Ο Christie’s απέσυρε από δημοπρασία δύο «κλεμμένους» αρχαιοελληνικούς αμφορείς

 

Στην απόσυρση τεσσάρων ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων προχώρησε ο οίκος δημοπρασιών Christie’s εν μέσω καταγγελιών ότι είναι αποτέλεσμα παράνομων ανασκαφών.

Όπως σημειώνει ο Guardian οι επίμαχες αρχαιότητες ήταν στον αρχικό κατάλογο της δημοπρασίας που λήγει στις 16 Ιουνίου αλλά στη συνέχεια αποσύρθηκαν από τον διαδικτυακό κατάλογο χωρίς να δοθεί κάποια επίσημη εξήγηση.

Ο αρχαιολόγος Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος εντόπισε τις παράνομα αποκτηθείσες αρχαιότητες δήλωσε ότι έχει αποδείξεις πως τα τέσσερα αντικείμενα, ανάμεσα στα οποία και δύο άρχαιοελληνικοί αμφορείς, συνδέονται με καταδικασμένους αρχαιοκάπηλους.

Ο ίδιος δηλώνει οργισμένος για το γεγονός ότι οίκοι δημοπρασιών δεν πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους για το αν αρχαιότητες απομακρύνθηκαν παράνομα από διάφορες χώρες.

Οι επίμαχες τέσσερις αρχαιότητες συνδέονται με τον Τζιανφράνκο Μπεκίνα, ο οποίος έχει καταδικαστεί στην Ελλάδα για αρχαιοκαπηλία.

Τα τελευταία 15 χρόνια ο κ. Τσιρογιάννης έχει αναγνωρίσει περίπου 1.100 κλεμμένες αρχαιότητες σε οίκους δημοπρασίας, γκαλερί, ιδιωτικές συλλογές και μουσεία ενημερώνοντας την Interpol και άλλες αστυνομικές αρχές.
 

Διαβάστε επίσης