«Πρέπει επειγόντως να υπάρξει μια εθνική γραμμή» δήλωσε στην ίδια κατεύθυνση και πρότεινε τη διεξαγωγή Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, «για να χαράξουμε εθνική γραμμή», υπενθυμίζοντας παράλληλα πως «κι άλλοι το ζήτησαν αυτό», δηλαδή το ΚΙΝΑΛ.
Στη μετάβαση προς την κανονικότητα, «ο ιός δεν μας έχει ξεχάσει» τόνισε ο κ. Τσίπρας, ενώ, ερωτηθείς αν συμμερίζεται την άποψη περί επιτυχίας της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, «είναι επιτυχία της χώρας αναμφίβολα -και εγώ δεν θέλω να είμαι μίζερος- όταν υπάρχει μια επιτυχία της χώρας την πιστώνεται αναμφίβολα η κυβέρνηση» σημείωσε. Ο ίδιος έσπευσε, ωστόσο, να προσθέσει πως η κυβέρνηση «είχε μια αντιπολίτευση, που προέταξε το κοινό καλό».
Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε ακόμη ως θετική εξέλιξη την χθεσινή απόφαση του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, σημειώνοντας, ωστόσο, πως «εγώ θα ήθελα να μην βιαστούμε να πανηγυρίσουμε, πριν δούμε το τελικό αποτέλεσμα». «Έχω εμπειρία από τα συμβούλια κορυφής, γνωρίζω ότι δεν είναι εύκολα» επισήμανε ο κ. Τσίπρας, ενώ αποτίμησε την εξέλιξη ως σημαντική «για τον ευρωπαϊκό Νότο».
Επιλέγοντας υψηλούς τόνους από τα παλιά απέναντι στη Γερμανία, το «σκληρό ιερατείο», «οι σκληροτράχηλοι της δημοσιονομικής ορθοδοξίας του Βερολίνου συνειδητοποίησαν ότι ο συστημικός κίνδυνος που ονομάζεται Ιταλία μπορούσε να οδηγήσει στη διάσπαση της ευρωζώνης» εξήγησε ο κ. Τσίπρας, αθροίζοντας στο ίδιο πλαίσιο και τον «τεράστιο πολιτικό κίνδυνο από την ανάδειξη της ακροδεξιάς του Σαλβίνι».
Ως προς τα χρήματα που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα, «μένει να δούμε ποια θα είναι αυτά τα κονδύλια, με ποιους όρους θα εκταμιευθούν, αν θα υπάρχουν αιρεσιμότητες -δηλαδή μνημόνια- και σε ποιο βάθος θα εκταμιευθούν» σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας αστερίσκους από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κληθείς να απαντήσει στο ενδεχόμενο αλληλοκάλυψης των προτάσεων του κόμματός του με αυτές της κυβέρνησης, ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για «πλήρη σύγκρουση διαφορετικών αντιλήψεων», υποστηρίζοντας πως «η δική μας λογική είναι ότι πρέπει να στηρίξουν την εργασία και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα». Στον αντίποδα, «η κυβέρνηση επιδοτεί την αναστολή της εργασίας και όχι την ίδια την εργασία» παρατήρησε.
Για την τόνωση της οικονομίας, «η μικρομεσαία επιχείρηση χρειάζεται μια επιδότηση τώρα, για να επανεκκινήσει» περιέγραψε ο κ. Τσίπρας, ενώ έστρεψε τα βέλη του προς το Μέγαρο Μαξίμου, καταλογίζοντας ως δώρο άδωρο «το να βγαίνει σήμερα η κυβέρνηση και να λέει ότι γενναιοδωρία μειώνει στον καφέ και το αλκοόλ».
Απαντώντας σχετικά με το μαξιλάρι ασφαλείας, ο κ. Τσίπρας μίλησε για «αντιπαράθεση δημιουργικής λογιστικής» και σε αυστηρούς τόνους «τώρα στην κρίσιμη αυτή στιγμή περιμένω να αξιοποιηθεί και όχι να σπαταληθεί», προειδοποίησε.
Εξίσου αιχμηρός υπήρξε και απέναντι στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, εγκαλώντας τον ως προς το ύψος της ύφεσης, ενώ «αυτά τα οποία προτείνουμε – δεν τα προτείνουμε για να κάνουμε τους γαλαντόμους, ότι εμείς δίνουμε περισσότερα - αλλά γιατί πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο μπορούμε να μειώσουμε την ύφεση» ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΙΖΑ.
Με κριτική διάθεση τοποθετήθηκε ο κ. Τσίπρας και απέναντι στην επιτυχή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας πως «θα μου επιτρέψετε να σας πως ότι και εμείς κάποιες φορές παίρναμε μπράβο με επιλογές που στριμώχνανε την ελληνική κοινωνία και το ξέραμε. Τα μπράβο των Ευρωπαίων δεν είναι παράσημα».
Επιπρόσθετα, «η αργοπορία της κυβέρνησης να πάρει μέτρα θα επιδεινώσει την ανεργία» σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αφού «θα θα βρεθούμε μπροστά σε μια κατάσταση κοινωνικής απελπισίας» προέβλεψε.
Κατηγορηματικός, τέλος, υπήρξε ο πρώην πρωθυπουργός, μπροστά στο ενδεχόμενο εκλογών. «Σε αυτή τη φάση, που δεν έχουμε σταματήσει να μετράμε νεκρούς, νομίζω ότι είναι αδιανόητο, κυνικό και παράλογο, κερδίσαμε, χάσαμε, να πάμε να μετρηθούμε» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και απέδωσε την σχετική συζήτηση στο «εσωτερικό της ΝΔ», αφήνοντας στον πρωθυπουργό τις σχετικές αποφάσεις.
«Όταν κλείσει όλος αυτός ο κύκλος θα δούμε πώς θα αναμετρηθούμε» κατέληξε.