Το μεγαλείο της Αγίας Σοφίας «όνειρο απατηλό» του Ερντογάν!

Πέτρος Π. Γρουμπός, Ομότιμος καθηγητής

Ω του θαύματος!  Σήμερα 24 Ιουλίου αναστήθηκε η Αγία Σοφία στις ψυχές ολόκληρης της Ορθοδοξίας. Σε διάγγελμα προς τον Τουρκικό λαό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Παρασκευή  17 Ιουλίου ανακοίνωσε: «σκοπεύουμε να ανοίξουμε την Αγία Σοφία για προσευχή την Παρασκευή 24 Ιουλίου». Και το έκανε. 

Να λοιπόν που ο «αδίστακτος Σουλτάνος» κάνει πράξει τις μέχρι τώρα απειλές και μετατρέπει την Αγιά Σοφιά, σύμβολο-μνημείο της παγκόσμιας Ορθόδοξης χριστιανικής κληρονομιάς και αριστούργημα μοναδικό της αρχιτεκτονικής, σε τζαμί. Εργαλειοποιεί την Αγιά Σοφιά για την υλοποίηση των όποιων φιλοδοξιών του.Χ ιλιάδες πιστοί συμμετείχαν σήμερα, Παρασκευή, στην πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος πρόεδρος συμμετείχε με την παρουσία του και ο ίδιος στη «φιέστα» την οποία αρκετοί ήταν εκείνοι που την χαρακτήρισαν «μαύρη μέρα για την Ορθοδοξία και τον Χριστιανισμό»,

Πως φθάσαμε εδώ;! Στις 17 Ιουλίου με φόντο μία φαντασμαγορική φωτογραφία από το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας ο Ερντογάν απηύθυνε το διάγγελμά του στον Τουρκικό λαό. Χαρακτήρισε μεταξύ άλλων την Αγία Σοφία  «λάβαρο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης»  και τόνισε πως «η Αγία Σοφία θα αρχίσει να λειτουργεί ξανά ως τζαμί έπειτα από 86 χρόνια» εκφράζοντας την ελπίδα, τουλάχιστον έτσι είπε, πως «αυτή η απόφαση να είναι επωφελής για το έθνος μας και για όλη την ανθρωπότητα». Και μπροστά του γονατιστοί οι Τούρκοι Μουσουλμάνο. Και αναρωτιέται κανείς: τιμά τον κ. Ερντογάν και ολόκληρο τον Τουρκικό λαό να γονατίζει και να προσεύχεται στον Αλλάχ όταν θα βρίσκεται σε ένα Ορθόδοξο Ναό; Ποιο θρησκευτικό συναίσθημα θα τον διακατέχει; Μάλλον εμάς τιμά! Ίσως οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για αυτή τη τιμή που μας κάνει ο κ. Ερντογάν!!

Διάγγελμα του Ερντογάν: «Οι πόρτες θα είναι ανοιχτές σε όλους. Η Αγία Σοφία θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλους». «Το θέμα για το πώς και με ποιο σκοπό θα χρησιμοποιηθεί η Αγία Σοφία είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα». «Το δικαίωμα του τουρκικού έθνους στην Αγία Σοφία δεν είναι μικρότερο από αυτό των πρώτων κατασκευαστών αυτού του έργου πριν από περίπου 1.500 χρόνια. Αντιθέτως, το δικαίωμα του έθνους μας στην Αγία Σοφία, που θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα της ανθρώπινης κληρονομιάς, είναι μεγαλύτερο» Μία άκρως προκλητική δήλωση και πλήρη περιφρόνηση της διεθνούς κοινότητας και ειδικότερα της ΟΥΝΕΣΚΟ. Το δικαίωμα σε όποιο «κτήριο», το έχει κατά πρώτο και κύριο λόγο ο κατασκευαστής του και όχι όποιος το κατακτά με βία! Αυτό δεν σας το έμαθαν κ. Ερντογάν; Πολύ θράσος να λέτε τέτοια λόγια κ Ερντογάν. Μάλλον πρέπει να κάνει φροντιστήριο και να μάθει καλύτερα τα μαθηματικά του. Ισχυρίζεται ότι το πιο σημαντικό έργο της ανθρώπινης κληρονομιάς  κατασκευάστηκε πριν από 1500 (στην πραγματικότητα ξεπερνά τα 1650 χρόνια). Άρα η Τουρκία είχε την Αγία Σοφιά μόνο 482 χρόνια (1453 έως το 1935 που έγινε μουσείο με απόφαση του ιδρυτή της νέας Τουρκικής Δημοκρατίας) Κεμάλ Αταρτούκ. Η Αγία Σοφία λειτούργησε σαν Ορθόδοξος Χριστιανικός Ναός για πάνω απο 1000 χρόνια. Οι Τούρκοι όταν κατασκευάστηκε η Αγία Σοφιά δεν υπήρχαν καν στον χάρτη των Βαλκανίων. Ως βάρβαροι επιδρομείς ήλθαν μετά πολλά χρόνια και δυστυχώς παραμένουν βάρβαροι. Ξέρει μαθηματικά ο κ. Ερντογάν; Μάλλον όχι.  

 Ο Ερντογάν χαρακτήρισε την Αγία Σοφία «το μαργαριτάρι της Κωνσταντινούπολης» και πρόσθεσε πως «κατέχει μια ειδική θέση στην καρδιά του τουρκικού έθνους. Η Αγία Σοφία είναι το σύμβολο του έθνους και του κράτους μας, είναι το λάβαρο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης. Θα διατηρήσουμε την κοινή πολιτιστική κληρονομιά της Αγίας Σοφίας», συνέχισε ο Ερντογάν και είπε ότι «το τζαμί θα αγκαλιάσει τους πάντες». Τώρα το ποιους θα αγκαλιάσει θα το μάθει σύντομα. Σίγουρα κανένα Χριστιανό και ειδικά Ορθόδοξο. Φοβάμαι ότι ούτε οι πλειοψηφία των μουσουλμάνων θα πάνε για προσευχή! Γιατί να μην πάνε στο Μπλε Τζαμί που είναι λίγα μέτρα από την Ορθόδοξη Εκκλησία; Ο Ερντογάν και οι Μουσουλμάνοι γονατιστοί να προσέρχονται στο κορυφαίο μνημείο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας; Δεν τους ταιριάζει όμως, αναγκάζονται να καλύψουν τα υπέροχα ψηφιδωτά που είναι αναπόσπαστο κομμάτι του μνημείου γιατί δεν ανήκουν στον πολιτισμό και τη θρησκεία τους.Γιατί όσα διατάγματα και να υπογράψει ο «σουλτάνος Ερντογάν» η Αγία Σοφία ήταν, είναι και θα παραμείνει για πάντα ένας Ορθόδοξος Ναός. Τζαμί δεν θα γίνει ποτέ ούτε στις καρδιές των Μουσουλμάνων! Ποιος είναι ο Ερτνογάν για να αποκαλεί το μαργαριτάρι της Κωνσταντινούπολης λάβαρο της κατάκτησης της το 1453 «ως σύμβολο του έθνους και κράτους μας»; Ας το ξεκαθαρίσουμε   επικαλούμενοι τη μαρτυρία Τούρκου δημοσιογράφου ο οποίος υπογράμμισε ότι: «οι επέτειοι μνήμης για την άλωση της Πόλης καταδεικνύουν ότι όλα αυτά δεν ανήκουν στο τουρκικό λαό και πρέπει κάποια στιγμή να επιστραφούν». Άρα κ. Ερντογάν η Αγία Σοφία όπως και πολλά άλλα Ελληνικά μνημεία δεν είναι ούτε δικό σου κτήμα ούτε του Τουρκικού  λαού. Ανήκει τουλάχιστον στην ανθρωπότητα. Η Αγία Σοφία πρέπει να επιστρέψει στο Ορθόδοξο Πατριαρχείο και να λειτουργεί ως Ορθόδοξη Εκκλησία όπως πριν το 1453. Έτσι ή αλλιώς έχει λεχθεί «πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι ορθόδοξα θα γίνουν» Η Αγία Σοφία ευτυχώς είναι μακροχρονιότερη του Ερντογάν και θα είναι εκεί πάντα αιώνιο μνημείο ενός άλλου πολιτισμού που ποτέ δεν μπορεί να οικειοποιηθεί ο Ερντογάν και ο εκάστοτε Ερντογάν ανά τους αιώνες. Και η Ιστορία είναι αμείλικτη. Πρώτα σε αφήνει να κάνεις το λάθος και μετά σε τιμωρεί!  Ο Ερντογάν και ο Τουρκικός λαός σύντομα θα πληρώσει πολυ ακριβά αυτό το ιστορικό του ατόπημα.

Διαβάστε επίσης