Βουλή: Διευρύνθηκε με 175 «ΝΑΙ» το κατηγορητήριο Παπαγγελόπουλου

Στήριξη της πρότασης της ΝΔ από το ΚΙΝΑΛ

Με 175 «ΝΑΙ» και τη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής - που στηρίξει την άποψη της σκευωρίας - εγκρίθηκε κατά τη μυστική ψηφοφορία η πρόταση της ΝΔ για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου εναντίον του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, προκειμένου να ερευνηθεί ενδεχόμενη τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων,  για τις οποίες η ΝΔ κρίνει ότι προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις από τις μαρτυρικές καταθέσεις στην Προανακριτική Επιτροπή.  


Μυστήριο για τα 2 άκυρα - οι δικαιολογημένες απουσίες - το απεταξάμην του πιθανού «αντάρτη»

Με δεδομένη την αποχώρηση των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε εξ αρχής σε τυχόν αδικαιολόγητες απουσίες και πιθανές διαρροές από τους 180 βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ,  λόγω και του αλληλοσπαραγμού που είχε πυροδοτήσει ανάμεσά τους για την προέλευση των πιθανών «ανταρτών» η πρώτη ψηφοφορία για τη συγκρότηση της Επιτροπής τον περασμένο Οκτώβριο όταν η κάλπη αποκάλυψε 6 διαρροές.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων και υποψιών, το Κίνημα Αλλαγής είχε σπεύσει να ενημερώσει από νωρίς για τις σημερινές απουσίες της Προέδρου, Φώφης Γεννηματά και του Γιώργου Παπανδρέου που βρίσκονται στο εξωτερικό και του Χάρη Καστανίδη λόγω προσωπικού προβλήματος, διευκρινίζοντας ότι και οι τρεις έχουν στείλει επιστολή πρόθεσης ψήφου σύμφωνη με τη γραμμή του κόμματος, η οποία όμως δεν προσμετράται στο αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα, υπό το φόβο διαφοροποιήσεων και επιχειρώντας να πετάξουν προκαταβολικά από πάνω τους τον «μουτζούρη», βουλευτές της ΝΔ, φέρονται παρά τη μυστικότητα να έδειχναν το ψηφοδέλτιό τους σε συνάδελφο επιτηρητή πριν το ρίξουν στην κάλπη.

Κατόπιν τούτου, το αποτέλεσμα θα έπρεπε να καταγράφει 177 «ΝΑΙ» στην πρόταση της ΝΔ. Γι' αυτό μυστήριο, ως προς το κατά πόσο οφείλονται σε λάθος ή σκοπιμότητα και άρα διαφοροποίηση από την κομματική γραμμή, αποτελούν τα 2 άκυρα ψηφοδέλτια που βρέθηκαν στην κάλπη, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να γνωρίζει λόγω της μυστικότητας της ψηφοφορίας.

Αποχή από ΣΥΡΙΖΑ - ΚΚΕ - Ελληνική Λύση - ΜέΡΑ25

Την αποχή από την ψηφοφορία είχε επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας προειλημμένη απόφαση της πλειοψηφίας, ρεβανσισμό και φιάσκο το οποίο αρνείται να νομιμοποιήσει. Την τακτική της αποχής ακολούθησαν επίσης το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση, εξαπολύοντας αιχμές περί προσπάθειας κουκουλώματος, καθώς και το ΜέΡΑ25, που ούτως ή άλλως δεν συμμετείχε εξ αρχής ούτε στις εργασίες της Επιτροπής.

Μαραθώνια και πρωτόγνωρη η ψηφοφορία λόγω κορωνοϊού

Πρωτόγνωρη ήταν και η διαδικασία της ψηφοφορίας, λόγω των ειδικών μέτρων προστασίας έναντι του κορωνοϊού, που επέβαλλε ψήφιση ανά γκρουπ των 60 βουλευτών, αριθμητικό όριο που ορίζει ως ασφαλές για την Ολομέλεια η υγειονομική υπηρεσία της Βουλής.

Προς αποφυγή συγχρωτισμού και με στόχο να αερίζεται σωστά ο χώρος, οι βουλευτές προσέρχονταν οργανωμένα ανά μία ώρα και ανά ομάδες των 60 (σ.σ. αλφαβητικά) και εισέρχονταν στην αίθουσα της Ολομέλειας σχεδόν κατά μόνας μόνο από τη βόρεια και νότια είσοδο, ενώ εξέρχονταν από τη δυτική. Αυτό κατέστησε τη διαδικασία και μαραθώνια, καθώς διήρκησε υποχρεωτικά 5 ώρες.

Οι διπλά προσεκτικοί με τις μάσκες και το μούσι του Κώστα Καραμανλή

Ορισμένοι μάλιστα, όπως ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας,  τήρησαν ευλαβικά και τα μέτρα αυτοπροστασίας, φορώντας προστατευτική μάσκα μίας χρήσης. 

Ο κ. Καραμανλής πάντως προκάλεσε περισσότερη έκπληξη όταν έβγαλε τη μάσκα και αποκαλύφθηκε το νέο look του με το πλούσιο μούσι που έχει αφήσει.

Τα ευτράπελα της ψηφοφορίας

Από τη μυστική ψηφοφορία δεν έλειψαν ούτε τα ευτράπελα , όπως το άνοιγμα της κάλπης που αποφάσισε η Εφορευτική Επιτροπή, όταν ο «γαλάζιος» βουλευτής Ιωαννίνων, Σταύρος Καλογιάννης διαπίστωσε ότι είχε ρίξει στην κάλπη το ψηφοδέλτιο χωρίς φάκελο όπως προβλέπουν οι κανόνες και κινδύνευε με ακυρότητα.

Το άνοιγμα της κάλπης για τον γκαφατζή Καλογιάννη της ΝΔ

Αφού διακόπηκε προσωρινά η διαδικασία, ώστε να μην ψηφίσει άλλος και με δεδομένο ότι το εν λόγω ψηφοδέλτιο ήταν το μοναδικό απλώς διπλωμένο κι όχι εσώκλειστο σε φάκελο, η Εφορευτική αποφάσισε ότι δεν τίθεται θέμα παραβίασης της μυστικότητας και έδωσε το πράσινο φως, ώστε να ανοίξει η κάλπη και ο βουλευτής να πάρει το ψηφοδέλτιό του ως ήταν διπλωμένο προκειμένου να το βάλει σε φάκελο και να το ρίξει εκ νέου.

Κύκλοι ΝΔ: Ο ενδεδειγμένος νομικά τρόπος το άνοιγμα της κάλπης

«Η Εφορευτική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα ότι ο πλέον ενδεδειγμένος νομικά τρόπος για να διασφαλιστεί η διαδικασία, ήταν αυτός», σχολίαζαν κύκλοι της ΝΔ αντιλαμβανόμενοι ότι η πρακτική που υιοθετήθηκε προκάλεσε άμεσα αντιδράσεις.

Λαθροχειρία καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ - ζητά να κηρυχθεί άκυρη η ψηφοφορία

Μύδρους εναντίον ΝΔ και ΚΙΝΑΛ εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το περιστατικό για το άνοιγμα της κάλπης, το οποίο κατήγγειλε ως μεθόδευση και λαθροχειρία, που παραβιάζει τη μυστικότητα, ζητώντας από τον Πρόεδρο της Βουλής να κηρύξει την ψηφοφορία άκυρη.

«Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μας έχει συνηθίσει σε αντιθεσμικές και αντικοινοβουλευτικές συμπεριφορές. Δεν θα μπορούσε κανείς όμως να πιστέψει ότι θα ξεπερνούσε ακόμη και όρια που προσβάλλουν την ίδια την Δημοκρατία. Ο Πρόεδρος της Βουλής οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του για την άκυρη αυτή διαδικασία και να προστατεύσει το κύρος του Κοινοβουλίου», σχολίαζε το Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ενώ σχετική επιστολή απέστειλε στον Κώστα Τασούλα και η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Όλγα Γεροβασίλη.

Στους διαδρόμους της Βουλής πάντως ακούγονταν σχόλια περί προσχηματικών αιτιάσεων με στόχο μία σανίδα σωτηρίας στον κ. Παπαγγελόπουλου, με βουλευτές της ΝΔ να υπογραμμίζουν το γεγονός ότι το άνοιγμα της κάλπης έγινε on camera και παρόντος του ίδιου του Προέδρου της Βουλής, ο οποίος είχε κληθεί επ' αυτού.

Τα «γαλλικά»... της Νάντιας Γιαννακοπούλου κατά της Νίκης Κεραμέως

Στα απρόοπτα της διαδικασίας συγκαταλέγονται και τα «γαλλικά» που ακούστηκε να λέει η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου, έχοντας την αυταπάτη ότι δεν την καταγράφουν τα μικρόφωνα και συνεπώς ότι η συνομιλία της παρέμενε καθαρά ιδιωτική.

Η ίδια όντας μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής, καθόταν ακριβώς πίσω από την κάλπη που είχε στηθεί στην Ολομέλεια, όταν κάποια στιγμή ακούστηκε να μιλά εκνευρισμένη στο κινητό της τηλέφωνο, λέγοντας μεταξύ άλλων «τα έχει κάνει σκ@τ@. Θα γίνει χαμός. Θα τη σκίσω», για να γίνει αντιληπτό στη συνέχεια ότι αναφερόταν στην Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, προκαλώντας σχόλια περί αιτήματος προσωπικής εξυπηρέτησης, η οποία δεν εξελίχθηκε καλά.

Η κ. Γιαννακοπούλου πάντως, αν και επιβεβαίωσε λίγη ώρα αργότερα ότι ο αποδέκτης των επικρίσεών της ήταν πράγματι η κ. Κεραμέως,  έσπευσε να διευκρινίσει ότι το επίδικο δεν αφορούσε κάποιο ρουσφέτι της, αλλά τη φωτογραφική - όπως κατήγγειλε – εξαίρεση του δημοτικού Μαράσλειου πειραματικού σχολείου με το γυμνάσιο της Πλάκας, όπως ισχύει για τα υπόλοιπα πειραματικά. Αιτία το γεγονός, όπως είπε,  ότι με ρύθμιση στο νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση, το γυμνάσιο της Πλάκας γίνεται πρότυπο.

Η ίδια, συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, δεν απέκρυψε ότι στο συγκεκριμένο σχολείο φοιτούν και τα παιδιά της, αλλά υποστήριξε ότι για εκείνη το θέμα έγκειται στο συνολικότερο καλό του σχολείου, το οποίο όπως κατηγόρησε την Υπουργό Παιδείας υποβαθμίζει, για να εξυπηρετήσει όπως υπαινίχθηκε συγκεκριμένα συμφέροντα.

«Πριν από λίγους μήνες σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΙΝΑΛ η κ. Κεραμέως είχε δηλώσει ότι θα διορθώσει αυτή την αδικία. Γιατί τη διασύνδεση την είχε καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ επί του κ. Γαρβόγλου. Τώρα λοιπόν εμφανίζεται ανακόλουθη κι αναξιόπιστη. Δεν είναι σοβαρά πράγματα τα "ράβε ξήλωνε". Δεν αντιμετωπίζει ενιαία όλα τα πειραματικά σχολεία. Πρόκειται για δυσμενή διάκριση μόνο σε ένα σχολείο. Δεν είναι το θέμα ένα ρουσφέτι για μένα αλλά η υποβάθμιση του καλύτερου ίσως πειραματικού σχολείου», σημείωσε μεταξύ άλλων, αντιλαμβανόμενη πάντως ότι τα μικρόφωνα την είχαν προδώσει.

Ισχυρές ενδείξεις για νέα αδικήματα βλέπει η ΝΔ

Κατά την πλειοψηφία, πάντως, οι ενδείξεις αφορούν σε δομημένο τρόπο λειτουργίας του κ. Παπαγγελόπουλου, κατά τον οποίο σε συνεργασία με δημοσιογράφους διοχέτευε δικής του εμπνεύσεων δημοσιεύματα κατά πολιτικών αντιπάλων, κατόπιν προκαλούνταν δικαστικές έρευνες και νέα στοχοποίηση πολιτικών, ενώ αν οι εισαγγελείς αρνούνταν να ερευνήσουν, τότε τα δημοσιεύματα συγκεκριμένων ΜΜΕ στρέφονταν σε αυτούς και ξεκινούσε μπαράζ πειθαρχικών τους διώξεων.

Σημειώνεται, ότι είναι η πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά που αποφασίζεται η επέκταση του κατηγορητηρίου εναντίον πολιτικού προσώπου το οποίο ερευνάται για το ενδεχόμενο τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Διαδικαστικά, οι βουλευτές ψήφισαν με ένα ψηφοδέλτιο, επιλέγοντας «ΝΑΙ», «ΟΧΙ» ή «ΠΑΡΩΝ» με εναλλακτική το λευκό. Το ψηφοδέλτιο ανέγραφε τα 3 νέα αδικήματα: σύσταση συμμορίας, εκβίαση, δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου, καθώς και τα 4 αρχικά: πρόκληση και προσφορά για την τέλεση κακουργήματος, δωροληψία υπαλλήλου, ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος.

Νέα παράταση έως 30 Ιουνίου για το πόρισμα της Επιτροπής

Βάσει της σημερινής απόφασης για την επέκταση του κατηγορητηρίου κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, η Ολομέλεια αποφάσισε να παράσχει στην Προανακριτική Επιτροπή νέα παράταση υποβολής του πορίσματός της, μέχρι τις 30 Ιουνίου έναντι 30 Μαΐου.

Πηγή: skai.gr

 

Διαβάστε επίσης