Ο "χάρτης" των φετινών πανελληνίων εξετάσεων σχεδιάζεται από την αρχή αυτές τις ημέρες καθώς όλοι οι κανόνες έχουν αλλάξει. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" οι νέοι κανόνες έχουν ως εξής:
Με τεστ στις αίθουσες συνεδριάσεων. Έχει ήδη αποφασιστεί ότι τα μέλη των Επιτροπών των Πανελλήνιων Εξετάσεων θα μπαίνουν στο υπουργείο Παιδείας μόνο μετά το ειδικό μοριακό τεστ για να αποδειχθεί εάν είναι φορείς του νέου κορονοϊού ή όχι.
Η μείωση της ύλης και η δυσκολία στην επιλογή θεμάτων. Καταρχάς η Νεοελληνική Γλώσσα φέτος συνεξετάζεται με τη Λογοτεχνία (με συμμετοχή της δεύτερης κατά 15% στη βαθμολογία), οπότε το μάθημα θα είναι πιο απαιτητικό για τους υποψηφίους. Ισχύει όμως παράλληλα και το αξίωμα που συνηθίζουν να χρησιμοποιούν μέλη των επιτροπών Εξετάσεων, ότι "όσο λιγότερη η ύλη, τόσο πιο δύσκολα τα θέματα" Η μείωση της εξεταστέας ύλης φέτος ακούστηκε αρχικά με ικανοποίηση, ωστόσο είναι σίγουρο ότι θα προβληματίσει τους θεματοδότες που είναι αναγκασμένοι να αντλήσουν θέματα που θα είναι κριτικά και θα μπορέσουν να διαβαθμίσουν τους υποψηφίους. Οι γενικές οδηγίες του υπουργείου Παιδείας αναφέρονται στην επιλογή θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας, τα οποία δεν πρέπει να αλλάξουν τη φιλοσοφία τους λόγω των συνθηκών.
Ο τρίμηνος εγκλεισμός. Ο πολυήμερος εγκλεισμός των υποψηφίων στο σπίτι δημιούργησε δυσκολίες στην προετοιμασία τους, καθώς η διαδικτυακή εκπαίδευση δεν δυσκόλεψε μόνο την κρατική εκπαίδευση αλλά και την ιδιωτική και φροντιστηριακή. Παράλληλα, τα ζωντανά διαγωνίσματα που είναι μια μορφή εκπαίδευσης και προετοιμασίας δεν έγιναν.
Τα νέα εξεταστικά κέντρα. Τον αριθμό των 80 φτάνουν τα νέα εξεταστικά κέντρα στη χώρα, με πολλά από αυτά να προκύπτουν από την αξιοποίηση των γυμνασίων. Θα έχουμε συνολικά 899 εξεταστικά κέντρα στα γενικά λύκεια και 156 στα επαγγελματικά.
Μόνο με φυσικό αερισμό. Χωρίς κλιματιστικά, χωρίς ανεμιστήρες και μόνο με σύμμαχο τον καλό καιρό θα επιχειρήσει να κάνει φέτος Πανελλαδικές εξετάσεις το υπουργείο Παιδείας, Βέβαια, οι αίθουσες των εξεταστικών κέντρων προβλέπεται ότι θα πρέπει να αερίζονται επαρκώς με φυσικό τρόπο. Μόνο όπου δεν θα είναι δυνατό αυτό προβλέπεται η χρήση κλιματιστικών.
Οι νέοι "κανόνες". Φέτος καταργούνται οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων. Έως πέρυσι, σε κάθε επιστημονικό πεδίο υπήρχαν δύο μαθήματα κατεύθυνσης που έδιναν περισσότερα μόρια από τα άλλα, αφού είχαν υψηλότερο ποσοστό βαρύτητας. Τα μαθήματα αυτά ήταν από τα δυσκολότερα και συνήθως κρατούσαν τις βάσεις χαμηλά γιατί οι επιδόσεις των περισσότερων υποψηφίων δεν ήταν υψηλές. Τα μαθήματα αυτά είναι Αρχαία Ελληνικά και η Ιστορία Κατεύθυνσης για το 1ο πεδίο, τα Μαθηματικά και η Φυσική για το 2ο Πεδίο, η Βιολογία και η Χημεία για το 3ο και τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης και η Οικονομία για το 4ο Επιστημονικό Πεδίο. Φέτος και τα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα είναι ισοδύναμα και έχουν την ίδια ακριβώς βαρύτητα στη διαμόρφωση της συνολικής βαθμολογίας. Η κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας θα φέρει περισσότερα μόρια στους υποψηφίους. Επίσης, φέτος οι υποψήφιοι θα διαλέξουν μόνο από ένα επιστημονικό πεδίο τα τμήματα που τους ενδιαφέρουν.
Οι εξετάσεις θα αρχίσουν στις 15 Ιουνίου για τα γενικά λύκεια με τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 26 Ιουνίου με τη Χημεία και την Οικονομία Κατεύθυνσης. Για τα επαγγελματικά Λύκεια οι Πανελλαδικές αρχίζουν στις 16 Ιουνίου και ολοκληρώνονται στις 30 Ιουνίου.