Λίνα Μενδώνη για Αμαλία Μεγαπάνου: Ήταν μια γυναίκα με σπάνια καλλιέργεια

ο συλλυπητήριο μήνυμα της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού

Η Αμαλία Μεγαπάνου, ήταν μια γυναίκα με σπάνια καλλιέργεια. Η ευγένεια, το απαράμιλλο στιλ και η διακριτική της παρουσία καθόρισαν μια ολόκληρη εποχή. Το ανεξάρτητο πνεύμα και η μόρφωση της την έκανε να μη συμβιβάζεται εύκολα με τις κοινωνικές συμβάσεις», αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Και συμπληρώνει: «Ως συγγραφέας, μελέτησε με εξαντλητική λεπτομέρεια ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Πολυγραφότατη, έγραψε περισσότερα από 15 βιβλία. Tο έργο όμως που θα συνοδεύει τη μνήμη της Αμαλίας Μεγαπάνου, είναι το λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, στο οποίο καταγράφονται αναλυτικά όλα τα αρχαία ονόματα: Από τα αρχαϊκά χρόνια ως και τον 1ο μ.Χ. Αιώνα, τα ‘Πρόσωπα – Και άλλα κύρια ονόματα’, με αναλυτικές λεπτομέρειες για το καθένα, αποτελούν μια εντυπωσιακή τράπεζα δεδομένων με 21.625 ονόματα. Το έργο αυτό αποδεικνύει τον πνευματικό πλούτο της και την αγάπη της για τη γλώσσα».

«Έγραψε και μια σειρά από διηγήματα αλλά τόλμησε να ασχοληθεί και με θέματα ταμπού για την ελληνική κοινωνία, όπως ο “Διάλογος με την Άννα” το 1988. Υπήρξε μια σημαντική γυναίκα, που απέδειξε με το συγγραφικό της έργο και την κοινωνική παρουσία της ότι προηγείτο της εποχής της. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια της και στους φίλους της», καταλήγει στο μήνυμά της η κ. Μενδώνη.

 

Διαβάστε επίσης