Την παραίτηση Πέτσα ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ - Τι απαντά ο ίδιος

Κόντρα για την καμπάνια κατά του κορονοϊού

Κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας με τα μέσα ενημέρωσης που συμπεριλήφθησαν στην ενημερωτική καμπάνια της κυβέρνησης για τον κορονοϊό "Μένουμε Σπίτι" και "Μένουμε Ασφαλείς".

«Η αποκάλυψη της λίστας των Μέσων που χρηματοδοτήθηκαν με πρόσχημα την πανδημία από την κυβέρνηση, επιβεβαιώνει πως η μόνη σκοπιμότητά της ήταν ο εκβιασμός και η χειραγώγηση των Μέσων για τη δημιουργία ενός μηχανισμού κυβερνητικής προπαγάνδας σε βάρος της διαφάνειας και της ελευθεροτυπίας» υποστηρίζει, σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ, που ζητεί την παραίτηση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιου για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα.

Όπως σημειώνει, η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει «με ποια λογική και με ποια κριτήρια πήραν δημόσιο χρήμα δεκάδες ανύπαρκτα - στην κυριολεξία - Μέσα, όπως το blog του κ. Φουρθιώτη, που δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2020, όταν δηλαδή δίνονταν τα χρήματα, το περιβόητο menta.gr, το οποίο δεν υφίσταται και σχετικός ιστότοπος είναι προς πώληση, και δεκάδες άλλες απίθανες ιστοσελίδες με μηδενική επισκεψιμότητα».

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «μετά από αυτό το πρωτοφανές φιάσκο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει δύο πράγματα να κάνει: Να καταθέσει χωρίς καμία καθυστέρηση το ακριβές ποσό που έλαβε κάθε Μέσο, το οποίο μέχρι σήμερα αποκρύπτει επιμελώς, για να μάθουν και οι πολίτες και τα Μέσα με ποια κριτήρια τελικά δαπανήθηκε δημόσιο χρήμα και σε ποιον. Να υποβάλει αμέσως μετά την παραίτησή του για αυτό το πρωτοφανές πάρτι ημετέρων με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων, σε βάρος τελικά των πολιτών, του Τύπου και εν τέλει της Δημοκρατίας».

Τι απάντησε ο Πέτσας

Επί του θέματος ρωτήθηκε στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλος Πέτσας, ο οποίος σημείωσε πως έχει απαντήσει σε εννέα διαφορετικές ερωτήσεις στη Βουλή και πως είναι η πρώτη φορά που η αξιωματική αντιπολίτευση εγείρει τέτοιο θέμα. «Προφανώς ενδιαφέρεται για μια συγκεκριμένη εφημερίδα», προσέθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θίγει κυρίως τρία θέματα. Το πρώτο είναι αντιφατικό είπε προσέθεσε. «Δεν μπορεί να μιλάει για εκβιασμό και ταυτόχρονα για πάρτι ημετέρων. Πάρτι ημετέρων με 1.432 μέσα ενημέρωσης δεν υπάρχει». Το δεύτερο θέμα είπε ότι είναι πως η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρεται στο mega.gr ενώ πρόκειται για το mega88.gr ενώ για το τρίτο ο κ. Πέτσας μίλησε για σαφή εναγκαλισμό με συγκεκριμένη εφημερίδα.

Σημείωσε ότι μεταξύ των κριτηρίων για την κατανομή της καμπάνιας στα μέσα ήταν η διαφύλαξη από τη σύγχυση και να μην μετέχουν σε αναπαραγωγή fake news. «Πολλές εφημερίδες, όπως η Αυγή, ο Ριζοσπάστης, η Εφημερίδα των Συντακτών και άλλα μέσα συμμετείχαν στην καμπάνια. Θα ρωτήσω εγώ αν μπορεί να συμμετέχει στην καμπάνια “Μένουμε Σπίτι” εφημερίδα που χαρακτηρίζει το σλόγκαν ως “Μένουμε Ταπί” και χαρακτηρίζει τον κορονοϊό ως κοροδοϊό», συμπλήρωσε.

Χαρίτσης: Κατέρρευσαν όλα τα προσχήματα, το μόνο που έχει να κάνει είναι να παραιτηθεί

Σχολιάζοντας τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως "αντί να δώσει απαντήσεις και συγκεκριμένα στοιχεία για τα 20 εκ. ευρώ, ομολόγησε επί της ουσίας ότι τα χρήματα των φορολογουμένων μοιράστηκαν κατά το δοκούν, χωρίς κριτήρια αναγνωσιμότητας, αριθμού εργαζομένων και επιχειρηματικής βιωσιμότητας. Είναι προφανές ότι το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να κάνει δώρα σε «ημετέρους» και ταυτόχρονα δια του οικονομικού εκβιασμού να χειραγωγήσει τα Μέσα".

Ο Αλέξης Χαρίτσης συμπληρώνει ότι παράλληλα ο Στέλιος Πέτσας "ισχυρίστηκε κυνικά πως στην περίπτωση του Γ.Γ. Τουρισμού, κ. Λούλη, δεν συνιστά πρόβλημα το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει παραβιάσει το νόμο, διορίζοντας κάποιον χωρίς αναγνωρισμένο πτυχίο σε μια θέση που αυτό είναι προαπαιτούμενο". Και καταλήγει στη δήλωσή του, αναφέροντας πως "η θεσμική παρεκτροπή και το πάρτι διασπάθισης δημόσιου χρήματος φέρουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη. Εφόσον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέλαβε να κάνει τη βρώμικη δουλειά, τώρα που κατέρρευσαν όλα τα προσχήματα και οι δικαιολογίες, το μόνο που έχει να κάνει είναι να παραιτηθεί".

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης