οι δρόμοι είναι εδώ και αρκετούς μήνες κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια καθώς η διέλευση των οχημάτων πάσης φύσεως είναι εξαιρετικά επικίνδυνη ακόμα και σε μηδαμινές ταχύτητες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός κατοίκου της περιοχής ο οποίος θέλοντας να φτάσει σπίτι του μετά την εργασία του, κινούνταν με δίτροχο όχημα (βέσπα) επί της οδού 6ου Συντάγματος με ταχύτητα 10 χλμ/ώρα και η μπροστινή ρόδα βρήκε αντίσταση στα χαλίκια με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει την ισορροπία του και παραλίγο να ανατραπεί στο έδαφος. Με την διέλευση των αυτοκινήτων τα πράγματα είναι πιο τραγικά καθώς τα ελαστικά των αυτοκινήτων εκτοξεύουν τα χαλίκια προς όλες τις κατευθύνσεις με συνέπεια να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού των πεζών ή ζημιάς στα τζάμια των παρακείμενων σπιτιών και των παρκαρισμένων οχήματων. Κάθε τόσο βέβαια, περνούν από την περιοχή υδροφόρες του Δήμου Πατρέων και καταβρέχουν για να μην σηκώνεται σκόνη. Οι συνεχείς ρίψεις νερού όμως έχουν κάνει το έδαφος να υποχωρήσει και να δημιουργηθούν λακούβες, είτε μικρές είτε μεγαλύτερες. Μετά από συνεχή παράπονα των κατοίκων της περιοχής, κάποιο από τα συνεργεία εργασιών (άγνωστο ποιο) έριξε στις λακούβες χοντρού μεγέθους χαλίκι κάνοντας τον δρόμο να ορίζεται εύκολα ως η επιτομή της επικινδυνότητας.
     

Στις επαναλαμβανόμενες τηλεφωνικές μας επικοινωνίες τόσο με το αρμόδιο τμήμα του Δήμου Πατρέων όσο και με το αρμόδιο τμήμα της ΔΕΥΑΠ, οι ευθύνες αποκατάστασης της ασφαλτόστρωσης γίνονται «μπαλάκι» από την μία υπηρεσία στην άλλη με ταυτόχρονες αλληλοκατηγορίες για το ποιος ευθύνεται για την καθυστέρηση του έργου. Το τμήμα Τεχνικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης του Δήμου Πατρέων υποστηρίζει ότι η ευθύνη της αποκατάστασης της ασφάλτου ανήκει στη ΔΕΥΑΠ. Το τμήμα Αποχέτευσης της ΔΕΥΑΠ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι ο δήμος ψεύδεται  και ότι είχε συμφωνηθεί με τις υπηρεσίες του δήμου να μην αποκαταστήσουν τις ζημιές στο οδόστρωμα καθώς μετά θα ακολουθούσαν οι εργασίες ανάπλασης της περιοχής. Το αποτέλεσμα; Να μας αντιμετωπίζουν με μια απίστευτη ειρωνεία και ψυχρότητα, ο δρόμος να παραμένει σε άθλια κατάσταση, κανένας να μην αναλαμβάνει την ευθύνη για την αποκατάσταση, η προοπτική να αποκατασταθεί το οδόστρωμα άμεσα να απομακρύνεται μέρα με τη μέρα και η πιθανότητα μικρού ή μεγάλου ατυχήματος να γίνεται όλο και πιο ορατή. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι σε κάτοικο της περιοχής που διατηρεί αρτοποιείο στην οδό 6ου Συντάγματος και πήρε να παραπονεθεί για το κίνδυνο πτώσης κάποιου πεζού ή δίτροχου οχήματος καθώς και η ίδια αντιμετώπισε αυτό τον κίνδυνο, ο αρμόδιος της Υπηρεσίας Αποχέτευσης της ΔΕΥΑΠ της απάντησε: «Να προσέχετε πώς περνάτε για να μην πέσετε!».

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ:

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ στη δημοσιοποίηση της παρούσας επιστολής ώστε να υπάρξει κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών.

ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ φωτορεπόρτερ και όποιον ενδιαφερόμενο Πολιτικό Μηχανικό να  κάνουν αυτοψία της περιοχής και να απεικονίσουν την κατάσταση του οδοστρώματος για να αποδειχθεί κατά πόσο  ισχύουν τα «Δεν υπάρχει κίνδυνος» και  «Είσαστε υπερβολικοί» που πήραμε ως απάντηση από τους αρμόδιους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση αποκατάσταση του οδοστρώματος ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ατυχήματος.

Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε οι δαπάνες για την αποκατάσταση να αποτελέσουν αφορμή για τον περιορισμό της υλοποίησης των προβλεπόμενων έργων για την περιοχή. Όμως είναι εύλογο να θεωρούμε την ασφαλτόστρωση των οδών και την ολοκλήρωση του έργου υψίστης σημασίας.

 

Μετά τιμής,
Οι κάτοικοι της περιοχής

 

Διαβάστε επίσης