Γουατεμάλα- Κορονοϊός: Ο πρόεδρος απέπεμψε τον υπουργό Υγείας

 

 

Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Αλεχάντρο Γιαματέι απέπεμψε χθες Παρασκευή τον υπουργό Υγείας Ούγκο Μονρόι, επικρίνοντας τη στρατηγική που εφάρμοσε για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, που έχει μολύνει σχεδόν 12.000 ανθρώπους και έχει προκαλέσει τον θάνατο σε περισσότερους από 400 στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής.

Εκτός από τον υπουργό Υγείας, τρεις υφυπουργοί απαλλάχθηκαν επίσης από τα καθήκοντά τους, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της προεδρίας, ο Βίκτορ Βαλεντσουέλα.

Τον Μονρόι αντικατέστησε η Αμίλια Φλόρες, η οποία έχει διατελέσει σε πολλές θέσεις στο υπουργείο Υγείας.

Η διαχείριση της επιδημίας στη χώρα των 17 εκατομμυρίων κατοίκων έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονης κριτικής. Τα νοσοκομεία από την αρχή κατακλύστηκαν από ασθενείς και το υπουργείο κατηγορήθηκε για απόκρυψη πληροφοριών σχετικά με την πανδημία.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας διαμαρτύρονται για ελλείψεις προστατευτικού εξοπλισμού. Τουλάχιστον 400 εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη έχουν μολυνθεί και οκτώ πέθαναν μετά την πρώτη καταγραφή επιβεβαιωμένου κρούσματος στη χώρα στις 13 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, η χώρα έχει καταγράψει 11.251 μολύνσεις του Covid-19 και 432 θανάτους.

Σε μια προσπάθεια περιορισμού της επιδημίας, η κυβέρνηση διέταξε το κλείσιμο εμπορικών κέντρων, ανέστειλε τη λειτουργία των δημόσιων συγκοινωνιών, και επέβαλε μερική απαγόρευση κυκλοφορίας.

Διαβάστε επίσης