Πώς θα βελτιώσετε τη μνήμη σας σύμφωνα με τους ειδικούς

 

Η μνήμη είναι μια νοητική διεργασία που μας επιτρέπει να μαθαίνουμε, να συσχετίζουμε τα δεδομένα που λαμβάνουμε με τις αισθήσεις μας, αλλά και να ολοκληρώνουμε τις καθημερινές δραστηριότητές μας. Για αυτούς τους λόγους είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να βελτιώσετε τη μνήμη σας.

Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, οι ικανότητες της μνήμης εξασθενούν και, λόγω των αλλαγών που διέρχεται ο εγκέφαλος, μπορούν να επιδεινωθούν σημαντικά.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας, να διατηρείτε υγιεινές συνήθειες και να εκτελείτε ασκήσεις που θα ενισχύσουν την εγκεφαλική σας δραστηριότητα.

Δείτε παρακάτω μερικές από αυτές:

1. Προσπαθήστε να θυμηθείτε ονόματα, ημερομηνίες και γεγονότα χωρίς τη βοήθεια του διαδικτύου.

Το διαδίκτυο είναι ιδανικό για να σας θυμίσει το όνομα ενός ηθοποιού ή ένα σημαντικό γεγονός, γρήγορα και εύκολα. Αλλά ταυτόχρονα τροφοδοτεί μια σύγχρονη κατάσταση που ονομάζεται ψηφιακή αμνησία - ξεχνάτε τις πληροφορίες επειδή εμπιστεύεστε μια συσκευή για να τις θυμάστε. Αυτός είναι ο λόγος που οι μισοί από εμάς δεν μπορούμε να τηλεφωνήσουμε στα παιδιά μας ή στο γραφείο χωρίς να χρησιμοποιήσουμε τη λίστα επαφών μας.

Ο εγκέφαλος είναι μια μηχανή που όσο τη χρησιμοποιούμε, τόσο καλύτερα λειτουργεί. Όταν μαθαίνουμε νέα πράγματα και μετά τα ανακαλούμε, ενεργοποιούμε τον ιππόκαμπο και τον προμετωπιαίο φλοιό, περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται στενά με τη μνήμη. Αλλά όταν βασιζόμαστε σε εξωτερικές πηγές, όπως τα τηλέφωνά μας ή το διαδίκτυο, για να θυμόμαστε πράγματα, αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου μπορούν να εξασθενίσουν.

Την επόμενη φορά λοιπόν που αγωνίζεστε να θυμηθείτε έναν ηθοποιό, προκαλέστε τον εαυτό σας να μην τον αναζητήσετε στο διαδίκτυο. Προσπαθήστε να τον θυμηθείτε μόνοι σας και εμπιστευτείτε ότι ο εγκέφαλός σας γνωρίζει την απάντηση - πρέπει απλώς να την βρείτε γιατί είναι εκεί.

Παρομοίως, προσπαθήστε να φτάσετε σε μια νέα διεύθυνση χωρίς να χρησιμοποιήσετε τους Χάρτες Google - ή αν αυτό είναι αδύνατο, ακολουθήστε μια νέα διαδρομή προς το σπίτι από την εργασία. Όλα έχουν να κάνουν με την αυτόματη λειτουργία. Όσο περισσότερο σκέφτεστε τα πράγματα ή δοκιμάζετε νέες προσεγγίσεις, τόσο περισσότερο βοηθάτε τη μνήμη σας και κρατάτε στον εγκέφαλό σας σε εγρήγορση.

2. Ασκηθείτε καθημερινά.

Κάθε φορά που γυμνάζεστε, δίνετε στον εγκέφαλό σας μια ώθηση. Το αίμα περιέχει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά που τροφοδοτούν τον εγκέφαλό. Η άσκηση ωθεί επίσης το σώμα να παράγει μια πρωτεΐνη που δρα σαν λίπασμα για τον εγκέφαλο, διεγείροντας τους νευρώνες, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά.

Όταν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις ζήτησαν από 120 ενήλικες μεταξύ 55 και 80 ετών να περάσουν 40 λεπτά επί τρεις ημέρες την εβδομάδα, είτε περπατώντας γρήγορα είτε μην κάνοντας τίποτα. Δαπίστωσαν ότι μετά από ένα χρόνο, ένα κέντρο μνήμης (ο ιππόκαμπος) του εγκεφάλου εκείνων που περπατούσαν, ήταν 2% μεγαλύτερο από εκείνους που δεν περπατούσαν. Αυτό το ποσοστό μπορεί να ακούγεται μικρό, αλλά είναι αρκετό για να αντιστρέψει ουσιαστικά τη συρρίκνωση του εγκεφάλου, που συμβαίνει με τη γήρανση.

3. Μην κάνετε πολλές εργασίες ταυτόχρονα.

Η πολλαπλή εργασία μας κάνει να νιώθουμε παραγωγικοί, αλλά στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Ο εγκέφαλος δεν έχει σχεδιαστεί για να εστιάζει σε πολλές εργασίες ταυτόχρονα. Ως αποτέλεσμα, οι εγκέφαλοί μας αισθάνονται αγχωμένοι, όταν κάνουμε πολλαπλές εργασίες, με αποτέλεσμα να κάνουμε περισσότερα λάθη και στο τέλος να μην είμαστε αποτελεσματικοί.

Αντί να προσπαθείτε να τελειώσετε όλες τις υποχρεώσεις ταυτόχρονα, δουλέψτε μεμονωμένα και πιο παραγωγικά. Κάντε μια μια τις δουλειές και ας χρειαστείτε περισσότερο χρόνο.

4. Επιλέξτε μια ισορροπημένη διατροφή.

Η διατροφή έχει εντυπωσιακό αντίκτυπο στην καθημερινή μνήμη και την εστίασή σας, διαμορφώνοντας την ικανότητά σας να διατηρείτε τις πληροφορίες. Επιλέξετε τα παρακάτω 2 τρόφιμα:

Μούρα. Οι ελεύθερες ρίζες σχηματίζονται συνεχώς στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της καθημερινής ζωής. Αυτές οι ρίζες ενεργούν σαν σκουριά, προκαλώντας γήρανση των νευρώνων πιο γρήγορα. Τα μούρα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικές ενώσεις με μοναδική ικανότητα να διασχίζουν τον αιματοεγκεφαλικό φράγμα και να καταπολεμούν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Ακόμα και μικρές ποσότητες μπορούν να βοηθήσουν.

Κουρκουμάς. Αυτό το μπαχαρικό είναι πλούσιο σε κουρκουμίνη , μια ισχυρή αντιφλεγμονώδης ουσία. Σε μια μικρή μελέτη , άτομα χωρίς άνοια που έλαβαν 90 mg δύο φορές την ημέρα έδειξαν καλύτερη μνήμη και προσοχή, σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Η κουρκουμίνη μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι που τρώνε πολλά ινδικά τρόφιμα ή κάρυ τείνουν να αποδίδουν καλύτερα στις γνωστικές εξετάσεις, από εκείνους που δεν τρώνε τα συγκεκριμένα φαγητά.

Διαβάστε επίσης