Παρέμβαση Πελετίδη στην ενημερωτική εκδήλωση με ομιλητή τον Υπουργό Εσωτερικών

Στην παρουσίαση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, παραβρέθηκε, σήμερα το απόγευμα, στην παρουσίαση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» που έγινε στην Πάτρα από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Θεοδωρικάκο στους Δημάρχους της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων.

Στην παρέμβασή του ο Δήμαρχος Πατρέων τόνισε τα εξής:

«Από το βήμα της σημερινής συνάντησης θα θέλαμε να θέσουμε μία σειρά ζητημάτων, τα οποία δυσκολεύουν τη ζωή των συνδημοτών μας, ειδικά τώρα με την πανδημία.

Μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», δίνεται η δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή υποδομών, π.χ. στην καθαριότητα (εργοστάσια κλπ), στις ΔΕΥΑ (βιολογικός καθαρισμός, ύδρευση).

Από ποιον και πώς θα λειτουργήσουν; Εμείς, δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι οι βασικές ανάγκες του λαού, θα μετατρέπονται σε κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, οι οποίοι κάνουν κουμάντο στην οικονομία.

Αυτό που διαπιστώνουμε μελετώντας το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά και από τη γενικότερη πολιτική της Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, είναι ότι όλα τα έργα, οι υποδομές και οι υπηρεσίες παραδίδονται στους επιχειρηματικούς ομίλους. Οι Δήμοι μετατρέπονται, όχι τυχαία, σε ελεγκτικό μηχανισμό των εταιρειών αυτών.

Την ίδια στιγμή, οι προσλήψεις δεν επιτρέπονται, ώστε να οργανωθούν σωστά οι υπηρεσίες του Δήμου, οπότε οι Δήμοι εξαναγκάζονται να καταφύγουν στην ιδιωτικοποίηση ή στα ΣΔΙΤ.

Επομένως, όλο τα έργα του προγράμματος, ενώ παρουσιάζονται ότι θα εξυπηρετήσουν το λαό, τελικά θα τα πληρώσει ο ίδιος είτε μέσω των ανταποδοτικών τελών, είτε μέσω της φορολογίας.

Γι’ αυτό, δεν είναι τυχαίο αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός παρουσιάζοντας το νέο πρόγραμμα, πως «Ήρθε η ώρα του Δήμου Επιχειρηματία». Καλούμαστε σαν Δήμοι, δηλαδή, να συνεισφέρουμε στην επανεκκίνηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης στη χώρα, με επίκεντρο πάντα τις ιεραρχήσεις των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις λαϊκές ανάγκες στις πόλεις και τα χωριά, οι οποίες υπονομεύονται διαχρονικά. Με λίγα λόγια, μας λένε να σταματήσουμε να αφουγκραζόμαστε τον πόνο και τον καημό των συνδημοτών μας, τις ανάγκες που έχουν οι γειτονιές, οι νέοι και τα παιδιά μας, να θεωρούμε την ικανοποίησή τους ουτοπική, όσο δεν εξυπηρετεί ένα επιχειρηματικό «αναπτυξιακό» σχέδιο.

Βέβαια, η επιχειρηματική δραστηριότητα των Δήμων -και ακόμη περισσότερο αυτή των Περιφερειών- είναι γεγονός εδώ και χρόνια. Έχει γίνει συντονισμένη προσπάθεια από όλες τις κυβερνήσεις, μέσω φυσικά των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της, να αναδειχτούν οι Δήμοι σε ένα διευρυμένο «φορομπηχτικό» μηχανισμό, που δρα μόνιμα και σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος, έχει εμπορευματοποιήσει και συρρικνώσει κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες και δομές, ιδιωτικοποιεί ακόμη περισσότερες και ανατρέπει εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα εργαζομένων και φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Καλούμε κάθε Δήμαρχο, κάθε σκεπτόμενο και τίμιο άνθρωπο της Τοπικής Διοίκησης, να βγάλει συμπεράσματα για το ρόλο αυτών των προγραμμάτων και να μην εναποθέτουμε την ελπίδα μας για βελτίωση της ζωής των συνδημοτών μας σε αυτά».

Νωρίτερα, κατά την διάρκεια γεύματος εργασίας, ο Δήμαρχος Πατρέων, επέδωσε στον Υπουργό Εσωτερικών υπόμνημα με ζητήματα της Πάτρας, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία έχουν τεθεί υπόψη του Υπουργού από το Δήμαρχο με μία σειρά επιστολών.

Στο Υπόμνημα του Δημάρχου αναφέρονται τα εξής:

Κύριε Υπουργέ,

    Με επισκέψεις στο Υπουργείο σας, με υπομνήματα και άλλους τρόπους, σας έχουμε θέσει θέματα που απαιτούν άμεση λύση, για να διευκολυνθεί η λειτουργία του Δήμου μας, η ζωή του πατραϊκού λαού.

    Βασικό ζήτημα είναι το πλήθος των αρμοδιοτήτων, χωρίς να έχει προβλεφθεί η αναγκαία χρηματοδότηση και ο απαιτούμενος αριθμός εργαζομένων. Οι αποφάσεις αυτές απαλλάσσουν την κεντρική κυβέρνηση από ευθύνες και επιβαρύνουν τους Δήμους και τους δημότες.

    Αξιοποιούμε τη σημερινή συνάντηση, ώστε να σας υπενθυμίσουμε ορισμένα από τα αιτήματά μας.

Σε επιστολή μας, σας γνωρίζουμε αναλυτικά ότι λόγω προσωρινών διαταγών δικαστηρίων, 517 εργαζόμενοι του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, συνεχίζουν να εργάζονται στο Δήμο μας. Η μισθοδοσία και η ασφάλισή τους δεν έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του Δήμου και αναγκαζόμαστε σε περικοπές έργων, εξοπλισμού κλπ. Αιτούμαστε νομοθετική ρύθμιση, ώστε το μισθολογικό κόστος των εργαζόμενων του Δήμου μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας, που παραμένουν στις θέσεις τους με δικαστικές αποφάσεις, να καλύπτεται από το αρμόδιο Υπουργείο ή όποια άλλη λύση κρίνετε εσείς ως πιο δόκιμη.

Πρέπει να προχωρήσουν οι ενέργειες, ώστε να λυθεί νομοθετικά το θέμα των 12 εργαζόμενων της ΔΕΥΑ Πάτρας, οι οποίοι ουσιαστικά λόγω νομοθετικής παράλειψης κατά τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ, δεν μπορούν εδώ και χρόνια να πληρωθούν.

Αντίστοιχα, είναι πολύ σοβαρό το θέμα της λειτουργίας των σχολείων από την 1η Σεπτεμβρίου και ειδικά το ζήτημα των σχολικών καθαριστριών, που ζουν επίσης εδώ και χρόνια σε κατάσταση ομηρίας. Περιμένουμε μέτρα που θα διασφαλίσουν την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, εξασφαλίζοντας όλα όσα απαιτούνται.

Πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι απαιτούμενες ενέργειες πρόσληψης ικανού αριθμού μονίμων υπαλλήλων ειδικότητας σχολικών φυλάκων στο Δήμο μας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες φύλαξης των περιουσιακών στοιχείων και των κτιριακών εγκαταστάσεων των σχολικών μονάδων.

Συνολικά για τα σχολεία, υπάρχει ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών, καθώς ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 66% αυτής, δηλαδή το 1.450.000€, δαπανάται αποκλειστικά για τις ανάγκες θέρμανσης, ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεφωνίας, το 24% δηλ. τα 520.000€  για τις απολύτως απαραίτητες δαπάνες εξοπλισμού των σχολείων (υπολογιστές, εργαστήρια, εκπαιδευτικό - αθλητικό υλικό  κ.λπ.) και το υπόλοιπο 10% που απομένει, δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση για να καλύψει όλα τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα των σχολείων (καθαριστικά είδη, γραφική ύλη, αναλώσιμα φωτοτυπικών- υπολογιστών κ.ά.).

Έστω και τώρα πρέπει να προβλεφθεί ο τρόπος και το ύψος της χρηματοδότησης των Δήμων για την επιπρόσθετη αρμοδιότητα της ναυαγοσωστικής κάλυψης των πολυσύχναστων παραλιών.

Επίσης, είναι καιρός να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του πρώην εργοστασίου του Λαδόπουλου, για το οποίο έχετε δεσμευτεί σε προηγούμενη συνάντηση.

                                        

Διαβάστε επίσης