Πάτρα: Τρέχουν να προλάβουν το άνοιγμα της Δευτέρας οι μαγαζάτορες - Παραχωρεί χώρους ο Δήμος - Βρέθηκε λύση για τα παραλιακά καταστήματα

 

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί καταστηματάρχες της εστίασης στην Πάτρα, προκειμένου το πρωϊ της Δευτέρας, οπότε και τερματίζεται το μέτρο της απαγόρευσης, να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους.

Τις προηγούμενες ημέρες σε συναντήσεις που έγιναν μεταξύ της δημοτικής αρχής και της διοίκησης του συλλόγου εστίασης βρέθηκε η "χρυσή τομή", ώστε να υπάρξει ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων πέραν της άδειας λειτουργίας.

Ο Δήμος συμφώνησε να δοθεί 1,5 μέτρο επέκταση του χώρου για την τοποθέτηση περισσότερων τραπεζιών, καθώς λόγω της απαγόρευσης συνωστισμού πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις, εφόσον δεν θα παρεμποδίζεται φυσικά η διέλευση πεζών και ΑΜΕΑ.

Ετσι από την Δευτέρα τα καφέ, τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα μεζεδοπωλεία θα έχουν την δυνατότητα επέκτασης των χώρων τους.

Σε σχετική ανακοίνωση ο Δήμος αναφερόμενος στο θέμα σημείωσε: "Είναι αυτονόητο ότι η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε επιπρόσθετο χώρο θα γίνει στις περιπτώσεις που υπάρχει δυνατότητα κι έχοντας εξασφαλισμένη την προσβασιμότητα πολιτών και πολιτών ΑΜΕΑ, καθώς και οχημάτων έκτακτης ανάγκης όπως πυροσβεστικό όχημα, ΕΚΑΒ, κ.λ.π. 

Η Δημοτική Αρχή στα πλαίσια των εκτάκτων μέτρων αυτών, λόγω της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, θέλει να βοηθήσει τον κλάδο των εν λόγω επαγγελματιών και για το λόγο αυτό βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τον ΣΚΕΑΝΑ (Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης Αναψυχής Νομού Αχαΐας)" . 

Παραλιακά καταστήματα

Λύση βρέθηκε και για τα παραλιακά καταστήματα. Οπως είπε στο tempo24 ο Πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου υπήρξε επικοινωνία με τον διευθυντή της Κτηματικής υπηρεσίας για την χρήση του Αιγιαλού και συμφωνήθηκε να προχωρήσουν οι καταστηματάρχες σε τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων , ξαπλωστρών και ομπρελών στις παραλίες. Μάλιστα έχουν γίνει ήδη αυτοψίες από συνεργεία της υπηρεσίας σε όλα τα καταστήματα, για να διαπιστωθεί πως δεν έχουν τοποθετηθεί μόνιμες κατασκευές που απαγορεύονται. Εκτός κάποιων περιπτώσεων, στην περιοχή των Βραχνεϊκων, δεν εντοπίστηκαν άλλα προβλήματα.

Η συμφωνία προβλέπει και μείωση των τελών που θα καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων για την χρήση της παραλίας . Συγκεκριμένα να πληρώσουν 13 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ μέχρι σήμερα πλήρωναν 22 ευρώ το τ.μ. Η μείωση για φέτος θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν μόλις 5 ευρώ το τμ. λόγω των κυβερνητικών εξαγγελιών που αφορούν στην στήριξη του κλάδου της εστίασης.

Το πρόβλημα πάντως, όπως έλεγαν στο tempo24 καταστηματάρχες, είναι η πιστή τήρηση των μέτρων απόστασης μεταξύ των λουομένων, καθώς οι παραλίες της περιοχής δεν είναι οργανωμένες και καθένας πολίτης μπορεί να τοποθετεί όπου επιθυμεί ξαπλώστρες και ομπρέλες.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ