Όλες και όλοι μαζί, στο πλευρό των καρναβαλικών πληρωμάτων!

Του Αντώνη Κουνάβη

 

Το Πατρινό Καρναβάλι δεν κατέκτησε τυχαία τον χαρακτηρισμό του κορυφαίου σε όλη την Ελλάδα. Η αίγλη του ήλθε ως το επιστέγασμα μιας μακροχρόνιας παράδοσης, στην οποία συνέβαλαν γενιές και γενιές Πατρινών, με τη μια να παραδίδει στην άλλη τα σκήπτρα της δημιουργίας και της συμμετοχής.

Επί δεκαετίες, το τελευταίο τριήμερο του Καρναβαλιού η Πάτρα δέχεται έναν εντυπωσιακό όγκο χιλιάδων επισκεπτών που υπερβαίνει τον πληθυσμό της.

Πριν από την έλευση της οικονομικής κρίσης, καθώς η πληρότητα στα ξενοδοχεία της έφτανε στο 100% πολύ πριν από την κορύφωση του, οι επισκέπτες μας γέμιζαν ακόμη και τα αντίστοιχα  γειτονικών περιοχών. Η πόλη ζούσε σε φρενήρεις καρναβαλικούς ρυθμούς, ενώ ο τζίρος εκτοξευόταν στα ύψη για τις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής. Όλες και όλοι περνούσαν καλά, διασκέδαζαν, χαίρονταν. Και το κυριότερο, μεγάλη κερδισμένη ήταν η Πάτρα.

Δυστυχώς, και με ευθύνη μιας Δημοτικής Αρχής που είναι παραδομένη στις γνωστές ιδεοληψίες της, το Πατρινό Καρναβάλι δεν είναι τα τελευταία χρόνια αυτό που ήταν κάποτε. Ακολουθεί κι αυτό μια πτωτική πορεία, ανάλογη της κάτω βόλτας που έχει πάρει η πόλη.

Στο πεδίο των υψηλών συμβολισμών, την παγερή αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής για το Καρναβάλι αντικατοπτρίζει η απόφαση της να πετάξει έξω από τις αποθήκες του ΑΣΟ τα καρναβαλικά πληρώματα που στεγάζονταν επί 17 ολόκληρα χρόνια εκεί.

Εξυπακούεται και εννοείται ότι η διαμαρτυρία τους, απολύτως δικαιολογημένη, πρέπει να εισακουστεί από τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, ο οποίος καλείται να δώσει άμεσα λύση σε ένα πρόβλημα που ο ίδιος δημιούργησε.

Μπορεί να μην τα πηγαίνει (δυστυχώς για την πόλη) και πολύ καλά με το Καρναβάλι, ωστόσο οφείλει να πράξει τουλάχιστον τα στοιχειώδη και αυτονόητα γι’ αυτό.

Ας γίνει από τους διοικούντες τον Δήμο Πατρέων αντιληπτό, έστω και τώρα, ότι το Πατρινό Καρναβάλι είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια μεγάλη και δημοφιλής γιορτή. Είναι ένας δημιουργικός θεσμός και ταυτόχρονα ένα εν δυνάμει χρήσιμο εργαλείο ανάπτυξης, που μπορεί να μάς δώσει από την πλευρά του μια σημαντική ώθηση προκειμένου να αποκτήσουμε τον απαιτούμενο «αέρα» εξωστρέφειας, την οποία τόσο έχουμε ανάγκη στις μέρες μας για να βγούμε από το τέλμα μιας παρατεταμένης παρακμής.

Επομένως, η ουσιαστική στήριξη μας στους συμπολίτες που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του, είναι μονόδρομος.

Χωρίς δεύτερη συζήτηση, στα καρναβαλικά πληρώματα πρέπει να αποδοθεί ο χώρος που τούς αναλογεί και τούς αρμόζει, ώστε να συνεχίσουν να ξεδιπλώνουν το δημιουργικό έργο τους, το οποίο όχι μόνο προσφέρουν ανιδιοτελώς, αλλά βάζουν γι’ αυτό και το χέρι στην τσέπη τους, με μεράκι και αγάπη για το Καρναβάλι μας, για την πόλη μας.

Διαβάστε επίσης