Παραλιακό Μέτωπο: Έτσι φτάσαμε στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό

Της Ολυμπίας Λόη, αρχιτέκτονας -μηχανικός, αναπληρώτρια Γραμματέας Τουρισμού του Κινήματος Αλλαγής.

Η παρέμβαση που θα πραγματοποιηθεί στο παραλιακό μέτωπο της πόλης είναι ίσως η πιο σημαντική για την Πάτρα, μετά το σχέδιο του Σταματίου Βούλγαρη του 1829 που του ανέθεσε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Ο σχεδιασμός του παραλιακού μετώπου έχει τέτοια δυναμική ώστε, είτε ν’ απογειώσει την πόλη της Πάτρας, είτε να την καταποντίσει.

Οι Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί είναι διαδικασία που έχει θεσμοθετηθεί από το ΥΠΕΝ ήδη από το 2011. Και που είναι υποχρεωτική για κάθε αξιόλογο δημόσιο έργο καθώς εγγυάται την αξιοκρατία και το βέλτιστο αποτέλεσμα, εξασφαλίζοντας με πολλούς τρόπους το δημόσιο συμφέρον.

Όταν λοιπόν ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαΐας οργάνωσε ημερίδα το Φεβρουάριο του 2018 με θέμα το θεσμικό πλαίσιο και τον τρόπο διοργάνωσης των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, ήταν θετικό ότι παραβρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων της ευρύτερης περιοχής.

Λίγο αργότερα αναγγέλθηκε από το Δήμο Πατρέων η βούλησή του για τη διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το παραλιακό μέτωπο. Ήταν μια ευτυχής συγκυρία αφού ως εκλεγμένο μέλος της αντιπροσωπείας της Πανελληνίας Ένωσης Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ είχα την ευκαιρία να συνυπάρχωμε εκπρόσωπο της Επιτροπής Διαγωνισμών της UIA (Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων). Τότε σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαΐας Γιάννη Πανταζόπουλο ήρθαμε σε επαφή και με την πρόεδρο του ελληνικού τμήματος.

Στη συνέχεια σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους της Δημοτικής αρχής, όλοι αυτοί οι άνθρωποι θεωρώντας ότι η προσπάθεια και η πρόθεση είναι εξαιρετική και ότι η παρέμβαση αύτη θα είναι καθοριστική και ίσως ιστορική για τη πόλη, έθεσαν την εμπειρία τους στην διάθεση τόσο του Συλλόγου όσο και του Δήμου ώστε  να εξασφαλιστεί η  επιτυχία του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαΐας, με τον τότε πρόεδρο Ανδρέα Λάζαρη, σε συνεργασία με την εφημερίδα «Πελοπόννησος», είχαν συνδιοργανώσει Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό με θέμα την ανάπλαση του Παλαιού Λιμένα Πατρών.

Αποδεικνύεται έτσι έμπρακτα, ότι όταν υπάρχει επιμονή και συνεργασία των φορέων με σκοπό να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον τόπο, η καλή έκβαση είναι μονόδρομος.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ