Γρ. Αλεξόπουλος: Η Πάτρα απαιτεί υπογειοποίηση του τρένου και ολοκλήρωση όλων των μεγάλων έργων

 

Αύριο θα βρίσκεται στην Πάτρα ο Υπουργός Υποδομών κ. Κώστας Καραμανλής επί τη ευκαιρία της διοργάνωσης συνεδρίου για την περιφερειακή ανάπτυξη. Αναμένεται μάλιστα να προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με τη νέα σιδηροδρομική γραμμή Πατρών- Αθηνών και τον τρόπο διέλευσής της από την πόλη.

Η θέση της δημοτικής μας παράταξης είναι σαφής, ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη, όπως ήταν πάντα. Ζητάμε την υπογειοποίηση της νέας σιδηροδρομικής γραμμής από το Ρίο έως το νέο λιμάνι και τις νότιες συνοικίες. Λέμε όχι στη διχοτόμηση της Πάτρας και θα παλέψουμε με κάθε ουσιαστικό  τρόπο προκειμένου να γίνει πράξη το αίτημα αυτό της πόλης, που αφορά το μέλλον της, την ποιότητα ζωής των πολιτών και την ανάπτυξή της.

Απαιτούμε από τον κ. Καραμανλή να ικανοποιήσει την καθόλα δίκαια απαίτηση της υπογειοποίησης, όπως έγινε και σε άλλες περιοχές της χώρας. Δεν είναι δυνατό και δεν θα αποδεχθούμε σε καμία περίπτωση την καταδίκη της πόλης στο πλαίσιο της τακτικής «δυο μέτρα και δύο σταθμά».

Ωστόσο έχουμε την απόλυτη πεποίθηση ότι προβλήματα όπως αυτό επιλύονται μόνο μέσα από το διάλογο, τη συστράτευση των φορέων, την ένωση των δυνάμεων της πόλης και την άσκηση πίεσης μετά από  κοινή και συντονισμένη δράση και όχι με μονομερείς επικοινωνιακές πιρουέτες και  επαναστατική γυμναστική η οποία μάλιστα γίνεται σε τόπο και χρόνο άσχετο με την επίσκεψη του Υπουργού.

Τα αιτήματα κατατίθενται στο τραπέζι των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων, οι πιέσεις ασκούνται όταν είσαι παρών εκεί που απαιτείται ώστε να μεταφέρεις την φωνή της περιοχής που εκπροσωπείς και να θέσεις τους όρους της. Όχι με κινητοποιήσεις για τα μάτια του κόσμου.

Η προγραμματισμένη για την Κυριακή πορεία που ανακοίνωσε η Δημοτική αρχή της Πάτρας από την πλατεία Γεωργίου έως το Ρίο,  δύο ημέρες μετά την επίσκεψη του Υπουργού, προκαλεί ερωτηματικά.

Είθισται οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας να γίνονται στο σημείο όπου βρίσκεται ο αρμόδιος Υπουργός (ως αποδέκτης των αιτημάτων ή της αγανάκτησης των διαδηλωτών) και όχι δύο μέρες αργότερα στην άλλη πλευρά της πόλης. 

Για ποιο λόγο άραγε η Δημοτική Αρχή επέλεξε να κάνει πορεία δύο μέρες μετά; Μήπως επειδή η στόχευσή της είναι απλά και μόνο μια παράσταση αγώνα και όχι ο αγώνας; Μήπως στόχος δεν είναι η επίλυση του προβλήματος, αλλά η εκμετάλλευσή του για επικοινωνιακούς λόγους; 

Και τελικά, τι έχει ανάγκη  η Πάτρα; Ανέξοδες πορείες ή λύσεις;

Καθήκον του Δημάρχου δεν είναι να αποφασίζει μονομερώς για κινητοποιήσεις, δίχως να ρωτάει καν το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης το οποίο και πάλι προκλητικά περιφρονεί. Ούτε να περιφρονεί την Πρόεδρο και το Συμβούλιο Κοινότητας Ρίου με το οποίο ούτε καν μπήκε στη διαδικασία να μιλήσει.  Καθήκον του είναι να συνθέτει δυνάμεις. Πρέπει να  συναποφασίζουμε αν πραγματικά θέλουμε να επιλυθούν τα προβλήματα. 

Γιατί είναι πλέον εμφανές ότι δεν  θέλει όλη την Πάτρα μαζί του  στις κινητοποιήσεις  που διοργανώνει. Και αυτό πλέον το «φωνάζει». Δεν μας θέλει μαζί του.  Για αυτό και απαξιώνει το Δημοτικό Συμβούλιο. Φοβάται μην του πούμε «ναι», μη και προτείνουμε πιο προωθημένες ενέργειες  και χάσει την προσωπική του προβολή. Για  αυτό αποφασίζει μόνος του πορείες- φιέστες  που θα τον βοηθήσουν απλώς να φωτογραφηθεί και να προβληθεί. 

Καθήκον του Δημάρχου, είναι να βάζει στην άκρη τον εγωισμό του, την αλαζονεία του, τα κομματικά του συμφέροντα και να επιχειρεί συνεργασία όλων των δυνάμεων, όλων των Δημοτικών παρατάξεων, όλων των Δήμων, όλων των Φορέων, όλων των Βουλευτών  και της Περιφέρειας για να γίνει ισχυρή η φωνή της περιοχής και να εκφραστεί εκεί που πρέπει και όχι εκεί που βολεύει.

Καθήκον του Δημάρχου είναι να συνομιλεί με όλους, ακόμη και με αυτούς που δεν συμπαθεί, με οποιονδήποτε μπορεί να βάλει ένα λιθαράκι στην επίτευξη του στόχου,  πολλώ δε μάλλον με τον Υπουργό ο οποίος βεβαίως δεν πιέζεται από πορείες κατόπιν εορτής, αλλά από ισχυρά επιχειρήματα και αποφασισμένες πλειοψηφίες.

Υπ΄ αυτή την έννοια να μας επιτραπεί να πούμε ότι με τις επιλογές του κ. Πελετίδη, όχι μόνο δεν πιέζεται αλλά σχεδόν εξυπηρετείται ο κ. Υπουργός κατά την αυριανή του επίσκεψη στην πόλη μας.

Στην Πάτρα έχουμε  μεγάλα ανοιχτά θέματα όπως η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του Φράγματος Πείρου Παραπείρου, η Πατρών- Πύργου με τα ακριβά διόδια, η κατασκευή του εμπορικού τμήματος του νέου λιμανιού και το τρένο. Μεγάλα θέματα που δυστυχώς δεν μπαίνουν καθόλου στην ατζέντα της διεκδίκησης από  το Δήμο και αυτό μας προκαλεί περιέργεια,  έως και μας εκπλήσσει.

 Η Πάτρα εξαρτάται  από την επίσπευση και την ολοκλήρωση αυτών των μεγάλων έργων και δεν μπορούμε να παίζουμε άλλα παιχνίδια σε βάρος των Πατρινών. 

Θέλουμε να συγχαρούμε την υπευθυνότητα της Τοπικής Κοινότητας Ρίου που σεβόμενη τη συλλογικότητα και τους θεσμούς και παρά τον προκλητικό παραμερισμό της από τη Δημοτική Αρχή πήρε απόφαση για συμμετοχή στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και καλούμε την τοπική κοινωνία να στηρίξει την προσπάθεια αυτή. 





 

Διαβάστε επίσης