Πάτρα: Στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών η καταγγελία για συγκεκριμένο φροντιστήριο - Διαφήμιζε σε φοιτητές να δώσει εξετάσεις αντ' αυτών!

 

Στον εισαγγελέα Πρωτοδικων Πατρών, έφτασε η καταγγελία του Προέδρου του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, καθηγητή κ. Σταύρου Κουμπιά για οργανωμένη προσπάθεια παραβίασης από συγκεκριμένο φροντιστήριο της Πάτρας, που διαφημίστηκε σε φοιτητές πως μπορεί να «δώσει» εκείνο εξετάσεις εξ αποστάσεως αντ’ αυτών. Η πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών, ενημέρωσε την πανεπιστημιακή κοινότητα, ότι έχει ήδη ενημεωθεί ο εισαγγελέας και ο υφυπουργός Παιδείας, καθηγητής Βασίλειος Διγαλάκης. 

"Σας ενημερώνουμε ότι, μετά από καταγγελία του Προέδρου του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Καθηγητή κ. Σταύρου Κουμπιά, για οργανωμένη προσπάθεια παραβίασης από συγκεκριμένο φροντιστήριο των Πατρών της ασφαλούς έκβασης της εξεταστικής διαδικασίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κατά το τρέχον εξάμηνο, ενημερώθηκε άμεσα ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Πατρών, καθώς επίσης και ο Υφυπουργός Παιδείας, Καθηγητής κ. Βασίλειος Διγαλάκης". 

Όπως ανέφερε χθες το kathimerini.gr στη μηνυτήρια αναφορά του ο υφυπουργός ζητεί τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών από την πλευρά του φροντιστηρίου, οι οποίες παραβιάζουν το αδιάβλητο των εξετάσεων των Α.Ε.Ι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με καταγγελίες διδασκόντων από το Πανεπιστήμιο Πατρών, φροντιστήριο στην ιστοσελίδα του πρότεινε στους ενδιαφερόμενους φοιτητές που ετοιμάζονται για τις εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου, καθηγητές του να απαντήσουν στα θέματα αντ’ αυτών. Η διαδικασία που πρότεινε είναι, αρχικά, οι φοιτητές να στείλουν την εξεταστέα ύλη στο φροντιστήριο.

Την ημέρα των εξετάσεων οι φοιτητές θα εισέλθουν στη διαδικτυακή πλατφόρμα των εξετάσεων, και αφού πάρουν τα θέματα θα τα στείλουν στο φροντιστήριο.

Αφού οι καθηγητές του φροντιστηρίου τα απαντήσουν, θα τα επιστρέψουν στον φοιτητή και εκείνος θα τα καταθέσει.

Μετά την γνωστοποίηση της καταγγελίας, η ανάρτηση του φροντιστηρίου «κατέβηκε».

Από την πλευρά του, το υπουργείο έχει προτείνει οι εξετάσεις να γίνουν είτε δια ζώσης με την τήρηση των προληπτικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, είτε προφορικά σε συνδυασμό με εργασία, είτε ηλεκτρονικά.

Πάντως, όπως έχει αναφέρει στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Βασίλης Διγαλάκης, προτιμότερο είναι να μην επιλέγουν τις διαδικτυακές εξετάσεις εάν δεν έχει διασφαλιστεί το αδιάβλητο. Ήδη στο εξωτερικό sites προτείνουν τρόπους διαδικτυακής εξαπάτησης σε ηλεκτρονικές εξετάσεις.

Ωστόσο, τα ΑΕΙ είναι αυτοδιοίκητα και αυτά τελικά θα επιλέξουν τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων.

Πάντως η εμφάνιση μίας τέτοιας καταγγελίας ενισχύει τα ερωτήματα για το πόσο αδιάβλητες μπορεί να είναι οι εξ αποστάσεως εξετάσεις και υπογραμμίζει την ανάγκη για αυστηρά μέτρα από τα ΑΕΙ.
 
Όπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Διγαλάκης, η υπουργική απόφαση ζητά από τα ΑΕΙ να περιγράψουμε με ακρίβεια πως θα διασφαλίσουν το αδιάβλητο των εξ αποστάσεως εξετάσεων, σε περίπτωση που τις προκρινουν.
 
Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί ο καθηγητής να ζητήσει οι φοιτητές να βιντεοσκοπούν όλη την ώρα τις εξετάσεις τους και κατόπιν να ελέγξει, δειγματοληπτικά, εάν ήταν όλη την ώρα στο γραφείο τους. 

Διαβάστε επίσης