Αισχύλου - Πέρσες: Το tempo24 στην Επίδαυρο για την πρεμιέρα

 

Σε ένα χώρο που αποπνέει μυσταγωγια, έμπνευση και το φως δένει μαγικά με το περιβάλλον, δε γίνεται να μην παιχτεί αρχαίο δράμα ακόμη και την εποχή του covid.

Με όλα τα μέτρα προστασίας παντού, με πλήθος που δε συνωστιστηκε πουθενα χωρίς μάσκες και με σεβασμό προς το θέατρο της Επιδαύρου και το θεσμό του φεστιβάλ, έγινε την Παρασκευή 24/7 η πρεμιέρα της παράστασης Πέρσαι του Αισχύλου και το tempo24 ήταν εκεί.

Το πολυπληθές κοινό από νωρίς, σύμφωνα με τις οδηγίες, κατέκλυσε τον ιερό χώρο και ούτε ένα θέμα δεν προέκυψε κατά την είσοδο και την έξοδο στο θέατρο. Οι φροντιστές και οι ταξιθετες, ευγενικοί και πρόθυμοι έτοιμοι να κάνουν συστάσεις όπου χρειαζόταν .

Όταν ο χορός συντάχθηκε στη σκηνή, τίποτα δεν ακούστηκε, έτοιμοι όλοι να απολαύσουν το θέαμα. Ο χορός τραγούδησε, έψαλε, απήγγειλε με δωρικό τρόπο τα πάθη των ηττημένων Περσών στη Σαλαμίνα.

Η Λυδία Κονιόρδου βασίλισσα, πληθωρική μέσα στο ένδυμα της, λιτή κι αγέρωχη στο λόγο και την έκφραση. Ο άγγελος που έφερε τα καλά μαντάτα έκλεψε την παράσταση. Με λόγο δυνατό, με πάθος κι άψογη εκφορά του κειμένου, απέδωσε τον όλεθρο που προκάλεσε ο Ξέρξης στα αδέρφια του. Καταχειροκροτηθηκε στο τέλος της παράστασης από το κοινό.

Το είδωλο του Δαρείου κατάλευκο εμφανίστηκε μέσα στην έξαρση του χορού και της βασίλισσας, για να πει ότι "η χαρά είναι μέσα στο κακό. Ζήστε την κάθε μέρα. .." Κι ο Ξέρξης αποκαμωμενος, έχοντας χάσει την έπαρση και την αλαζονεία, επιστρέφει παραπαιοντας, μέσα από το σκοτάδι.

Ο Λιγνάδης έφτιαξε μια παράσταση λιτή, με ελάχιστα μέσα και με κύριο στόχο τους ηθοποιούς του. Χωρίς περιττά στολίδια ή σκηνικά ο χώρος. Η εκφραστικότητα του χορού, η δυναμική του και οι φωνές που ακούγονταν παντού, τα δυνατά στοιχεία. Η Λυδία Κονιόρδου αξιοπρεπής ως δυνατή αδύναμη βασίλισσα, χήρα του Δαρείου, έπαιξε δίνοντας βάρος στο εκτόπισμα της παρουσίας της. Οι θεατές καταχειροκρότησαν, οι συντελεστές όλοι ενθουσίασαν και το κοινό δεν τους άφηνε χωρίς επιφωνήματα θαυμασμού. Μια παράσταση που επαναλήφθηκε τρεις φορές στην Επίδαυρο, για να θυμίσει ότι ο πόλεμος, οι απειλές και ο όλεθρος μπορουν να πληγώσουν περισσότερο αυτόν που τα προκαλεί. Κι αυτός που δείχνει αδύναμος, να γίνει ο κυρίαρχος στη ζωή ή στο θάνατο.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ