Δύσκολη αλλά ελπιδοφόρα η επόμενη ημέρα της οικονομίας

του Γιώργου Κύρτσου, ευρωβουλευτή ΝΔ

 

Το πρώτο ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουμε είναι πότε ακριβώς ξεκινάει η επόμενη ημέρα της οικονομίας. Εκτιμώ ότι το ξεκίνημα της δυναμικής ανάκαμψης θα γίνει στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του 2021. Τότε θα έχουμε έναν συνδυασμό επιστροφής του τουριστικού τομέα σε καλές επιδόσεις και των πρώτων σοβαρών χρηματοδοτήσεων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Το Ταμείο χρειάζεται την παρέμβαση της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου, το δεύτερο εξάμηνο του 2020, για να οριστικοποιηθεί. Στη συνέχεια από το Ευρωκοινοβούλιο στο οποίο υπάρχει ήδη ευρύτατη πλειοψηφία υπέρ του Ταμείου, που περιλαμβάνει τις πολιτικές ομάδες με εξαίρεση τους ακροδεξιούς αντιευρωπαϊστές και την ευρωπαϊκή Αριστερά συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Ταμείο θα αρχίσει να λειτουργεί στις αρχές ου 2021 και παρά το γεγονός ότι θα υπάρξουν «γέφυρες» χρηματοδότησης χρειάζονται αρκετοί μήνες για την υποβολή των προγραμμάτων και την έγκριση της χρηματοδότησής τους.

Κοινωνική Νύχτα

Πριν φτάσουμε στην επόμενη ημέρα της οικονομίας έχουμε μπροστά μας μία δύσκολη κοινωνική νύχτα. Το ΑΕΠ θα πέσει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 9,7% το 2020, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τις απώλειες σε 5% έως 8% του ΑΕΠ.

Ούτως ή άλλως θα υποστούμε ένα σοκ εφόσον θα γίνει πιο βαθιά η ύφεση το τρίτο τρίμηνο που είναι το πιο τουριστικό και στη συνέχεια θα έρθουν, για τους περισσότερους πολίτες, ένα δύσκολο φθινόπωρο και ένας δυσκολότερος χειμώνας. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση επέτυχε αυτό που έμοιαζε ακατόρθωτο και εξασφάλισε την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της ανάκαμψης από το 2021 πρέπει να ενισχύσει τις παρεμβάσεις τις υπέρ του κοινωνικού τουρισμού, της επέκτασης προγραμμάτων τύπου SURE για τη διατήρηση της απασχόλησης και της χρηματοδότησης πολύ μικρών επιχειρήσεων που δεν πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια, για να περιορίσει το κοινωνικό σοκ του επόμενου 12μήνου. Πρέπει να βρει μία δύσκολη ισορροπία μεταξύ κάλυψης βασικών κοινωνικών αναγκών και διατήρησης της ενισχυμένης αξιοπιστίας μας έναντι των ευρωπαίων εταίρων, οι οποίοι αποφασίζουν για το ύψος της χρηματοδότησης, της ανάκαμψης και της ανάπτυξης από το 2021 και πέρα.

Στην οικονομία δεν υπάρχουν...Τσιόδρες που μπορούν να αλλάξουν δραστικά την κατάσταση και να μας μετατρέψουν σε πρωταθλητές. Οι κανόνες είναι συγκεκριμένοι, όπως οι παθογένειες, ενώ οι αριθμοί- για παράδειγμα του δημοσίου χρέους- είναι αμείλικτοι.

Θα χρειαστεί σκληρή και δημιουργική προσπάθεια σε βάθος χρόνου για να ανέβουμε οικονομική κατηγορία στην ευρωζώνη.

Πρέπει να ξεκινήσουμε με αλλαγή στρατηγικής σε βασικά ζητήματα. Θα χρησιμοποιήσω δύο παραδείγματα για να κεντρίσω το ενδιαφέρον των αρμοδίων και να αρχίσει η αναγκαία δημόσια συζήτηση.

Θεωρώ ότι η απολιγνιτοποίηση πρέπει να γίνει με βραδύτερο ρυθμό ώστε να εξασφαλισθούν οι ξένες βιομηχανικές επενδύσεις για εναλλακτική απασχόληση, αλλά και για να περάσουμε απευθείας στις ΑΠΕ. Ένα μεταβατικό στάδιο που θα στηρίζεται στο φυσικό αέριο είναι κατά την άποψή μου λάθος γιατί το φυσικό αέριο είναι 100% εισαγόμενο και σίγουρα δεν είναι «πράσινο».

Επίσης η ηλεκτροκίνηση δεν πρέπει να ξεκινήσει από αμφίβολης αποτελεσματικότητας φορολογικά κίνητρα στα ΙΧ αλλά με την επιβολή της και την ανάπτυξη της σχετικής υποδομής στις αστικές συγκοινωνίες και τα ταξί της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

 

 

 

Διαβάστε επίσης